Guantánamo - det omdiskuteret fængsel

Guantánamo er en af de mest omdiskuteret fængsler i verden, hvor USA holder mistænkte terrorister holdt til fange. Fangernes forhold er omdiskuteret og møder stor kritik rundt om i verden. Trods store protester fra blandt andet Amnesty International og gentagende løfter om at lukke Guantánamo fortsætter fængslet stadig og med den konventionsstridige tilfangetagelse.

Hegn til fængsel

Hvad er Guantánamo-lejeren

Guantánamo-lejeren er et amerikansk militærfængsel i Guantanamo Bay på Cuba. En lejre som er meget omdiskuteret og mødt stor kritik fra hele verden. Det har den særligt fået fra flere menneskerettighedsorganisationer efter rapporter om misbrug og tortur. En anden faktor er, at fangerne bliver holdt fanget uden at blive stillet for en dommer.

Guantánamo fakta

Opført: 2002
Opførelses baggrund: 9/11 angrebet
Fanger: Illegale kombattanter
Type fanger: Muslimer med mistænkt tilknytning til Taliban og al-Qaeda 

Guantánamo Bay

Guantánamo Bay er en amerikansk flødebase, som der ligger på det østlige Cuba, som blev etableret i 1903. Lige siden revolutionen i 1959 har den cubanske regering ønsket basen nedlagt.

Tilbage i 2002 etablerede præsident George W. Bushs regering en fangelejr på flødebasen. Her blev særlige fanger fra krigen i Afghanistan og senere Irakkrigen placeret. Disse fangere blev senere hen kaldet kombattanter

Hvorfor ligger Guantánamo på Cuba

Guantánamo lejren blev etableret i kølvandet på terrorangrebet i USA den 11. september 2001. Den er sidenhen blevet et symbol på de omfattende menneskerettighedsbrud, som er en del af USA’s ”krig mod terror”.

Lejren er blevet brugt til at afhøre og torturere personer uden nogen juridisk beskyttelse fra det amerikanske retssystem.

Hvornår blev Guantánamo opført

Guantánamo blev opført i 1898 som en amerikansk flådestation, det skete i forbindelse med krigen på Cuba. Hvor USA fik skrevet ind i den nye cubanske forfatning, at USA havde retten til Guantánamo Bay, og Cuba ikke kunne overdrage cubansk land til andre lande end USA.

To år senere, da USA trak sig ud af Cuba, indgik de to lande en aftale, hvor USA blev ’evig’ lejer af Guantánamo Bay.

En del af flådebasens areal blev i 2002 indrettet som fangelejr, hvor de første terrormistænkte fra Afghanistan ankom til lejren i januar.

Fangelejren Guantánamo

Etableringen af fangelejren Guantánamo er en del af ”krig mod terror”. Hvor en lang række fanger, som mistænktes for at have forbindelse til al-Qaeda eller Taleban bliver holdt til fange på ubestemt tid.

Hvor mange fanger er der på Guantánamo

Antallet af fangere på Guantánamo har svinget meget igennem åren, der blev i første omgang indsat 20 fanger tilbage i 2002. I slutningen af 2002 var der over 850 fanger, hvor der frem til september 2004 ankom løbende med fanger.

Mange fanger er sidenhen blevet løsladt eller sendt tilbage til regeringerne i deres eget land. I 2008 var der omkring 270 fangere, hvor nogle af dem havde siddet siden 2002.

De indsatte fanger i lejren betegnes af USA som ’illegale kombattanter’. De nægtes de rettigheder, som krigsfanger normalt har.

Hvem er fangerne

Fangerne kommer fra flere forskellige lande, hvor en enkelt person har haft tilknytning til Danmark. De indsatte havde alle muslimsk baggrund, hvor mange stammede fra Afghanistan og Pakistan.

Alle fangerne har det tilfælles, at de var mistænkt for at have planlagt eller deltaget i terrorhandlinger eller havde tilknytning til al-Qaeda eller Taleban.

Den amerikanske regering omtaler de indsatse som ’illegale kombattanter’.

Guantánamo totur

En lang række tidligere fanger har beskyldt personalet på Guantanamo Bay for tortur, seksuelle overgreb og tvangsmedicinering. Dette afviser det amerikanske militær.

Der blev dog lækkert et internt notat fra den amerikanske militæradministration tilbage i 2004. Her blev der omtalt flere forhørsmetoder, hvor der blev brugt torturlignende metoder.

Kritik af Guantánamo

Forholdene på Guantánamo er blevet kritiseret af tidligere fanger og deres advokater, menneskerettighedsorganisationer, politiker og den almene befolkning. En særlig gennemgående kritik har været, at fangerne ikke har vist, hvordan deres fremtid ser ud, og det er blevet udsat for totur og umenneskelige forhold.

Nogle af de mishandlingsformer, som har fundet sted i lejren, som er blevet kritiseret, er følgende:
Vold og fysisk mishandling
Seksuel ydmygelse
Lyd- og lystortur
Voldsomme kulde- og varmepåvirkning
Isolationsfængsling
Ekstreme afhøringsteknikker

Forhørsteknikker i Guantánamo

Den amerikanske regering hævder, at fangerne på Guantánamo behandles ordentlig. Der blev i december 2002 godkendt, at man måtte bruge en række nye forhørsteknikker op fangerne på Guantánamo. Her havde ministeren vurderede, at de indsatte hverken var krigsfanger eller civile. De indsatte var derfor ikke omfattet forbud mod tortur og nedværdigende behandling.

Nogle af de forhørsteknikker, som blev godkendt var langvarig isolation, fangenskab i mærke, lyd-påvirkning, hætte over hoved, skræmme fangen og simuleret drukning.

Guantánamo i dag

I 2006 meddelte den amerikanske regering, at fanger på Guantánamo fremover vil blive behandlet i henhold til Genevekonventionernes regler for behandling af krigsfanger.

Der sidder omkring 40 fanger tilbage i Guantánamo, og Amnesty International er kommet ud med en rapport om, at der stadig er brud på menneskerettighederne overfor de indsatte.

De indsatte fangere bliver stadig tilbageholdt på ubestemt tid. Hvor nogle har siddet der knap 20 år uden sigtelse eller adgang til en forsvarer.

Læs Amnesty International’s rapport her

Hvornår lukkede Guantánamo

Guantánamo blev beordret lukket af Barack Obama i 2009, hvor den skulle lukke indenfor et år. Men dette skete aldrig. Barack Obama lovede at lukke lejren under sin kampagne i 2008. Han tilkendegav i januar 2009, at han ville underskrive dokumenterne om at lukke Guantanamo. Hvorefter han beordrede, at regeringen skulle suspendere alle anklager af Guantanamo-indsatte i 120-dage, hvor man skulle overveje, hvad der skulle ske med hver enkel fanger. Dagen efter underskrev Obama en Executive Ordrer, som sagde, at Guantanamo-lejren vil blive lukke inden for et år.

Guantánamo er stadig ikke blevet lukket. Mange håbede at Joe Bidden ville lukke fangelejren i forbindelse med, at han overtog præsidentposten. Han har dog lovet, at han vil lukke Guantánamo før hans embedsperiode er slut.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler