Den Grimme Ælling, Kejserens nye Klæder og Pigen med Svovlstikken er kun få af de flere hundrede eventyr H. C. Andersen har skrevet til børn og voksen. I dag mødes vi stadig om eventyrerne fra H. C. Andersen eller sidder og laver papirklip, som H. C. Andersen også gjorde. H. C. Andersen er en af de helt store forfattere, som er kendt i hele verden. Hvert år trækker hans navn mange turister til Danmark, fordi de enten skal besøge hans fødeby Odense eller se den ikoniske statue af Den Lille Havfrue på Langelinie i København.
Hans Christian Andersen var en dansk digter og forfatter, som er verdensberømt for sine eventyr. Hans eventyr er blevet fortalt i generationer til børn og voksne, og mange af hans eventyr gemmer en større morale.
Han er desuden også kendt for sine buketter og papirklip, og det menes, at han har opfundet det flettede danske julehjerter
H. C. Andersen var uden tvivl en af den danske guldalders hovedperson. Hvor han har opfundet Tingseventyr, der er en undergenre af kunsteventyr.
Hvad er Tingseventyr
Tingseventyr er en undergenre til kunsteventyr. Et kunsteventyr er et nedskreven og personligt eventyr udformede af en forfatter. Her er man i dybden med karaktererne og forfatterens personlige sprogtone fremgår.
Det særlige ved et tingseventyr er, at ikke-levende objekter spiller den absolutte hovedrolle. Her bliver handlingen fortalt fra tingenes perspektiv. Et eksempel på et tingseventyr af H. C. Andersen kan nævnes Hyrdinden og Skorsteensfeien, som begge er legetøj.
Kendte værker (kun nogle af dem): Fyrtøjet, Den lille Havfrue, Prinsessen på Ærten, Kejserens nye læder og Den grimme Ælling
H. C. Andersen liv
H. C. Andersen blev født den 2. april 1805 i Odense. Han voksede op som søn af skomager Hans Andersen og Anne Marie Andersdatter.
Hans far døde, da H. C. Andersen kun var 11 år gammel. Hans mor skulle derfor ud at tjene, og H C Andersen kom på fattigskole.
Ifølge H. C. Andersen egne udsagn kom han var et fattigt hjem, men havde en lykkelig barndom. Hans far var en blid og belæst mand, og ham der introducerede H. C. Andersen til litteraturens verden.
Hans Christian ville væk fra fattigdom og frem i verden. Han forlad derfor Odense den 4. september 1819 og tog sit indtog i København den 6. september. H. C. Andersen var kun 14 år, da han rejste til København og det eneste, som han drømte om, det var at blive berømt.
H. C. Andersen hus
I dag er H. C. Andersens Hus et museum i Odense om forfatteren H. C. Andersen.
Læs mere om H. C Andersens hus og museum på museets hjemmeside.
H. C. Andersen dødsårsag
H.C Andersen dødsårsag var en rolig død. Hvor han sov stille ind i familien Melchiors hus den 4. august 1875. H. C. Andersen døde ugift og barnløs.
H. C Andersen fakta: Hvor gammel blev H. C Andersen
H C Andersen blev 70 år gammel, han havde en fredelig død. I dag er han begravet på Assistens Kirkegård.
Hvad er H. C. Andersen kendt for
H. C Andersen er kendt for sine fængende eventyr, som både fænger børn og voksne. Eventyr som fantasifulde og ofte har en dybere morale.
Hvad lavede H. C. Andersen i København
H. C. Andersen drømte om at blive skuespiller i København. Det lykkedes dog ikke. Han kom dog ind på Det Kongelige Teaters syngeskole, men hans stemme gik hurtig i overgang og hans sangstudier måtter opgives.
Dette var først et stort tab for Hans Christian, men det blev hurtigt hans vej ind i digter verden.
Vejen til berømmelse var lang og hård for den unge Hans Christian. Men hans bestræbelser og intellekt skaffede ham indflydelsesrige og velhavende bekendtskaber i det bedre borgerskab, som opfordrede ham til at studere og blive et dannet menneske.
H. C Andersen uddannelse
H. C. Andersen tog sin studentereksamen i 1828 og påbegyndt i samme periode sit egentlige forfatterskab.
H. C. Andersens forfatterskab
I starten af H. C. Andersens forfatterskab udgav han inden for mange forskellige genre og var meget produktiv. Han udgav rejseskildringer, en historisk roman, skuespil og flere digtsamlinger. Senere hen blev der sat musik til nogle af hans digte, og er stadig nogle af de sange, som vi synger flittigt: ”Hist hvor Vejen slaar en Bugt” og ”I Danmark er jeg født”.
H. C. Andersen fik gennembrud med sin roman Improvisatoren i 1835. Bogen er en klassisk dannelsesroman og giver mindelser om H. C. Andersens egen livsrejse.
Bogen Improvisatoren handler om et kunstnerisk begavet underklassebarn, som må gennemleve mange kriser før, han finder sin lykke.
Hvad kendetegner HC Andersens forfatterskab
HC Andersen forfatterskab kendetegnes i hans eventyr er udveksling mellem uskyld og tab af uskyld, den ægte ”hjerte dannelse” over for den kølige, fornuftige og overfladiske indstilling til livet.
Disse kendetegn gjorde også, at eventyrerne ikke kun var tiltænkt børn, men også til voksne. Hvor nogle af H. C. Andersens senere eventyr må regnes som voksenlitteratur herunder Grantræet og Snedronningen.
H.C Andersens samtid
I H. C Andersens samtid skete der store samfundsmæssige forandringer. Det var kun lidt over halvdelen af europæerne som overlevede barndommen. Der var mange analfabeter og kongens ord var lov.
Revolutionsbølgerne i 1830 og 1848 ændrede de gamle magtstrukturer og var med til at bane vejen for demokrati.
Da H. C Andersen døde i 1875 var tiden med enevælde slut, og videnskab og teknik er ved at effektivisere samfundet.
Det var eventyr, som gjorde H. C. Andersen verdensberømt. Han første hæfte af ”Eventyr, fortalt for Børn” udkom i foråret 1835. Det første hæfte med eventyr indeholdt Fyrtøjet, Lille Claus og store Claus, Prinsessen på Ærten og Den lille Idas Blomster. Hans andet hæfte udkom allerede i december 1835. Han udgav efterfølgende mange eventyr hæfter, og H. C. Andersen skrev omkring 200 eventyr.
Nogle af Hans Christians mest berømte eventyr stammer fra 1830’erne og 40’erne, her kan der blandt andet nævnes: Tommelise, Den lille Havfrue, Keiserens nye Klæder, Den standhaftige Tinsoldat, Nattergalen og Den grimme Ælling.
I de ovennævnte eventyr fandt H. C. Andersen sin egen stemme, hvor han skabte en original genre. Hans eventyr er folkeeventyr fortalt på skrift, det vil sige han efterligner mundtligheden i sine tekster.
H. C. Andersen fakta: Hvor mange eventyr har H. C. Andersen skrevet
H. C. Andersen har skrevet omkring 200 eventyr, som er oversat til flere hundrede sprog. Herunder bliver et par enkle af hans mest kendte eventyr præsenteret.
Den grimme ælling
Den grimme ælling udgav H. C. Andersen den 11. november 1843 og udkom sammen med hans eventyr samling ”Nye Eventyr. Første Bind. Første Samling”.
Eventyret den grimme ælling er blandt hans mest kendte eventyr. Det bliver ofte sammenlignet med H. C. Andersens egen beskrivelse af sin tidlig ungdom som en fabel.
I eventyret følger vi den grimme ælling, som vokser op i en andefamilie, hvor den bliver drillet for sit udseende. Det viser sig dog, at den grimme ælling i virkeligheden er en svane. Den grimme ælling vokser sig derfor stor og til en smuk svane.
I dag er begrebet ”den grimme ælling” blevet optaget i det danske sprog, som noget man først ser ned på, men senere bliver noget, som alle anerkender.
Illustration fra H. C. Andersens eventyr "Den Grimme Ælling". Kilde: Vilhelm Pedersen, Public domain, via Wikimedia Commons
Den lille havfrue
Den lille havfrue er et kendt eventyr af H. C. Andersen, som også har inspireret til en skulptur i København. Skulpturen bliver hvert år besøgt af flere tusinde turister. Skulpturen den lille havfrue står på Langelinie, hvor den byder velkommen i Københavns Havn.
Statuen Den lille Havfrue har igennem året var udsat for en del hærværk, hvor den af flere omgange har fået skåret hovedet af.
Eventyret Den lille havfrue handler om en havfrue, som forelsker sig i en prins. Eventyret har blandt andet inspireret til Disneys filmatisering Den Lille Havfrue, den har en lidt mere lykkelig slutning end H. C. Andersens eventyr
Text
Illustration fra H. C. Andersens eventyr "Den lille havfrue". Kilde: Bertall (1820-1882); original uploader was Sapcal22 at fr.wikisource, Public domain, via Wikimedia Commons
H.C. Andersen Eventyr fyrtøjet
Fyrtøjet er også en af de mest kendte værker af H. C. Andersen. Fyrtøjet eller oprindeligt Fyrtøiet blev udgivet i 1835.
Fyrtøjet handler om en soldat, som kom marcherende hen ad landevejen. Her møder han heks, som vil have ham til at sit fyrtøj, som ligger gemt i et hult træ. Nede i træet møder han tre hunde, som hver især har en kiste, som enten indeholder kobbermønter, sølvmønter eller guldmønter. Det særlige ved hundene er, at de har store øjne. De har øjne så store som tekopper, møllehjul og rundetårn. Han fylder lommerne med penge. Heksen vil ikke fortælle, hvad hun skal bruge fyrtøjet til, så soldaten hugger hovedet af hende og beholder det selv.
Han rejser derefter videre, hvor han møder en prinsesse. Men får at få slutningen på historien må du selv læse den eller se videoen herunder.
H. C Andersens papirklip
H.C. Andersen er også kendt for hans papirklip og særligt for de flettede julehjerter. Det ældst bevarede hjerte af glanspapir stammer helt tilbage fra 1950’erne. Det ældste flettede hjerte er flettet og klippet af den danske digter og forfatter H. C Andersen.
H. C Andersens julehjerte har ingen hank og hang derfor heller ikke på et juletræ. Du kan se julehjertet i H. C Andersens hus i Odense. H. C. Andersen har laver mange forskellige papirklip også ud fra hans mange eventyr.
Papirsklippet Pierrot af H. C. Andersen Kilde: Hans Christian Andersen, Public domain, via Wikimedia Commons
H. C. Andersen digte
Mange af H. C. Andersens digte er blevet en del af den danske sangskat og synges stadig flittigt. Sangene ”Danmark, mit Fædreland (1850)”, ”Jylland mellem tvende Have (1960)” og ”Hist hvor Veien slaar en Bugt (1829) er blot nogle af dem.
H. C Andersen rejseskildringer – at rejse er at leve
”At rejse er at leve”, dette kendte citat er citeret i H. C. Andersen Mit Livs Eventyr fra 1855. Hvilket beskriver meget godt hans liv, Hans Christian Andersen fortog sig nemlig over 30 rejser til udlandet.
H. C Andersen levede et rigt rejseliv og skrev mange rejseskildringer fra hans ture. Hans rejseskildringer blev illustreret med tegninger og klip fra hans rejser.
Hans Christian første rejse var til Tyskland i 1831 og den sidste rejse i 1873 gik også til Tyskland og Schweiz. I hans rejsetid sker der mange opfindelser, blandt andet jernbanen, telegrafen og fotografiet. Alle ting som han beskriver i sine værker på en levende og malende måde.
H. C. Andersens eftermæle
Der findes en lang række skulpturer af H. C. Andersen rundt omkring i Danmark. Der står en på Rådhuspladsen i København, på pladsen ved Odense Banegård og der står endda også en skulptur af H. C. Andersen i Central Park i New Tork.
I sit testamente indstiftede H. C. Andersen et legat, som hvert år uddeles til ”den flittigste Dreng” fra en fattigskole i Odense.
H. C. Andersen har også sin egen Boulevard i København ”H. C. Andersens Boulevard”. H. C. Andersens Boulevard ligger mellem Gyldenløvesgade og Langebro.
200 året for H. C. Andersen
200-året for H. C. Andersens fødsels blev fejret med række kunst-, kultur-, uddannelse- og turismeprojekter. Der blev også lavet en tv-serie Unge Andersen, som også vandt en Emmy.
Hvilken periode var H. C. Andersen
I Perioden 1827-1872 skrev H. C. Andersen sine mange eventyr og historier. Han levede i guldalder perioden, og en af perioden største kunstner og forfattere.
Den danske guldalder
Den danske guldalder betegner perioden i dansk kunst- og kulturliv fra ca. 1800 til ca. 1864. Den danske kultur blomstrede under Den danske guldalder både indenfor forskning, litteratur, billedkunst og musik.
Der er særligt to begivenheder, som nævnes som starten på Guldalderen: Henrich Steffens’ hjemkomst efter sin dannelsesrejse og Guldhornstyveriet. Guldalderen stoppede omkring 1850, da de fleste kunster enten var døde eller stoppede med at lave kunst.
H. C Andersen tidslinje
Tidslinje
Et overblik over H. C. Andersens liv og vigtigste begivenheder i hans karrierer.
Født i Odense
2. april 1805
Hans far dør
1813
Ankommer til København som 14-årig – drøm om at blive berømt
6. september 1819
Elev på Det Kongelige Teaters Skole for dans og sang
1820-1822
Latinskoleelev i Slagelse og Helsingør
1822-1827
Består Universitetets adgangseksamen
1828
Udgive sin første rigtige debutbog ”Fodrejse fra Holmen’s Kanal til den østlige del of Amager
1829
Rejser til Harzen i Tyskland
1831
Første større udenlandsrejse (Frankrig, Schweiz, Tyskland, Østrig og Italien)
1833-1834
Succesnovellen Improvisatoren og første bind af ”Eventyr fortalt for Børn”
1835
Novellen Kun en Spillemand – kendt i udlandet igennem Tyskland
1837
Tildeles årligt forfatterstipendium
1838
Rejseskildring ”En digters Bazar”
1842
Udnævnelse til professor
1851
Udgiver ”Mit Livs Eventyr”
1855
Udnævnt som æresborger i Odense
1867
Tildeles årligt forfatterstipendium
1872
H. C. Andersen sover ind
4. august 1875
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.