Oplysningstiden
En tid, hvor én konge bestemmer alt. En fortælling om almindelige dansker i
1700-tallet, som var afhængige af kongens, kirkens og godsejerens regler. Det er også i denne tid at Oplysningstiden spirer frem og de danske teatre opstår.
Oplysningstiden var en tid med nye tanker om frihed og lighed, hvor der skulle skabes bedre forhold for bønderne, og slaverne i de danske kolonier.
Hvad er oplysningstiden
Det stærke økonomisk opsving var en vigtig årsag til, at Oplysningstiden slog igennem i Danmark. Den stærke økonomi gav det danske borgerskab en magtfuld stilling.
Den internationale handel steg. Statsmagten holdt Danmark fri af tidens krige, og de danske handelsmæng tjente store summer ved at handlede med de forskellige krigsparter under den danske neutralitet. Derudover tjente Danmark også mange penge på at handle med slaver især på De Vestindiske Øer.
1788 er et afgørende år i Danmarks historie. I 1788 blev den omstridt lov, Stavnsbåndet ophævede. Stavnsbåndet var indført i 1733. Loven betød, at de danske bønder var tvunget til at blive på deres hjemegn.
Oplysningstiden kendetegn
Oplysningstiden var særligt kendetegnet ved en meget optimistisk tro på, at det enkelte menneske evner til at begribe sin omverden ved brug af sin fornuft.
Der blev særligt sat spørgsmålstegn ved traditioner for, hvordan samfundet skulle være indrettet.
Oplysningstidens syn på mennesket
Menneskesynet i oplysningstiden lægger afstand til tankerne om mennesket som syndigt og ufuldstændigt. Oplysningstiden har et positivt menneskesyn, hvor man opfatter individet som fornuftigt.
Oplysningstiden religion
Gudsbilledet og religionsopfattelsen blev ændret under Oplysningstiden i takt med det nye tankesæt.
Gud blev her opfattet som det højeste væsen, der har skabt verden. Gud har derefter trukket sig tilbage og overladt verden til at udvikle sig efter sine egne love.
Der blev gjort op imod overtroen, og der blev i stedet operere med forestillingen om en naturlig religion, som var i overensstemmelse med den menneskelige fornuft.
Læs artiklen
Kristendom i Danmark – religion igennem tiden og bliv klogere på den danske religionshistorie.
Ludvig Holberg (1684-1754)
Ludvig Holberg (1684-1754) blev født i den norske by Bergen. Han tilbragte dog det meste af sit liv i København, hvor han fik en central skikkelse for Oplysningstiden i Danmark.
Holberg var professor ved Københavns Universitet. Under sine mange rejser til europæiske lande samlede Holberg viden om Oplysningens tænkning.
Han var igennem hele sit liv tilhænger af oplyst enevælde og anfægtede ikke Kirkens grundlæggende autoritet.

Ludvig Holberg (1684-1754)
Kilde: Ukendt kunstner, via Wikimedia Commons
Oplysningstiden i dag
For mennesket i dag betyder Oplysningen forestilling om, at naturen, mennesket og samfundet kan også skal udforskes systematisk.
Oplysningstiden har haft stor betydning for naturvidenskab, religion og politik. En grundlæggende værdi i Oplysningstænkningen var forestillingen om frihed for det enkelte menneske. Hvilket er kerneværdien i liberalismen.
Du kan læse mere om liberalismen og andre ideologier i artiklen:
Ideologier – Liberalisme & Socialisme.Hvad er et monarki
Monarki kommer fra græsk og ordet betyder enestyre. Ordet referer også til en monark og monarkens familie elle en stat, hvor styreformen er monarkisk.

Slottet Amalienborg i København.
Hvad vil det sige, at Danmark er et monarki?
Det danske monarki er i ifølge vores Grundlov konstitutionelt. Det betyder, at monarken ikke på egen hånd kan udføre politiske handlinger.
Det er monarken, som underskriver alle love. Disse er dog kun gyldige, når de tillige er forsynet med en parlamentarisk ansvarlig ministers kontrasignatur.