Påsken - Højtiden og traditionerne

Påsken er for mange en god lang ferie om foråret, som er fyldt med påskeæg, påskeøl og et godt påskebord. Påsken er samtidig en gammel højtid indenfor kristendommen, hvor vi blandt andet fejrer Jesus' opstandelse.

Påskehare

Hvad er påske

Påske er en højtid, som flere forskellige religioner fejrer. Inden for kristendommen fejres påsken for at mindes Jesus’ korsfæstelse og død langfredag og hans opstandelse fra de døde på påskedag.

Påsken kommer oprindeligt fra den jødiske fest, pesach, hvor man fejrer jødernes udfrielse fra Egypten.

Fakta om påske

Påskesøndag falder altid på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn

Påsken markeres med: Palmesøndag, Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag og 2. Påskedag
Læs mere om kristendommen i Danmark 

Hvad er den kristne påske

Den kristne påske mindes Jesus død og fejrer hans opstandelse. Påsken er den vigtigste kristelig højtid, og mange andre helligdage retter sig efter påsken. Det gælder Fastelavn, Store Bededag, Kristi Himmelfart og Pinsen.

Hvad lavede Jesus I påsken

I Påsken rejste Jesus til Jerusalem Palmesøndag, spiste sin sidste nadver skærtorsdag, blev korsfæstet Langfredag og Påskedag opstanden fra de døde.
Sidste nadver
Et maleri af Jesus' sidste nadver

Påske kristendom

Den kristne påske har rødder i jødedommen og den jødiske påskefest. Hvor de første jødekristne tog påsken til sig, og gav den nyt indhold med mindet om Jesu død langfredag og hans opstandelse påskesøndag.

Hvornår er det påske

Hvornår påsken falder varierer fra år til år. Da påskedag ifølge traditionen skal falde første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Påskeæg

Æg er forårsmad, som samtidig symboliserer opstandelsen, hvorfor vi pynter med æg og kyllinger til påske. Det er en gammel tradition at pynte sine æg. Hvor man i gamle dage bar æg til kirke påskesøndag for at få præsten til at velsigne sine æg.
Påskeæg

Trille æg

En anden skik er også at trille æg. Hvor man triller et hårdkogt æg ned af en bakke, når skallen så var knækket spiste man ægget.

Påske symboler

Påskens symboler er blandt andet ægget, som symboliserer opstandelsen.

Påskedagene

Påsken er forbundet med en række helligdage, som knytter sig til kristendommen. Herunder kan du læse om de forskellige helligdage i Påsken.

Palmesøndag

Palmesøndag er søndagen før påskeugen. Palmesøndag var den dag, hvor Jesus red til Jerusalem på et æsel. Her blev han modtaget som en konge af det jødiske folk.

Der blev lagt palmegrene på vejen foran ham for at fejre ham, hvoraf navnet palmesøndag.

Skærtorsdag

Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus spiste den sidste nadver og vaskede sine disciples fødder rene. Det var dagen før hans korsfæstelse.

Skær betyder ren, som i udtrykket ”ren og skær”.

Skærtorsdag er en helligdag i forbindelse med Påsken.

Langfredag

Langfredag er den dag, hvor vi markerer Jesus korsfæstelse, død og begravelse.

Påskedag

Påskedag fejres Jesus genopstandelse fra de døde. Det er en af kirkens største gestdage. Her bliver der læst op fra påskeevangeliet. Her hører vi om tre kvinder, som finder Jesus grav tom. En engel fortalte dem, at Jesus var opstået fra de døde

2. Påskedag

Anden Påskedag er en fortsættelse af fejringen af Jesus’ opstandelse. 2. Påskedag er en helligdag i Danmark.

Påskelammet

Lammekød er i dag en tradition på mange danske påskeborde. Men hvad er symbolikken omkring lammet

Lammet er et billede på Jesus, hvor han i Det Nye Testamente bliver kaldt ”Guds Lam”. Hvor han ofrer sig selv for menneskenes skyld.

Læser man Det Gamle Testamente, så er lammet også forbundet med påsken. I en beretning om de egyptiske plager fortælles, hvordan Gud sagde til jøderne, at de skulle smøre dørstolperne til deres huse med frisk blod fra et lam. Det vil sikre dem imod at miste deres førstefødte.

Påskeharen

Påskeharen stammer fra Tyskland. Den dukkede for alvor op i Danmark i starten af det 20. århundrede, hvor man primært så den som dekoration på påskeæg og -kort. I dag kan man få chokolade påskeharer.

Påskeharen er også særlig kendt for, at den kommer med påskeæg lørdag morgen. Hvor børnene skal ud og finde de gemte påskeæg rundt i haven.
Chokolade påskehare

Påskens mad

Påskens mad har ændret sig gennem tiden, hvor vi i dag mødes om det store påskefrokostbord. Hvor man i gamle dage på Skærtorsdag spiste søbekål eller kålsupper kogt på flæsk eller fårekød.

Langfredag spiste man byg- eller rugmelsgrød, hvor man lørdag spiser skidne æg, som er hårdkogte æg i sennepssovs.

I dag har æg og lam en stor plads på påskebordet.

Gækkebreve

Gækkebrevene stammer fra bindebreve, som man har set helt tilbage i 1600-tallet. Modtageren af brevet skulle gætte afsenderens identitet eller løse en gåde.

I dag er gækkebrevet en dansk tradition for påsken. Hvor man sender et gækkebrev med et lille rim eller gåde, hvor man skal gætte afsenderen. Gætter man afsenderen skal afsenderen give et påskeæg og omvendt, hvis man ikke gætter det, så skal modtageren give afsenderen et påskeæg.

Fabergé-æg

Nogle af verdens fineste påskeæg er de berømte Fabergé-æg. Det var første gang i 1885, at den russiske zar Alexander 3. gav et særligt påskeæg til sin kejserinde, den danskfødte prinsesse Dagmar.

Æggene er smykkeæg som er lavet af huset Fabergé blev blevet op til 1969, hvoraf flere af dem stadig er bevaret.

Påskeliljer

Påskeliljer er en staude, som der overvinter via sine løg. Man kan genkende påskeliljen på den gule farve. Hvor hver stængel kun bærer en blomst, som består af seks blade.

Det danske navn Påskeliljen til blomsten Narcissus Pseudonarcissus kommer af, at den netop springer ud omkring påsken.
Text
Påskeliljer

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler