Taj Mahal

Taj Mahal er en af verdens største og flotteste vidundere, den blev bygget af Stormogulen Shah Jahan som et gravmonument til hans yndlingshustru. Et

Taj Mahal

Hvad er Taj Mahal

Taj Mahal er et muslimsk mausoleum nær Agra i Indien, den blev bygget af Shah Jahan til hans kone. Taj Mahal blev opført mellem 1632-1653, og den blev i 1983 optaget på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv.

Taj Mahal fakta

Land: Indien
Bygget: 1632-1653
Anerkendelse: UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv og 1 af Verdens syv nye underværker

Hvordan ser Taj Mahal ud

Taj Mahal består af et indgangsparti, et klassisk islamisk, symmetrisk haveanlæg med kanaler, det var med til at symbolisere paradis.

Bygningen er et hovedværk i den islamisk-indiske mogularkitektur. Dens mure er beklædt med hvidt marmor med indlagte farvede stenarter, Koranindskrifter og felter med udskårne blomster.

Hvorfor blev Taj Mahal bygget

Taj Mahal blev bygget til Shah Jahns kone Arjumand Bano Begum, som døde i 1631 i barselsseng. Hun er kendt under det persiske navn Mumtaz Mahal, som der betyder paladsets lys.

Hvad er historien bag Taj Mahal

Taj Mahal ble opført i 1532-1653, hvor den blev bygget af materialer fra hele Indien og Asien. Det hvide marmor blev importeret fra Punjab og jade og krystaller blev importeret fra Kina. Turkis kom fra Tibet, safirerne kom fra Sri og karneol en rødlig smykkesten fra Saudi-Arabien. Mange forskellige ædelstene blev indlagt i det hvide marmor.

Arkitekten bag Taj Mahal fik hugget højre hånd af, så han ikke kunne lave et tilsvarende byggeri.

Shah Jahan

Shah Jahan (1592-1666) var en indisk stormogul i perioden 1627-1658. Han er særligt kendt som grundlæggeren af gravmælet Taj Mahal til minde om hans hustru, hvor han også selv ligger begravet. Han står også bag bygningsværket Det Røde Fort i Delhi.

Verdens syv nye underværker

Taj Mahal blev i 2007 valgt til en af verdens syv nye underværker, disse blev valgt via en international afstemning, hvor flere millioner mennesker stemte.
De seks andre syv underværker er

- Colosseum
- Oldtidsbyen Petra
- Den kinesiske mur
- Inkabyen Machu Picchu
- Den store pyramide – Chichén Itzá
- Kristus Forløseren
Læs meget mere om verdens syv underværker både antikkens og de nye

UNESCO’s Verdensarvsliste

UNESCO’s Verdensarvslisten er en liste udarbejdet af FN over de steder, byer, bygninger, skulpturer og lignende, som er enestående og har værdi for hele menneskeheden. Denne liste er Taj Mahal blevet optaget på.

En optagelse på listen betyder, at der ydes beskyttelse, vedligeholdelse og restaurering af stedet.
Læs meget mere om UNESCO’s Verdensarvsliste, og hvad det betyder at være en del af listen.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler