Colosseum

Colosseum er Roms vartegn og Italiens mest besøgte seværdighed, det er et gammelt amfiteater, hvor der har udspillet sig utallige gladiatorkampe.

Colosseum

Hvad er Colosseum

Colosseum er et amfiteater i Rom, som blandt andet blev brugt til gladiatorkampe. Det er et af de største romerske arkitektoniske værker nogensinde.

Der blev udført utallige gladiatorkampe på Colosseum med døden som udgang. Det var særligt fanger, slaver og kristne, som der blev sat til at kæmpe.

I år 1748 erklærede paven Colosseum for et helligt sted på grund af alle de kristne, som der havde lidt døden her.

Hvor mange døde i Colosseum

Der døde formentlig omkring en million mennesker og dyr i Colosseum.

Colosseum historie

Colosseum blev opført i dalen mellem højene Palatin, Esquilin og Cælius i 72 e.v.t. under kejser Vesparian, og det blev afsluttet under hans søn kejser Titus i 80 e.v.t. Amfiteateret blev indviet med lege, der i alt varede 100 dage.

Det er 80 buer i den nederste etage, som gav adgang til tilskuerpladserne. Colosseum kunne rumme omkring 50.000 tilskuere, som er det største bevarede amfiteater i den romerske verden.

Hvorfor hedder det Colosseum

Colosseum fik sit navn i 700-tallet, hvor navnet kom af kolossalstatue af kejser Nero i skikkelse af solguden Helios.

Oprindeligt hed Colosseum ”Anfiteatro Flavio” efter bygherre kejser Vesparian og hans to sønner Titus og Domitian.

Hvem byggede Colosseum

Notre Dame kirke er en 130 meter lang, femskibede basilika, som der er opført i unggotisk stil fra 1163 til ca. 1345. Kirken er et symbol på de franske grotiks idealer med sine fem skulptursmykkede portaler, tre store rosevinduer med glasmalerier fra 1200-taller og de fritstående stræbebuer ved skib og kor.

I kirken står blandt andet Madonnastatuen La Vierge de Paris fra begyndelsen af 1300-tallet.

Hvorfor blev Colosseum bygget

Colosseum blev bygget som et amfiteater, som der blandt andet blev anvendt til gladiatorkampe. Hvor omkring en million vilde dyr og mennesker døde i kampe på arenaen.

Colosseum byggeår

Colosseum blev bygget mellem 72 e.v.t. og 80 e.v.t.

Hvorfor gik Colosseum i stykker

Colosseum gik i stykker første gang i 443, da Rom blev ramt af et jordskælv. Herefter blev Colosseum brugt til menneskeboliger frem til et nyt jordskælv i 1349.

Colosseum gik i stykker under det store jordskælv i 1349, som påførte bygningen omfattende skader. Herefter blev Colosseum brugt som stenbrud, hvor sten er blevet brugt til opførelsen af Peterskirken og Palazzo Farnese.

Hvornår blev Colosseum ødelagt

Colosseum blev ødelagt første gang i 443, da Rom blev ramt af et jordskælv og igen i 1349.

Hvem kæmpede i Colosseum

I Colosseum kæmpede gladiatorer.

Colosseums nedgang begyndte i forbindelse med, at Kejser Konstantin den Store anerkendte i 313 kristendommen som tro. I 393 gjorde kejser Theodosius kristendommen til statsreligion og forbød samtidig alle hedenske fester.

Det menes, at de sidste gladiatorkampe fandt sted i Rom i 434-435. Det blev forbudt i 438 at udføre gladiatorkampe.

Gladiatorerne

Det menes, at de første gladiatorkampe i Rom fandt sted i år 264 f.Kr. Disse gladiatorkampe fandt sted på Forum Boarium, en kvægmarkedet.

Ordet gladiator kommer af det latinske ord gladius, som betyder sværd. Gladiator var typisk krigsfanger, som der blev solgt til slaveri. Det var også kriminelle, slaver og kristne, som der blev dømt til arenaen. Der fandtes også frivillige blandt gladiatorerne og kvindelige gladiatorer.

Der fandtes fire store gladiatorskoler i Rom, hvor den største Ludus Magnus var tilknyttet til Colosseum.

Verdens syv nye underværker

Colosseum blev i 2007 valgt til et af verdens syv nye underværker. Det blev valgt via en international afstemning, hvor flere millioner mennesker stemte. De seks andre af de syv nye under værker er:
- Den kinesiske mur
- Oldtidsbyen Petra
- Brasiliens kristusstatue
- Machu Picchu-ruiner
- Chichen Itza
- Taj Mahal
Læs meget mere om verdens syv underværker både antikkens og de nye

Romerriget

Romerriget var et imperie, og det er et af de største imperier i historien med magt i både Europa, Nordafrika og Mellemøsten.


Romerriget startede med Republikken Rom, som eksisterede fra år 509 f.Kr., som blev et kejserrige fra år 27 f.Kr. Romerriget varede frem til dets vestlige fald i 476, hvorimod den østlige del bestod helt frem til 1453.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler