Verdens Syv Underværker - Antikkens og de nye

Verdens Syv Underværker kan inddeles i to, antikkens - og de moderne underværker. Hvor de moderne underværker blev kåret i 2007 efter en international afstemning. Dyk ned i Verdens Syv Underværker her.

Pyramider
Pyramiderne er de eneste, som stadig står af antikkens 7 Underværker

Hvad er Verdens Syv Underværker?

Verdens Syv Underværker er en samling af antikke monumenter og kunstværker. Hvoraf mange af dem er gået tabt i dag i kraft af krig og naturødelæggelser. Det er kun Pyramiderne af de syv første underværker, som stadig står i dag.

Der findes dele og fundamenter af nogle af de andre underværker.

De Syv Underværker blev opregnede i antikken som seværdigheder, hvor de blev udvalgt på baggrund af deres størrelse, skønhed og teknik.

Hvad hedder de syv underværker

De syv underværker i moderne tid er Colosseum, oldtidsbyen Petra, Taj Mahal, Den Kinesiske Mur, Inkabyen Machu Picchu, Chichén Itzá og Cristo Redentor. 

De oprindelige og antikkens syv underværker er Pyramiderne, Babylons hængende haver, Zeusstatuen, Artemistemplet, Mausoleet, Kolossen og fyrtårnet Faros.

De 7 Nye Underværker

Colosseum
Oldtidsbyen Petra
Taj Mahal
Den Kinesiske Mur
Inkabyen Machu Picchu
Chichén Itzá
Cristo Redentor

Antikkens 7 Nye Underværker

Pyramiderne
Babylons hængende haver
Zeusstatuen
Artemistemplet
Mausoleet
Kolossen
Fyrtårnet Faros

Antikkens 7 underværker

De 7 underværker blev nedskrevet af en græsk digter, Antiparter fra Sidon, fra 100-tallet f.v.t. Af de syv underværker er det kun pyramiderne i Giza, som stadig står.

Hvem har lavet listen med de syv vidundere

Grækeren Antipater fra Sidon har skrevet listen med de syv vidundere. Det gjorde han i perioden fra 152 f.Kr. til 120 f.Kr.

Pyramiderne

Den store pyramide i Giza også kaldet Keopspyramiden er farao Keops grav. Den er en del af flere pyramider, som står ved Giza.

Pyramiden blev bygget i det 4. Dynasti af Det gamle Egypten.

Keopspyramiden er den eneste tilbagestående af de oprindelige verdens syv underværker. Den er samtidig også den ældste, hvor den blev bygget omkring 2560 f.Kr.
PyramiderLæs mere om pyramiderne her

Babylons hængende haver

De hængende haver som er en af verdens Syv Underværker, skulle efter sigende være anlagt af kong Nebukadnesar 2. (605-´562 f.kr.). Han skulle have anlagt dem til hans hustru.

Babylons hængende haver var et haveanlæg i Babylon, som i dag er Irak.

Selve haven er blevet afbilledet på flere måder igennem historien. Den er den mest gådefulde af de syv underværker, da man ikke ved om, den har eksisteret.

Zeusstatuen i Olympia

Zeusstatuen i Olympia er en af de syv underværker. Det er et værk af den berømte billedhugger Fidia. Statuen var lavet i træ af den siddende gud belagt med guld og elfenben.

Statuen stod i Zeustemplet i Olympia. Templet blev ødelagt i 426 e.Kr., hvor statuen formentlig også gik tabt. Der findes ingen tro kopi af statuen i dag.

Artemistemplet

Artemistemplet ligger i Efsos på Lilleasiens vestkyst, som er en af antikkens største og mest beundringsværdige bygninger.

Der lå en helligdom på stedet fra ca. 700 f.Kr., hvor det joniske tempel så blev opført ca. 560 f.Kr. Templet var smukt udsmykket.

Templet brændte, men der blev hurtigt genopført et nyt. Det nye tempel bliver ligeså betragtet som en af de syv underværker. Det blev dog også brændt ned i 263 e.Kr.

Man fandt fundamentet og udgravet i 1869-1905.

Mausoleet

Mausoleet findes i Halikarnassos, og er et monumentalt gravmæle for satrappen Mausolos i det nuværende Bodrum i Tyrkiet.

I dag er der ikke mange dele tilbage fra mausoleet. Man kan se overlevende figurer på British Museum. Man kan også besøge resterne af gravmælet i Bodrum.

Kolossen

Kolossen som også er et af de syv underværker stod på Rhodos. Man ved ikke præcis, hvordan det så ud eller hvor den stod.

Kolossen er blevet beskrevet som høj bronzestatue af solguden Helios. Den knækkede desværre ved eet jordskælv omkring år 225 f.Kr.

Frihedsguiden i New York er blevet skabt ud fra Kolossen.

Hvor stod Kolossen der var et af verdens underværker

Kolossen stod på Rhodos, men kun i 56 år. Da den knækkede under et jordskælv.

Fyrtårnet Faros

Faros var det største og mest berømte fyrtårn i antikken. Faros var placeret på en ø af samme navn. Faros blev ødelagt af et jordskælv i 1300-tallet.

I 1489 blev fæstningen Qayt Bay bygget ovenpå resterne.

Verdens syv nye underværker

Verdens syv nye underværker er Den kinesiske mur, Oldtidsbyen Petra, Brasiliens kristusstatue, Machu Picchu-ruiner, Chichen Itza, Colosseum og Taj mahal.

Verdens syv nye underværker blev kåret den 7. juli 2007. De blev valgt via en international afstemning, hvor flere millioner mennesker stemte.

Initiativet til at finde 7 nye underværker kom fra en privat man, som oprettede ”New7Wonders Foundation” til formålet.

Colosseum

Colosseum er det store amfiteater i Rom. Påbegyndelsen af Colosseum skete i 72 e.v.t. under kejser Vespasian og blev færdig 80 e.v.t., da hans søn Titus, var kejser.

Amfiteateret blev indviet med lege, der varede 100 dage.

I dag er store dele af det indvendige Colosseum styrede halvt sammen. Colosseum kunne rumme 50.000 tilskuere og er et af de største bevarede amfiteatre i den romerske verden.
Læs mere om ColosseumColosseum
Colosseum i Rom

Oldtidsbyen Petra

Oldtidsbyen Petra var nabatæernes hovedstad og handelscentr for karavanerne. Hvor byen er kendt for sine grave og templer, hvoraf mange af er hugget direkte ind i klipperne.

Den gamle oldtidsby ligger i en smal dal omgivet af stejle sandstensklipper. Man kommer ind til byen via en lang smal kløft, som også var den, som gav byen vand.

Petra er en af de største seværdigheder i Mellemøsten.

Udover at være en af verdens nye 7. underværker, som har den også været på FN’s UNESCOs verdensarvsliste siden 1985.
Læs om UNESCO's Verdensarvsliste herOldtidsbyen-Petra
Oldtidsbyen Petra 

Taj Mahal

Taj Mahal ligger i Indien, det er et mausoleum ved Agra. Taj Mahal blev opført omkring 1631-1647 af Shah Jahan til hans yndlingshustru.

Udover at være en del af de syv nye vidundere blev den også i 1983 optaget på UNESCO’s liste over Verdens Kulturarv.
Taj MahalTaj Mahal i Indien, læs mere om dette vidunder

Den Kinesiske Mur

Den Kinesiske Mur slanger sig igennem det nordlige Kina på en cirka 2.500 km strækning. Den blev betragtet som verdens største bygningsværk.

Den nuværende kinesiske mur stammer fra det sens Mingdynasti (1368-1644), hvor muren blev brugt som et forsvarsværk.

I dag er muren en magnet for turister og maratonløbere, og et symbol på Kina.
Udover at være en af de syv moderne vidundere blev Den Kinesiske Mur også optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1987.
Den Kinesiske MurDen Kinesiske Mur, læs meget mere her om muren

Inkabyen Machu Picchu

Machu Picchu er en inkabebyggelse. Det er placeret i Perus Andesbjerge i 2280 meters højde.

Machu Picchu er en af mange kongelige residenser, der har tilhørt inkaherskreen Inca Pachacuti. Det blev bygget i 1450-1470 i en karakteristisk inkaarkitektur.

Selve bebyggelsen består af 150 stenbygninger, som er opdelt i forskellige husgrupper.

Machu Picchu blev sammen med Huayana Oicchu, som ligger lige overfor, glemt under den første spanske kolonitid. Det gjorde det grundet sin placering i skoven. De to inkabebyggelser blev genopdaget i 1911.

I dag er Machu Picchu den mest berømte turistattraktion i Peru og udover at være en del af de syv moderne underværker, er den også optager på UNESCO’s Verdensarvsliste
Machu Picchu
Machu Picchu i Peru

Den store pyramide – Chichén Itzá

Chitchén Itzá er en mayaruinby i det nordlige Yucatán i Mexico.

I dag er Chitchén Itzá en af Mexicos mest populære turistdestinationer, og den er også optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste
Mexico Pyramider
Chitchén Itzá i Mexico

Verdens 7 vidundere Mexico

En af verdens 7 vidundere ligger i Mexico, og er mayaruinbyen Chichen Itza.

Kristus Forløseren

Cristo Redentor er den kendte kristusstatue, som står på det 710 meter høje bjerg Corcovado. Herfra ser Kristus frelseren ud over den enorme by Rio de Janeiro i Brasilien.

Kristus Forløseren er udover at være et kristent symbol også et vartegn for både Rio de Janeiro og Brasilien.

Statuen blev indviet den 12. oktober 1931.
Cristo Redentor
Cristo Redentor i Rio de Janeiro, Brasilien.

UNESCO’s Verdensarvsliste

UNESCO's Verdensarvslisten er en liste udarbejdet af FN over de steder, byer, bygninger, skulpturer og lignende, som er enestående og har værdi for hele menneskeheden.

Listen omfatter mere end 1000 verdensarvssteder. En optagelse på Verdensarvslisten betyder, at der ydes beskyttelse, vedligeholdelse og restaurering af stedet.

I Danmark er blandt andet Roskilde Domkirke, Jellingmonumenterne og Kronborg på Verdensarvslisten.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap