Forenede Nationer også bedre kendt som FN er en stor verdensorganisation med 193 medlemslande. De har et erklærede mål om, at de vil sikre verdensfreden.
FNs symbol og flag
Hvad er FN
Forenede Nationer, som forkortes med FN, er verdens største mellemstatslige samarbejdsorganisation med 193 medlemslande.
FN blev oprettet tilbage i 1945 umiddelbart lige efter 2. Verdenskrig. Formålet med oprettelsen af FN var at sikre fred og overholde menneskerettighederne på et globalt plan. Derudover var formålet også, at FN skulle uddele humanitær bistand og sikre en social og økonomisk udvikling i hele verden.
I dag er FN særligt kendt for deres rolle med fredsbevarende missioner i krigs- og konfliktzoner.
FN fakta
Her finder du en række FN Facts
FN står for Forenede Nationer
Grundlagt: 24. oktober 1945, San Francisco, Californien, USA
Hovedkvarter: New York City, New York, USA
Type organisation: Mellemstatslig organisation
Medlemslande: 193 medlemslande og 2 observatørstater
Priser: oscar for bedste korte dokumentar, Nobels fredspris Peabody Award
Hvorfor blev FN grundlagt
FN blev grundlagt med det formål at sikre verden mod endnu en verdenskrig. Organisationen FN blev grundlagt meget kort tid efter 2. Verdenskrigs afslutning. FN blev grundlagt den 24. oktober 1945 af 51 medlemslande heriblandt Danmark.
FN erstattede det gamle forbund Folkeforbundet. Folkeforbundet blev oprettet som et resultat af 1. Verdenskrig med samme formål som FN. Folkeforbundet havde ikke kunne leve op til at forhindre endnu en ny verdenskrig, hvorfor medlemslandene så sig nødsaget til, at oprette en ny og stærkere organisation.
De 51 medlemslande underskrev FN-pagten i 1945 og oprettede hermed FN. På særligt et punkt skilte FN sig ud fra Folkeforbundet: Der var ikke et krav om, at der skulle være enstemmighed.
Stormagterne Rusland (daværende Sovjetunionen), USA og Kina var medlem fra staten af.
FN Fakta: Hvornår blev FN grundlagt
FN blev grundlagt den 24. oktober 1945
Hvad er FN-pagten
FN-pagten er FN’s grundlov lidt ligesom den danske grundlov. Alle medlemslande har skrevet under på pagten.
Pagten blev underskrevet i juni 1945 og trådte i kraft den 24. oktober 1945. FN-pagten er grundlaget for samarbejdet og fastlagde rammerne FN. I dag fungerer pagten stadig som formålserklæring for FN’s arbejde.
Ifølge FN-pagten er FN’s formål følgende:
At frelse kommende generationer fra krigens svøbe
På ny at bekræfte troen på fundamentale menneskerettigheder, på menneskets personlige værdighed og værd, på mænds og kvinder såvel som store og små nationers lige rettigheder.
At skabe vilkår, hvorunder retfærdighed og respekt for de forpligtelser, der opstår ved traktater og andre kilder til mellemfolkelig ret, hvad opretholdes
Og at fremme sociale fremskridt og højne levevilkårene under større frihed.
FN organisationen
FN er ikke en verdensregering og den udsteder ikke love. FN bidrager til at løse internationale konflikter og til at formulere politikker i sager, der har betydning for alle.
I FN har alle medlemsstaterne en stemme og afhængig af deres størrelse, holdninger eller magt.
FN består af seks hovedorganer: (1) FN’s generalforsamling (2) FN’s sikkerhedsråd (3) FN’s økonomiske og sociale Råd (4) Den Internationale Domstol (5) FN’s forvaltningsråd (6) FN-sekretariatet.
I de følgende afsnit kan du læse om de seks organisationer/organer og deres formål.
Derudover består FN også af en række specialorganisationer og -organer. Disse organisationer varetager et stigende antal forskelligartede opgaver. Hvilket er med til at gøre, at FN har en vigtig rolle i international udviklingspolitik, miljøsamarbejde, kampen for menneskerettighederne og meget andet.
FN generalforsamling
FN’s Generalforsamling er FN’s centrale organ. Her kan hvert land give udtryk for sit syn på en hvilken som helst sag.
Alle FN’s medlemmer har sæde i Generalforsamlingen og alle har en stemme. De vigtigste spørgsmål bliver afgjort ved to tredjedeles flertal.
Generalforsamlingen repræsenteres af en delegation bestående af flere mennesker på trods af, hvert land kun har én stemme. Delegationen ledes af en diplomat med en rang af ambassadør.
Hvilke lande er med i generalforsamlingen?
Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA er faste medlemmer af generalforsamlingen.
FNs sikkerhedsråd
Sikkerhedsrådet tager sig kun af spørgsmål om fred og sikkerhed. Hvor Generalforsamlingen kan drøfte alle problemer.
Sikkerhedsrådet blev netop oprettet med den hensigt om, at det skulle være den vigtigste vogter af verdensfreden.
I sikkerhedsrådet sidder 15 medlemmer. Heraf er fem faste medlemmer: Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.
De ti andre medlemmer vælges af Generalforsamlingen for perioder på to år. Her bliver der taget højde for en ligelig geografisk repræsentation.
FN’s økonomiske og sociale råd
I dagligtale bliver det økonomiske og sociale råd omtalt som ECOSOC. Råder beskæftiger sig blandt andet med økonomiske problemer som handel, transport, industrialisering og økonomisk udvikling. Derudover beskæftiger rådet sig også med sociale spørgsmål som befolkning, børn, boligforhold, kvinders rettigheder, miljø og neget mere,
ECOSOC beskæftiger sig generelt med at fremme respekten for de grundlæggende friheds- og menneskerigtigheder i hele verden.
Der sidder 54 lande i ECOSOC, som sidder i periode af tre år.
FN’s formynderskabsråd
Formynderskabsrådet blev etableret som et af FN’s organer. Det gjorde det, fordi da FN blev oprettet var der flere steder i verden, hvor befolkningerne ikke var frie.
Flere befolkninger var placeret under mandater oprettet efter Første Verdenskrig. Nogle blev løsrevet fra deres tilhørsstater efter 2. Verdenskrig. Disse områder blev lagt ind under FN’s beskyttelse som formynderskabsområder.
Formålet med formynderskabsråbet er at overvåge den sociale udvikling for indbyggerne i de såkaldte formynderskabsområder. Oprindeligt var der 11 af disse områder, flest i Afrika og Stillehavet.
Den internationale domstol
Den internationale domstol, som også bliver kaldt Den mellemfolkelige domstol, er FN’s absolutte vigtigste dømmende organ.
Det er kun stater, som kan indbringe sager for domstolen. Det vil sige, at man som enkelt person ikke kan indbringe sager for domstolen.
Den internationale domstol har hovedkvarter i Haag i Holland. Der er 15 dommere, som bliver valgt af Sikkerhedsrådet og Generalforsamlingen.
Domstolen har igennem tiden bidraget til at løse mange stridigheder.
FN-sekretariatet
FN’s ansatte er en del af FN sekretariatet. Deres øverste chef er Generalsekretæren.
Sekretariatet har kontorer i hele verden. Herfra yder de service til FN’s andre organer. Medarbejderne i sekretariatet indbefatter blandt andet jurister, journalister, oversættere, eksperter indenfor diverse områder og økonomer.
FN ansætter kvalificerede mennesker fra så mange forskellige lande, som det er muligt for at sikre repræsentation fra alle regioner i FN.
Hvor er FN’s hovedkvarter
FN’s hovedkvarter er placeret i New York. Det blev besluttet på generalforsamlingens første møde, som fandt sted i London.
FN’s hovedkvarter består af fire bygninger: generalforsamlingsbygningen med en lav kuppel på taget, den 39-etagers høje sekretariatsbygning af glas og marmor, den lave rektangulære konferencebygning langs floden og Dag Hammarskjöldbiblioteket.
FN’s område og bygninger er international zone.
Her ses FN's område i New York.
Hvem kan blive medlem af FN?
Alle uafhængige stater, som der nyder international anerkendelse, kan blive medlem af FN. Nye medlemskaber bliver accepteret af Generalforsamlingen.
Hvilke sprog anvendes ved FN
Der anvendes to arbejdssprog hos FN, og det er engelsk og fransk. Derudover anvendes der officielt arabisk, kinesisk, engelsk, fransk, spansk og russisk.
FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder
I 1948 blev FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder vedtaget af FN. Denne verdenserklæring omfatter borgerlige, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.
FN’s Verdenserklæring er den mest kendte og udbredte menneskerettighedsdokument i verden. Erklæringen er ikke juridisk bindende for FN-staterne. Den har dog dannet udgangspunkt for en række yderligere konventioner på forskellige områder i FN-regi.
UNICEF
UNICEF som står for United Nations Children’s Fund er FN’s børnefond. UNICEF er den hovedorganisation i FN, som er med til at forsvarer, fremme og beskytte børns rettigheder. Organisationen blev oprettet den 11. december 1946 af Forenede Nationer efter 2. Verdenskrig.
Der var mange børn, som der sluttede og led efter den lange krig. UNICEFs opgave var at hjælpe børnene. Lige siden 2. Verdenskrig har UNICEF arbejdet for at hjælpe børn med nødhjælp, katastrofehjælp og udviklingshjælp over hele verden.
Her ses Unicefs flag og symbol
Menneskerettighederne
FN skabte i 1948 den verdensomspændende erklæring om menneskerettigheder. Der efterfølgende er blevet fulgt op med en række andre erklæringer og konventioner. Der er særligt kommer nye til indenfor kvinders og børns rettigheder.
FN’s fredsbevarende styrker
FN fredsbevarende styrker bliver sendt til de områder, hvor der er blevet afsluttet væbnede konflikter. FNs rolle er at sikre, at de fredsaftale der underskrives følges og forhindre nye konflikter.
FNs Fredsstyrker modtog en Nobelpris i 1988. I 2001 fik FN og generalsekretær Kofi Annan Nobels fredspris for hans arbejde for en bedre organiseret og mere fredelig verden.
FN’s flag
FN’s flag er blå. Der er jordklode set fra Nordpolen på flaget. Jordkloden symboliserer alle verdens mennesker.
Flagets jordklode er omsluttet af olivengrene. Det symboliserer fred. Flaget blev indført den 20. oktober 1947.
Her ses FNs flag og symbol
Hvad er forskellen på FN og NATO
En forskel på FN og NATO er, at FN arbejder mod at lette samarbejdet internationalt og NATO er en militæralliance. De er begge to internationale organisationer. Hvor FN arbejder mod at lette samarbejder i international ret og sikkerhed, menneskerettigheder og verdensfred. Hvorimod NATO er militæralliance.
FN består i dag af 193 medlemslande. Hvor de 51 af dem var med til at grundlægge FN organisationen. Alle stater, der er fredselskende”, kan ifølge FN-pagten blive medlem af FN.
De nye medlemmer af FN bliver accepteret af FN’s generalforsamling. De accepterer nye medlemslande efter anbefaling fra Sikkerhedsrådet.
Non-Violence (dansk: ikke-vold) skulpturen er en bronzeskulptur af Carl Fredrik Reuterswärd. Skulpturen forestiller en revolver med en knude på løbet.
Skulpturen er opstillet flere steder i verden. Den er blandt andet udstillet foran Forende Nationers hovedkvarter i New Tork, Berlin og Peking.
Her ses skulpturen i New York
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.