Guldhornene handler om guldhornenes fund og tyveri. Det er skrevet i et versemål, som der efterligner de gamle skjaldevers. Digtet om de danske guldhorn blev skrevet i foråret 1802, kort efter at de var blevet stjålet.
Digtet blev til efter Heinrich Steffens og Adam Oehlenschlägers lange snak om romantikken. Det inspirerede Oehlenschläger til at skrive digtet, som viser en længsel efter tidligere tider. En tematik som hele digtsamlingen Digte bar præg af.
Hør Adam Oehlenschlägers digt Guldhornene bliver reciteret herunder.
”Aladdin” eller ”Den forunderlige lampe” er historien om den unge gadedreng, der ender som sultan. Det gør han ved hjælp af sin magiske lampe, hvor der bor en magisk lampeånd. Der opfylder hans ønsker
Adam Oehlenschläger fandt inspiration til sit digt fra samlingen af arabiske fortællinger, 1001 nat ligesom
Disney har gjort til sin version.
Adam Oehlenschlägers version af Aladdin udspiller sig i starten af 1800-tallet.
Adam Gottlob Oehlenschläger blev født i 1779 af Joachim Conrad Oehlenschläger og Martha Maria Hansen, som begge havde tyske aner. De mødte hinanden i tjeneste hos Grev Adam Gottlob Moltke.
Greven skaffede Oehlenschlägers far et job som organist på Frederiksberg, hvor han sidenhen blev fuldmægtig og forpagter af Frederiksberg slot.
Han voksede op sammen med sin yngre søster Sofie på Frederiksberg Slot, i rige omgivelser med under sparsomme kår.
Allerede som niårig skrev Adam Oehlenschläger sin første salme og hurtig herefter skrev han også små komedier.
Han forsøgte sig med Det Kongelige Teater for at blive skuespiller, men det blev ingen succes. Han blev dog med tiden venner med brødrene Ørsted. De hjalp ham med studentereksamen og i 1800 begyndte han på forberedelser til jurastudiet. Det var dog tydeligt, at det var digtningen, som trak i den unge Oehlenschläger.
Det var i 1802, at han for alvor slog igennem som digter. Det var efter en samtale med naturforskeren og filosoffen Heinrich Steffens, at han fik øjnene op for Romantikken. Og hermed var romantikken en realitet i Danmark.
Danmarks nationalsang ”Det er et yndigt land” er skrevet af Adam Oehlenschläger. Han skrev teksten i forbindelse med en konkurrence om en fædrelandssang, som var lavet af Selskabet til de skjønne Videnskabers Forfremmelse. Han deltog dog ikke i konkurrencen, men det antages, at det var inspirationen til teksten.
Digtet blev tryk i 1823 i Samlede Digte bind II.
Det var i løbet af 1980’erne, at ”Det er et yndigt land” blev officielt valgt til Nationalmelodi ved fodboldlandskampe. Det havde inden været Kong Christian man sang til fodboldlandskampe
Her ses det danske herre landshold i fodbold synge "Det er et yndigt land" i parken ved en fodboldlandskamp.