Adam Oehlenschläger - Nordens digterkonge

Adam Oehlenschläger (1779-1859) er en af Danmark og hele Nordens største digtere. Og det er ikke uden grund, at han blev kaldt Norden digterkonge. Han udgav ganske ung sit værk Digte 1893, som indeholder det kendte digt Guldhornene. Dette var ikke kun gennembruddet for Oehlenschläger, men også gennembruddet for den romantiske periode i dansk litteratur.

Adam Oehlenschläger
Adam Oehlenschläger (1779-1859)
Kilde: Friedrich Carl Gröger, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem er Adam Oehlenschläger

Adam Gottlob Oehlenschläger var en dansk guldalderdigter og forfatter af skuespil. Han regnes for Danmarks første store romantiske forfatter. Hans mest kendte værker er den danske nationalsang Det er et yndigt land og digtet Guldhornene.

Adam Oehlenschläger romantikken

Digtet Guldhornene er en del af Digte 1893, som der bliver regnet for det værk, som der varslede romantikkens indmarch i Danmark.

Den unge Oehlenschläger blev introduceret til romantikken ved Heinrich Steffens’ forelæsninger på Elers Kollegium i 1802.

Adam Oehlenschläger fakta

Navn: Adam Gottlob Oehlenschläger

Født: 14. november 1779 København, Danmark

Død: 20. januar 1850 (70 år), København, Danmark

Uddannelsessted: Københavns Universitet

Beskæftigelse: Universitetslærer, selvbiografi, dramatiker, skribent, digter, librettist og lyriker

Fagområde: Litteratur

Digteren Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger debuterede som digter i 1799, hvor han var inspirerede af gammelnordiske emner. Det var dog særligt en samtale med Henrik Steffens, der tændte hele hans digter karrierer. Kort efter mødet skrev han digtet ”Guldhornene”.

Adam Oehlenschläger fakta: Hvor gammel blev Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger blev 70 år gammel, han er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård, Frederiksberg.

Adam Oehlenschläger kendte værker

Adam Oehlenschlägers kendte værker er Guldhornene, Det er et yndigt land og Aladdin.

Oehlenschläger udgav to hovedværker, Poetiske Skrifter I-II og Digte 1803. Aladdin er en del af dobbeltbindet Poetiske Skrifter og Guldhornene er en del af Digte.

Guldhornene

Guldhornene handler om guldhornenes fund og tyveri. Det er skrevet i et versemål, som der efterligner de gamle skjaldevers. Digtet om de danske guldhorn blev skrevet i foråret 1802, kort efter at de var blevet stjålet.

Digtet blev til efter Heinrich Steffens og Adam Oehlenschlägers lange snak om romantikken. Det inspirerede Oehlenschläger til at skrive digtet, som viser en længsel efter tidligere tider. En tematik som hele digtsamlingen Digte bar præg af.

Hør Adam Oehlenschlägers digt Guldhornene bliver reciteret herunder.
Læs mere om Guldhornene her

Aladdin

”Aladdin” eller ”Den forunderlige lampe” er historien om den unge gadedreng, der ender som sultan. Det gør han ved hjælp af sin magiske lampe, hvor der bor en magisk lampeånd. Der opfylder hans ønsker

Adam Oehlenschläger fandt inspiration til sit digt fra samlingen af arabiske fortællinger, 1001 nat ligesom Disney har gjort til sin version.

Adam Oehlenschlägers version af Aladdin udspiller sig i starten af 1800-tallet.

Adam Oehlenschläger familie

Adam Gottlob Oehlenschläger blev født i 1779 af Joachim Conrad Oehlenschläger og Martha Maria Hansen, som begge havde tyske aner. De mødte hinanden i tjeneste hos Grev Adam Gottlob Moltke.

Greven skaffede Oehlenschlägers far et job som organist på Frederiksberg, hvor han sidenhen blev fuldmægtig og forpagter af Frederiksberg slot.

Han voksede op sammen med sin yngre søster Sofie på Frederiksberg Slot, i rige omgivelser med under sparsomme kår.

Adam Oehlenschläger fakta: Hvor mange børn havde Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger havde fire børn sammen med ægtefællen Christiane Heger. 

Deres fire børn var Charlotte Oehlenschläger, Marie Louise Oehlenschläger, Johannes Wolfgang Oehlenschläger og William Oehlenschläger.

Adam Oehlenschläger barndom

Allerede som niårig skrev Adam Oehlenschläger sin første salme og hurtig herefter skrev han også små komedier.

Han forsøgte sig med Det Kongelige Teater for at blive skuespiller, men det blev ingen succes. Han blev dog med tiden venner med brødrene Ørsted. De hjalp ham med studentereksamen og i 1800 begyndte han på forberedelser til jurastudiet. Det var dog tydeligt, at det var digtningen, som trak i den unge Oehlenschläger.

Det var i 1802, at han for alvor slog igennem som digter. Det var efter en samtale med naturforskeren og filosoffen Heinrich Steffens, at han fik øjnene op for Romantikken. Og hermed var romantikken en realitet i Danmark.

Adam Oehlenschläger nationalsang

Danmarks nationalsang ”Det er et yndigt land” er skrevet af Adam Oehlenschläger. Han skrev teksten i forbindelse med en konkurrence om en fædrelandssang, som var lavet af Selskabet til de skjønne Videnskabers Forfremmelse. Han deltog dog ikke i konkurrencen, men det antages, at det var inspirationen til teksten.

Digtet blev tryk i 1823 i Samlede Digte bind II.

Det er et yndigt land fakta

Højskolesangbog: Nr. 376 i Højskolesangbogens 19. udgave

Tekst: Adam Oehlenschläger, 1819

Melodi: H. E: Krøyer,1835.

Det er et yndigland og fodbold

Det var i løbet af 1980’erne, at ”Det er et yndigt land” blev officielt valgt til Nationalmelodi ved fodboldlandskampe. Det havde inden været Kong Christian man sang til fodboldlandskampe
Her ses det danske herre landshold i fodbold synge "Det er et yndigt land" i parken ved en fodboldlandskamp.

Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger værker

En liste over Adam Oehlenschlägers værker igennem tiden

Digte

1803

Poetiske Skrifter I-II

1805

Nordiske Digte

1807

Helge

1814

Nordens Guder

1819

Fædrelandssang

1819

Sanct Hansaften-spil

1911 (udgiver flere udgaver og oplag sidenhen).
Læs mere om Adam Oehlenschläger på Forfatterweb.dk

Adam Oehlenschläger eftermæle

Adam Oehlenschläger eftermæle ses særligt ved, at han stadig er aktuel med ”Guldhornene”. Der er en fast del af uddannelsessystemets litterære antologier, og hans forfatterskab er kanoniseret af Undervisningsministeriet.

Dertil skal nationalsangen ”Det er et yndigt land” selvfølgelig også nævnes, som bliver sunget ved sportslige begivenheder og andre festlige lejligheder.

Romantikken

Romantikken  er perioden i den første halvdel af 1800-tallet. Romantikken var et opbrud med oplysningstiden, som havde den fornuftige og håndgribelige verden som omdrejningspunkt. Romantikken var tiden med følelser og kærligheden til fædrelandet blev skabt.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
user