Hvornår blev Guldhornene stjålet
Guldhornene blev stjålet om mellem den 4. og 5. maj 1802 af en fattig guldsmed og urmager, Niels Heidenreich. Allerede dagen efter blev tyveriet anmeldt, og tyven eftersøgt i medierne. Der blev lovet en dusør på 1.000 rigsdaler og fuld anonymitet.
Det var guldsmedelavets oldermand, Andreas Holm, som opdagede Heidenreich og meldte ham. Heidenreich gik fri første gang, men han blev endelig pågrebet den 27. april 1803, hvorefter han tilstod.
Heidenreich blev dømt for tyveriet.
Hvem stjal Guldhornene
Guldsmeden Niels Heidenreich stjal Guldhornene i 1802.
Omsmeltningen af Guldhornene
Guldhornene blev omsmeltet til smykker, skospænder og lignende. Køberne af guldhornsguldet leverede guldet tilbage, hvor det blev smeltet om på den Kgl. Mønt. Hvorfor Guldhornene var gået tab.
Rekonstruktion af Guldhornene
Guldhornene er blev rekonstruerede af flere omgange med nogen usikkerhed ud fra tegninger og kobberstik af hornene, som blev lavet i 1600- og 1700-tallet. De første rekonstruktioner af Guldhornene blev fremstillet i 1860 efter nogle gamle tegninger – der var ikke mange, som der kunne huske, hvordan originalerne havde set ud.
I 1945 blev der lavet ny rekonstruktion, hvor flere fejl i rekonstruktionerne blev påpeget. Her med udgangspunkt i at hornene havde været snoede som kohorn.
Igen i 1979 blev to rekonstruktioner fremstillet af direktøren for Nationalmuseet. Disse blev fremstillet i ægte guld også i en snoede udgave. Den ene blev udstillet på Nationalmuseet, det andet sæt fik Simon Spies, da han havde været med til at finansiere det.
Hvor er Guldhornene i dag
Rekonstruktionerne og kopier af Guldhornene er udstillet på en række museum rundt om i Danmark.
Nationalmuseets rekonstruktionerne fra 1860 og 1979 er udstillet på Nationalmuseet. I 2022 foræret Janni Spies deres sæt til Museum Sønderjylland. Rekonstruktionen fra 1945 er i Kongehusets eje og er på Gråsten Slot.
Hvad kan Guldhornene fortælle
Guldhornene stammer fra den germanske jernalder, som foregik i 400-tallet e.v.t. Det korte Guldhorn havde en runeindskrift på urnordisk.
Vi ved ikke med sikkerhed, hvad hornenes oprindelse anvendelse var. Hornenes ædle materiale og udsmykning tyder på, at de havde en anvendelse ved ritualer med religiøse ceremonier. Det antages, at de er drikkehorn.
De motiver, som findes på Guldhornene er billeder af mennesker, dyr og fantasivæsener. Hvor billederne både har karakter fra Middelhavsområdet og nordiske myter. Disse er blevet tolket på mange gange.
Guldhornenes betydning
Guldhornene er nationalsymbol. De er særligt blevet kendt på grund af deres historie med tyveriet og tabet af dem. En historie som har givet inspiration til Adam Oehlenschlägers digt Guldhornene.
Jernalderen
Jernalderen er i tidsperiode, som i Danmark regnes for at været mellem ca. år 500 f.Kr. til år 800 e.Kr. Perioden er opkaldt efter metallet jern, som man lavede våben og redskaber af.
Danskerne var bønderne i jernalderen, hvor bønderne levede et hårdt liv med arbejde fra morgen til aften.
Guldhornene er en af de vigtigste og mest populære fund fra jernalderen.
Læs meget mere om jernalderenGuldhornene af Adam Oehlenschläger
Adam Oehlenschläger står bag digtet Guldhornene. Han skrev digtet i 1802 i kølvandet på tyveriet af de to guldhorn. Hans digt ”Guldhornene” betegnes som et af de vigtigste værker fra
romantikken, og digtet var også med til at markerer hans egen indtrædelse i dansk litteratur og romantikkens gennembrud i dansk litteratur.
Temaerne i romantikken var kærlighed, historie og natur. Her beskriver Oehlenschläger Guldhornene som glimt fra oldtidsdag og forsvindingen af dem, opfatter han som gudernes straf over de materialistiske mennesker.
Hør herunder digtet Guldhornene.
Adam Oehlenschläger
Adam Oehlenschläger (1770-1859) er en af Danmark og hele Nordens største digtere. Han er manden bag gennembruddet for den romantiske periode i dansk litteratur med hans digt Guldhornene.
Lær mere om Adam Oehlenschläger herHvem stjal Guldhornene i 2007
I 2007 blev de oprindelige 1800-talsrekonstruktioner af guldhornene stjålet i Jelling, som havde lånt dem fra Nationalmuseet. Allerede dagen efter tyveriet blev hornene fundet.
En rekonstruktion af guldhornene blev stjålet i 1993 fra Moesgård Museum. De blev kort efter fundet i en skov, de var dog så medtaget, at de fik et nyt sæt, som de forrige også var en kopi af Nationalmuseets 1800-talsrekonstruktioner.