Adolf Hitler

Adolf Hitler var en tysk, nazistiske politiker og diktator under 2. Verdenskrig og en central person under krigen. Han indledte 2. Verdenskrig, da hans tyske hær invaderede Polen i 1939.

Hitler og MoussoliniAdolf Hitler &  Benito Mussolini i München, Tyskland 1940
Kilde: Eva Braun, Public domain, via Wikimedia Commons

Hvem var Adolf Hitler

Adolf Hitler var en tysk, nazistiske politiker og diktator under 2. Verdenskrig og en central person under krigen. Han indledte 2. Verdenskrig, da hans tyske hær invaderede Polen i 1939. Han og hans parti NSDAP stod han bag utallige folkemord på jøder, kommunister og andre grupper, som han ikke mente passede i Det Tredje Rige.

Det Tredje Rige var det tyske navn for staten Tyskland.

Han endte med at begå selvmord i sin bunker, da han indså, Tyskland var ved at tabe krigen.

Adolf Hitler fakta

Adolf Hitler, tysk diktator
Tysklands Führer og Rigskansler

Født: 20. April 1889
Død: 30. April 1945
Dødsårsag: selvmord
Nationalitet: Østriger (1889-1932) og Tysker (1932-1945)
Politisk parti: Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti (NSDAP)

Hvad kæmpede Adolf Hitler for

Adolf Hitler kæmpede for at samle Tyskland til et stort rige, hvor der er var god plads til tyske folk, som han mente var overmennesker.

Hvem vandt Anden Verdenskrig

De allierede vandt 2. Verdenkrig, hvorfor Hitler tabte krigen.

Adolf Hitler vej til magten

Adolf Hitler er født østrigsk og han flyttede til Tyskland i 1913 og blev tysk statsborger i 1932.

Efter Hitler havde deltaget i 1. Verdenskrig, begyndte han at deltage aktivt i politik for Deutsche Arbeiterpartei som senere blev Det nationalsocialistiske tyske Arbejderparti. Han blev Führer/fører af partiet i 1921 og fra 1933 var han rigskansler for Weimarrepublikken, fra 1934 fører og rigskansler - derved blev han regeringschef og statoverhoved for det Tredje Rige også kaldt Nazi-Tyskland.

Adolf Hitlers tilgang

Adolf Hitler brugte propaganda og karismatisk tale som et virkemiddel. han appellerede særligt til arbejder- og middelklassens følelse af afmagt i en økonomisk problematisk periode. Derudover henvendte han sig også til nationalistiske, antisemitiske og antikommunistiske bevægelser og strømninger.

Med denne strategi fik han sit parti frem til magten i 1933, hvorefter han indsatte sig selv som rigskansler og herefter fører - hvilket førte til det nationalsocialistiske diktatur.

Hitler sad på magten i 12 år, hvor han omdannede Tyskland til et tysk rige, fuldstændig underlagt nationalsocialismens ideologi. En ideologi der krævede komplet magt over det enkelte menneske og en stærk racepolitik. Hitler forbød alle oppositionsgrupper, forfulgte politiske modstandere og religiøse og etniske mindretal.

Det nazistiske diktatur

Det nazistiske diktatur indførte afskaffelse af fagforeninger, fastfrysning af lønningerne, indførelse af censur og systematiske forfølgelse og drab af jøder, Jehovas Vidner, kommunister, homoseksuelle, sigøjnere og andre minoriteter.

Adolf Hitler og 1. Verdenskrig

Adolf Hitler meldte sig frivilligt til krigtjeneste ved 1. Verdenskrig udbrud. Det var hans tid i krigen, som der kom til at præge ham og hans virke fremover. Han så Tysklands sammenbrud i 1918 som hjemmefrontens svigt.

Hitler meldte sig som efterretningsagent for den bayerske hær efter krigen. Det fik ham i kontakt med det nationalistiske Deutsche Arbeiter Partei, DAP. Han fik hurtig ansvar for propaganda og gjorde sig bemærket som en god taler.

Hitlers vej mod magten

Hitler forsøgte første gang i november 1923 at vælte republikken under det såkaldte Ølstuekup i München. Dette mislykkedes, NSDAP blev forbudt og Hitler blev idømt fem år i fængsel. Det var her, at han skrev sit kendte bog “Mein Kampf”, som er en kombination af selvbiografi og politisk-ideologisk kampskrift.

Hitler blev løsladt i 1924, hvorefter han gendannede NSDAP. Han og partiet ville denne gang forsøge at komme til magten ad parlamentarisk vej. Det var særligt i forbindelse med den økonomiske krise, at vælgerne strømmede til. NSDAP fik sit gennembrud i 1930, og da Hitler blev tyskstatsborger stillede han op til præsidentvalget i 1932. Han tabte dog.

Han blev udnævnt i 1933 til rigskansler. Hitler viste sig som en stor taktiker og hensynsløs magtpolitiker.

Fakta: Mein Kampf

Mein Kampf er en bog af Adolf Hitler, som han skrev, mens had sad i fængsel. Bogen er opdelt i to dele. Den første del var delvis selvbiografi, hvor han beskriver sin barndom og opvækst. den handler om, hvordan han kom i forbindelse med Det tyske arbejderparti, som han ændret til Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti. Han gjorde også rede for sine synpunkter om “jødeproblemet”, foragtet for Versaillestraktaten og redegjorde for andre politiske bevægelser.

Anden del af bogen er en formel politisk proklamation. Her gav Hitlers sit syn på historien og statens rolle kontra racens og nationens. I slutningen giver Hitler instruktioner for partiets organisation og om brug af propaganda til at vinde politisk magt.

Adolf Hitler og 2. Verdenskrig

I november 1937 erklærede Hitler er det var tid til at gå i krig for at skaffe den tyske nation det, som de havde krav på. Tyskland gennemførte i 1938 den første territoriale udvidelse uden krig, Østrigs indlemmelse og herefter en række andre områder.

Anden Verdenskrig startede officielt, da Tyskland pågreb Polen 1.9.1939. Polen blev nedkæmpet i løbet af få uger. Hitler blev hurtig efter krigens udbrød mere end krigsherre end politkere. I april 1940 blev Danmark og Norge besat, og i maj indledte de felttoget mod Vesteuropa. Dette endte med, at Frankrig overgav sig. Dette var højdepunktet for Hitlers krig, hvorfor han regnede om, at England snart ville bede om fred. Dette skete imidlertidig ikke.

I april 1941 gik Tyskland til angreb på Balkan for at hjælpe sin allierede, Italien og i juni 1941 gik Hitler i krig mod Sovjetunionen. Dette gik helt som planlagt, og hans krigslykke var hermed vendt. Det afholdte ham dog ikke at erklære USA krig efter Japans angreb på Pearl Harbor.

Hitler håbede hermed, at Japan ville angribe Sovjetunionen, så Josef Stalin skulle udkæmpe en tofrontskrig, det skete dog ikke. Tysklands krigserklæring mod USA gjorde, at USA gik ind i krigen mod Hitler. Tyskland var nu endt i en storkrig, som de ikke kunne vinde. Dette ville Hitler ikke se i øjnene, hvorfor tyskerne kæmpede en opslidende krig frem til maj 1945, som endte med at ødelægge Tyskland.

Den 29. April 1945 frasagde Hitler sin førertitel og giftede sig med sin elskerinde, Eva Braun, og den 30. April begik de selvmord. Hitler ønskede ikke at blive fanget og ydmyget af de sejrende allierede.
Læs meget mere om 2.Verdenskrig 

Anden Verdenskrigs sider

Tyskland og Italien indgik i alliancen Aksen i 1936. Navnet kom af, at Rom og Berlin næsten ligger på en lige linje. Adolf Hitler og den italienske statsminister Benito Mussolini ønskede at netop den linje skulle være centrum. Japan sluttede sig til Aksen i 1940.

Den anden side var de allierede, som bestod af England, Sovjetunionen og Kina. I 1941 gik USA også ind i krigen på de allierede side.

Hvordan begyndte 2. Verdenskrig

Anden verdenskrig begyndte ved, at Hitler ville gøre Tyskland til den største magt i Europa. Østrig og Tjekkoslovakiet blev derfor slået sammen med Tyskland, og krigen startede ved, at Tyskland gik ind i Polen. Dette førte videre til, at England og Frankrig erklærede Tyskland krig den 3. September 1939.

Hvilket land invaderede Tyskland først

Tyskland invaderede først Polen i 1939, hvilket førte til at England og Frankrig erklærede Tyskland krig den 3. September 1939.

Adolf Hitlers liv

Adolf Hitler tidslinje

En tidslinje over Adolf Hitlers liv og nogle af de store begivenheder i forbindelse med 2. Verdenskrig

Hitler bliver født

20. April 1889

Hitler blev medlem af NSDAP

12. September 1919

Hitler blev præsident for NSDAP

29. Juli 1921

Hitlers kup mislykkedes

8. November 1923

Hitler blev arresteret

12. November 1923

Hitler blev idømt fængsel og han påbegyndte sin bog “Mein Kampf”

1. April 1924

Hitler blev løstladt efter kun 9 måneder

20. December 1924

Hitler blev tysk statsborger

24. Februar 1932

Adolf Hitler tabte præsidentvalget

10.  April 1932

Hitler blev udnævnt til tysk Rigskansler

29. Januar 1933

Det tyske Parlament blev opløst

1. Februar 1933

Adolf Hitler vandt afstemning om at blive tysk leder

19. August 1934

Adolf Hitler brød Versailles-Traktaten, da han øgede hærens og flådens størrelse og oprettede et luftvåben

1. Oktober 1934

Adolf Hitler fortalte sine militære chefer, at han havde intention om at gå i krig

5. November 1936

Adolf Hitler krævede selvstyre til tyskerne i Østrig og Tjekkoslovakiet

20. Februar 1938

Adolf Hitler og Benito Mussolini underskrev Stålpagten

22. Maj 1939

Adolf Hitler underskrev angrebsordren på Polen

31. august 1939

Adolf Hitler fortalte i en tale, at han havde planer om at regulere jødeproblemet og om hvordan 2. Verdenskrig kunne sluttes med opfordring til våbentilstand og fredsforhandlinger

6. Oktober 1939

Frankrig og Tyskland underskrev en våbenhvile

22. Juni 1940

Adolf Hitler beordrede forberedelserne til en luftoffensiv mod England

13. Juli 1940

Adolf Hitler tilbød England fred

19. Juli 1940

Adolf Hitler beordre England invaderet

3. September 1940

Adolf Hitler besluttede sig for at angribe Sovjetunionen

5. December 1940

Adolf Hitler gik ned i sin Førerbunker

16. Januar 1945

De allierede brød igennem de tyske forsvarsstillinger

April 1943

Adolf Hitler indrømmede overfor folk i Førerbunkeren, at krigen var tabt

22. April 1945

Adolf Hitler begik selvmord

22. April 1945

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
flag