Bronzealderen

Bronzealderen er en gylden tid i Danmarks historie, en tidsperiode som hører til Oldtiden i år 1700 e.Kr. til år 500 f.Kr. I bronzealderen begyndte de danske bønder at blive rigere, hvor de lavede flotte smykker og våben af det importeret bronze fra Sydeuropa.

bronzealder

Hvad er bronzealderen

Bronzealderen er tidsperiode i Danmark, som befinder sig mellem stenalderen og jernalderen. Bronzealderen er kendt for materialet bronzen heraf navnet. Tidsperioden bronzealderen er en del af oldtidens tre perioder sten-, bronze- og jernalderen.

Bronzealderen starter i Skandinavien i år 1800 f.Kr. Vi inddeler Bronzealderen i Danmark i Ældre bronzealderen (1800-1100 f.Kr.) og Yngre bronzealderen (1100-500 f.Kr.).

Fakta om bronzealderen

Tidsperiode: 1700 f.Kr. til 500 f.Kr.
Perioder: Ældre bronzealderen og Yngre bronzealderen
Tidsperiode før: Stenalderen
Tidsperiode efter: Jernalderen

Hvad er bronzealderen kendt for?

Bronzealderen er kendt for brugen af bronze, hvor der blevet gjort meget ud af pynte deres genstande med flotte motiver.

Bronzealderens perioder

I bronzealderen gik man fra bondestenalderen, det var i den overgang, at der blev skabt forbindelser mod nord og syd. Danskerne begyndte at få det nye metal bronze, som erstattede sten og flint.

Man begyndte også at begrave de rige i gravhøje, hvor de var klædt i draget af uld og de fik fine gaver af bronze med sig.

Bronzealderen årstal

Bronzealderen var fra år 1700 f.Kr. til 500 f.Kr.

Hvorfor kaldes det bronzealderen

Bronzealderen har fået sit navn grundet periodens brug af metallet bronze. Bronze blev brugt til at lave våben og redskaber af. Før bronzealderen var det vigtigste materiale flintesten.

Bronzen kom fra Sydeuropa, hvor handelsmænd kom op til Norden med bronzen, som de byttede for rav. Rav var nemlig nordens guld.

Hvad laver man i bronzealderen

I bronzealderen var danskerne bønder, derudover var de også handelsmænd, hvor de handlede med bønder og handelsfolk fra andre lande. Det var på den måde, at danskerne kunne anskaffe sig bronze fra syden af. Et metal, som de brugte til at lave våben, smykker og redskaber af.

Hvad kom først bronzealderen eller jernalderen?

Bronzealderen kom før jernalderen, hvor man i jernalderen begyndte at erstatte det kostbare bronze med jern i deres våben og materialer.
Lær mere om jernalderen

Hvordan så man ud i bronzealderen

I bronzealderen er første gang, at Danmark begyndte af få overklasser. De dygtigste bønder var enormt rige grundet bytningen af rav til bronze. De begyndte at eje ting, som ikke var nødvendig.

Kvinderne pyntede sig med smykker og mændene bar bronzesværd og bronzearmbånd.

Hvad tror man på i bronzealderen

I bronzealderen troede man på solen, hvor man dyrkede solen som sin gud. Dette gjordes for at sikre en god høst. Man holdt store fester for solen, hvor man ofrede ting til solen.

Bronzealderens bønner troede på, at solen blev trukket over himlen om dagen af hesten. Solen blev om morgenen ført af en fisk hen til skibet, som bar solen indtil middag, hvorefter solhesten trak den videre til eftermiddagsskibet. Om aftenen førte en slange solen til underverdenen, hvor den lå under jorden. Det var natskibet, som bragte solen tilbage til morgen. Det var på den måde dagens cyklus blev opretholdt.

En af de flotteste og vigtigste fund fra bronzealderen er Solvognen. Den er med til at vise os, hvor vigtig solen var i bronzealderen. Solvognen er en bronzefigur af en hest, som trækker solen rundt på sin vogn.

Oldtiden

Oldtiden er en periode på mange tusinde år, som består af bronzealderen, stenalderen og jernalderen. Oldtiden begyndte, da de første mennesker kom til Danmark i stenalderen.

Fund fra bronzealderen

De mange fund fra bronzealderen viser os, at danskerne var rige, hvor man har fundet bronzesmykker, våben og andre fine genstande. En af de fund, som har fortalt os mest om bronzealderen er fundet af Egtvedpigen.

Egtvedpigen

Danmarks mest berømte fund fra bronzelunde er Egtvedpigen. Egtvedpigen er et gravfund, og er et af de bedst bevarede fund særligt den velbevarede klædedragt.

Klædedragten er med til at give viden om Danmarks fortid. En 16-18-årige pige blev i 1370 f.Kr. lagt i en gravhøj ved Egtved, hun var indsvøbt i kohud og dækket af et uldtæppe. Egtvedpigen fik en skål af birkebark med en gæret frugtdrik og en syl og hårnet i en lille æske med sig. Ved hendes fødder lå en tøjbylt med brændte knogler fra et 5-6-årigt barn.

Egtvedpigen blev fundet i 1921 og er udstillet på Nationalmuseet.

Solvognen

Solvognen er et helt unikt fund fra bronzealderen, som er lavet i bronze og guld. Den består af en hest, som trækker en solskive, som står på seks hjul.

Det var den 7. september 1902 i Trundholm Mose i Nordvestsjælland, at Solvognen blev fundet. Solvognen er ikke helt intakt, men den var allerede blevet beskadet i bronzealderen, hvor den formentlig er blevet lagt i mosen som offergave.

Solvognen er med til at fortælle og bekræfte bronzealderens religion, som var centeret om solen.

Solvognen er blevet dateret til ca. år 1350 f.Kr. i ældre bronzealderen.

Fakta jernalderen: Danefæ

Danefæ er værdifulde ting fra fortiden, det kan være smykker, våben, mønter og redskaber. Navnet danefæ bruges, da genstandene kan fortælle os meget om, hvordan man levede i en bestemt tid.

Der er regler for danefæ, man må for eksempel ikke beholde det, man selv har fundet ude i naturen – det tilhører nemlig os alle. Bronzeting fra bronzealderen er altid danefæ, da der er forsvundet mange genstande igennem tiden fra bronzealderen.

Historisk tidslinje

Tidslinje Oldtiden

De forskellige tidsperioder i oldtiden frem til vikingetiden.

Jægerstenalderen

Indtil 4.000 f.Kr.

Bondestenalderen

4.000 f.Kr. – 1.700 f.Kr.

Bronzealderen

1.700 f.Kr. – 500 f.Kr.

Ældre jernalder

500 f.Kr. – 400 e.Kr.

Yngre jernalder

400 e.Kr. – 800 e.Kr.

Vikingetiden

800 e.Kr.- 1050 e.Kr.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.

Sitemap
pencilstar