Murens fald - 9. november 1989

Murens fald den 9. november 1989 er billedet på Den Kolde Krigs slutning, hvor Øst- og Vestjylland blev genforenet efter 28 års adskillelse. Berlinmurens opførelse skete i kølvandet på 2. Verdenskrig, hvor Tyskland blev delt i fire sektorer. De tre sektorer i Vest blev styret af USA, Frankrig og Storbritannien, hvor den fjerde sektor var Østtyskland, som blev styret af Sovjetunionen.

Berlinmur

Hvad er Murens fald

Murens fald er en betegnelse for kommunismens sammenbrud i Østeuropa og Sovjetunionen, hvor det tager udgangspunkt i begivenhederne i Berlin 9. november 1989.

Berlin muren faldt ikke fysisk den 9. november, men grænsebomber blev hævet eller væltet og muren blev besteget.

Murens fald er blevet et symbol på afslutning af Den Kolde Krig mellem Warszawapagten i øst og NATO i vest.

Fakta om murens fald

Opført: 1961
Anvendelse: 1961-1989 adskillelse af Øst- og Vesttyskland
Nedrevet: 1989

Berlinmuren

Berlinmuren blev opført i forbindelse med opdelingen af Tyskland efter 2. Verdenskrig. Tyskland blev opdelt i en østlig og en vestlig del. Hvor USA, Frankrig og England styrede den vestlige del, hvor Sovjetunionen styrede den østlige del.

Det var her, hvor Berlinmuren blev opført i Berlin, som også blev delt op i to. Hvor fra 1961 blev der opført en betonmur, kendt som Berlinmuren.

Berlinmuren var omkring 45 kilometer lang og løb langs grænsen mellem øst-sektoren og de tre vest-sektorer.

Hvad var formålet med Berlinmuren

De østtyske myndigheder kaldte muren for en antifascistisk beskyttelsesmur, det var dog i virkeligheden en beskyttelsesmur. Hvor man ville sikre sig, at folk ikke flygtede til Vesten.

Murens opførelse førte til, at mange familier, venner og arbejdskolleger blev skilt ad. Murens opførsel førte også til, at mange mennesker forsøgte at flygte. Muren var skarpt bevogtet, hvor grænsevagterne fik ordre til at skyde alle flugtpersoner fra 1971. Antallet af dræbte flugtpersoner er ukendt.
Text
Berlinmur
Berlinmuren - dekoreret med graffiti

Hvad fik Berlinmuren til at falde

I 1889 var der en stor folkelige protest i det kommunistiske Østeuropa. Hvor første oplæsning af jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989, hvor den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Herfra kunne østtyskerne så komme videre til vesten.

DDR’s position som stat blev svækket med det store pres, da østtyskerne ville have større frihed og bedre leveforhold, som de kunne se i tv, at vesten havde. Den endelig kollaps for DDR skete i november 1989.

Fakta: Hvad er DDR

DDR var Den Tyske Demokratiske Republik eller mere uofficielt Østtyskland, som eksisterede fra 1949-1990. DDR var under Sovjetunionens styre.

Hvordan foregik murens fald

Murens fald foregik lidt tilfældig. Hvor der på et møde den 9. november 1989 blev der vedtaget en række lempelser i loven. Nogle lempelser, som ville give østtyske borger mulighed for at passere Berlinmuren med pas i hånden.

Her håbede DDR, at de kunne købe sig noget tid, da mange østeuropæere ikke havde et pas. Det resulterede dog i en stor nyhed, hvor folk strømmede til grænseovergangen og krævede fri passage.

Vagterne valgte dog at lade folk passere, da de ikke havde fået nogle instrukser. De mange tusinde som gik ind i Vestberlin blev modtaget med jubel.
Hvorfor Berlinmurens fald blev lidt en tilfældighed og en stor fredelig begivenhed.

Hvilken betydning havde murens fald

Berlinmuren stod i 28 år som et symbol på den kolde krigs splittelse af Europa. Hvorfor murens fald har stor betydning og bliver et symbol for Tysklands genforening.

Berlinmurens historiske tidslinje

Murens fald tidslinje

En række store begivenheder i forbindelse med Murens fald i 1989.

11. september 1989

11. september 1989

Ungarn åbner officielt grænsen til Østrig og hæver dermed jerntæppet

11. september 1989

Grænseovergangene bliver åbnet og tusindvis strømmer over grænsen

9. november 1989

Tyskland blev genforenet, hvor DDR-borgerne i marts 1990 har stemt til det første frie valg

3. oktober 1990

Hvordan så Berlinmuren ud?

Berlinmuren var en samling af beton, pigtråd og elektrisk hegn, som adskilte Vest- og Østberlin.

Så man Berlinmuren fra Vestberlin, var muren fyldt med graffiti. Hvorimod mange Østberliner så aldrig muren, da de så baglandsmuren (Hinterlandmauer), der lå 50 til 100 meter inde i Østberlin.

Området mellem de to mure var altid oplyst. I det område vil flugtpersonen møde en lang række forhindringer i form af pigtråd, fælder og kontroltårne. Fra kontroltårnene havde soldaterne ordre til at skyde flugtpersonerne. Alt dette var før selve Berlinmuren, som man også skulle bestige.

Berlinmurens fald 1989

Berlinmurens fald den 9. november 1989 er blevet et symbol på afslutningen af Den Kolde Krig.

Hvor er muren henne?

I dag står en række dele af muren tilbage som fredede monumenter. Størstedelen af muren er dog blev brugt til at vejbyggeri i Østtyskland.

Det største stykke af muren, som der er tilbage, er 1.316 meter lang. Det nu Berlins mest kendte turistattraktion, East Side Gallery.
Besøg Berlinmur.dk, hvor du kan læse meget mere om Berlinmuren.

Dødskysset

Den 6. oktober 1989, på 40 års dagen, for DDR besøgte den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov sin østtyske kollega Erich Honecker.

Her udvekslede de rituelle kys, som er blevet kaldt for dødskysset. Det bliver kaldet dødskysset, da det skete lige før Berlinmurens fald.

Kysset mellem sovjetunionens kommunistiske partis generalsekretær Leonid Brezhnev og DDR’s Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin.

Se det berømte kys på billedet herunder.
Berlinmuren kysset

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
chevron-down