NATO - En International forsvarsalliance

Nato er en mere end 70 år gammel forsvarsalliance. NATO har udgjort rammen for USA’s rolle i Europa siden Den Kolde Krig.

Hvad er NATO

NATO blev oprettet i 1949 som en militæralliance med fokus på kollektivt forsvar. I dag er krisestyring og konfliktforebyggelse NATOS primære opgave.

NATO er en international organisation for politisk og militært forsvarssamarbejde omkring den nordlige del af Atlanterhavet Alliancen blev oprettet i 1949 af de allierede krispartnere USA, Storbritannien og Frankrig.

NATO fakta: Hvad står NATO for

Her findes en række NATO Facts

North Atlantic Treaty Organization

Hovedkvarter; Bruxelles

Officielle sprog: Engelsk og Fransk

Medlemslande: 30 medlemslande

Grundlagt: 4. april 1949

Hvad betyder NATO på dansk

NATO betyder på dansk Den Nordatlantiske Traktatorganisation som er den direkte oversættelse af North Atlantic Treaty Organization.

NATO FAKTA: Hvad står NATO for

NATO står for North Atlantic Treaty Organization.

Hvad er forskellen på FN og NATO

En forskel på FN og NATO er, at FN arbejder mod at lette samarbejdet internationalt og NATO er en militæralliance. De er begge to internationale organisationer. Hvor FN arbejder mod at lette samarbejder i international ret og sikkerhed, menneskerettigheder og verdensfred. Hvorimod NATO er militæralliance.
Læs mere om FN

Hvem er en del af NATO

NATO er en del af en række europæiske lande samt USA og Canada. Der er i alt 30 medlemslande af NATO.
Medlemslande NATOMedlemslande i NATO 
Kilde: Addicted04, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

NATO Stiftere

NATO blev stiftet af de allierede krispartnere USA, Storbritannien og Frankrig. Og oprindeligt havde NATO 12 medlemslande
Belgien
Canada
Danmark
Frankrig
Holland
Island
Italien
Luxembourg
Norge
Storbritannien
USA
Senere hen er NATO blevet udvidet med flere medlemslande. Den seneste større udvidelse skete i 2004, hvor flere af de tidligere Warszawapagt lande blev medlem.

NATO Fakta: Hvor mange lande er med i nato

Der er 30 lande med i NATO

NATO Historie

Begyndelsen på NATO anses for at være Bruxelles-Traktaten. Bruxelles-Traktaten blev underskrevet den 17. marts 1948 af Belgien, Holland, Luxembourg, Frankrig og Storbritannien. Traktaten etablerede en militær alliance, der kaldes Vestunionen.

USA blev anset som en nødvendig at deltage i unionen for at man kunne matche Sovjetunionens militære styrke. Derfor startede arbejdet med at forberede en ny militær alliance.

Den nye militæralliance blev Den Nordatlantiske Traktat – NATO. Den blev underskrevet den 4. april 1949 i Washington D.C. Udover de fem lande fra Bruxelles-Traktaten underskrev USA, Canada, Portugal, Italien, Norge, Danmark og Island også traktaten.

I 1954 forslog Sovjetunionen, at de også skulle indgå i NATO. Det ville de for at bevare fred i Europa. Dette nægtede NATO-landede dog, da de så det som et forsøg på at oplæse Nato indefra.

Vesttyskland blev medlem af NATO den 9. maj 1955. Dette var et afgørende vendepunkt for historien. Allerede den 14. maj 1955 blev Warszawapagten oprettet af Sovjetunionen og dens satellitstater. Hermed var de to alliancer under Den Kolde Krig etableret.

NATO den kolde krig

NATO blev oprettet på baggrund af den kolde krig mellem USA og Sovjetunionen. Hvor de vesteuropæiske lande følte sig truet af Sovjetunionens hær og magt. Initiativet til alliancen blev taget af den daværende britiske udenrigsminister Ernst Bevin og embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium i foråret 1948.

Den vigtigste del af Atlantpagten er artikel 5, som bliver kaldet musketereden. Musketereden siger, at angreb mod et af medlemslandene vil blive betragtet som et angreb mod alle medlemslandene af NATO. Denne artikel har kun være i brug en gang under angrebet på World Trade Center.
Læs mere om Den kolde krig

NATO efter Den Kolde Krig

NATO’s primære modstander forsvandt i forbindelse med afslutningen på den kolde krig, da Warszawapagten gik i opløsning i 1991. Der blev derfor lavet en strategisk revaluering af NATO’s formål og opgaver.

Det medførte, at NATO ligeså stille blev udvidet til Østeuropa. Og den første udvidelse af NATO efter den kolde krig skete med Berlinmurens fald i Tyskland den 3. oktober 1990. Hermed blev det tidligere Østtyskland en del af Tyskland og NATO alliancen.

NATO sikrede en sovjetisk godkendelse af sammenlægningen af Tyskland med, at udenlandske tropper og atomvåben ikke måtte udstationeres i Østtyskland og NATO ikke ville udvide længere østpå.

NATO og angrebet på World Trade Center

Terrorangrebet 11. september 2001 har haft en stor betydning for NATO. Herefter blev Nato Chartrets artikel 5 taget i brug. Artiklen siger, at et angreb på en af NATOs medlemslande bliver anset som et angreb på alle alliancens medlemmer.

Angrebet på World Trade Center førte til de første militære aktioner begrundet med artikel 5 i NATO’s historie: Operation Eagle Assist og Operation Active Endeavour.
Læs mere her om angrebet på World Trade Center

Operation Eagle Assist

NATOS operation Operation Eagle Assist forgik fra den 9. oktober 2001 til den 16. maj 2002. Der blev sendt NATO AWACS fly afsted til USA, som hjalp med at overvåge luftrummet. Det skulle være med til at sikre, at der ikke skete flere terrorangreb efter 9/11.
Læs om terrorisme

Operation Active Endeavour

Operation Active Endeavour er en NATO flådeopreation. Denne operation forgik I Middelhavet. Formålet med flødeoperationen var at forhindre terrorister og masseødelæggelsesvåben i at blive transporteret til søs.

Operationen foregik fra 2001 til 2004, hvor den har overvåget over 79.000 skibe.

NATO formål

Formålet med NATO er en forsvarsalliance. NATOs medlemslande er forpligtet til at forsvare hinanden, hvis et land bliver angrebet.

NATO arrangerer også større, militære øvelser for medlemslandene. Og NATO har deltaget med styrker i krigshærde lande, som fx Afhanistan fra 2001 efter angrebet 9/11.

NATOs politiske organisation

NATO har en politisk organisation ved siden af den militære organisation. Den ledes af en generalsekretær med NATO-rådet som alliancens vigtigste organ.

NATO-rådet består af NATO-landenes ambassadører ved NATO-hovedkvarteret i Bruxelles. Hvert rådsmedlem har en stemme og alle beslutninger kræver enstemmighed.

NATO generalsekretær

NATO generalsekretær er lederen af Det Nordatlantiske Råd, som er det øverste organ i NATO. Derudover er generalsekretæren også NATO’s frontfigur udadtil og varetager medlemslandenes interesser. NATOs generalsekretær er også chef for NATOs ansatte.

Der er en uofficiel tradition om, at NATO’s generalsekretær er europæer. Hvorimod USA udpeger organisationens militære strategiske ledere.

Generalsekretæren i NATO vælges efter uformelle diplomatiske drøftelser mellem medlemslandene. Hvorefter en generalsekretær vælges for en periode af fire år.

Den første generalsekretær var General Hastings Ismay fra Storbritannien, som sad fra 1952 til 1957. Anders Fogh Rasmussen var generalsekretær fra 2009 til 2014 og den eneste danske generalsekretær NATO har haft på nuværende tidspunkt. I skrivende stund (2021) er Jens Stoltenberg fra Norge generalsekretær fra Norge, og det har han været siden 2014.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen er en dansk politiker. Fogh var statsminister i Danmark fra den 27. november 2001 til 5. april 2009. Derefter tiltrådte han som NATO’s generalsekretær fra 1. august 2009 til 30. september 2014.

Fogh blev udpeget til generalsekretær for NATO den 4. april 2009, og dagen efter trådte han tilbage som statsminister. Han blev efterfulgt af Lars Løkke Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen var medlem af Venstre, hvor han var formand fra 1998 til 17. maj 2009.
Anders Fogh Rasmussen
Tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen
Kilde: Government of Denmark, Public domain, via Wikimedia Commons

Nato medlemskab

Det er artikel 10 i traktaten som muliggør, at andre lande kan blive optaget i NATO. Der er er to generelle begrænsninger for kommende medlemsstater. Den første er, at det er kun europæiske lande, som kan opnå medlemskab i NATO. Derudover skal alle medlemslande godkende fremtidige medlemslande.

Det andet krav har betydet, at Cypern ikke er blevet optaget i NATO. DA Tyrkiet ikke vil give deres godkendelse. Og derfor kan et enkelt land blokker et andet lands optagelse i NATO.

Der blev dog i 1999 fastlagt en procedure for optagelsen af fremtidige medlemslande. Her skal et potentielt medlemsland rapportere om sine fremskridt indenfor en række områder en gang om året.

Hvad er Det Nordatlantiske Råd

North Atlantic Council (NAC) er den øverste beslutningsniveau I NATO-alliancen. Rådet blev etableret i forbindelse med artikel 9 i den Nordatlantiske Traktat.

Hovedkvarter i Bruxelles

NATO har hovedkvarter i Bruxelles, Belgien. Mange af EU-institutionerne, Kommissionen og det ene af de to Europa-Parlamentets to mødesteder holder også til i Bruxelles.

NATO Fakta: Hvor ligger NATO?

NATO ligger i Bruxelles, hvor deres hovedkvarter er placeret.

NATO Flag

NATO har et officielt flag for dens international forsvarsalliance. Flaget har en marineblå baggrund med en hvid kompasrose ovenpå. Ud fra kompasrosen udgår fire hvide linjer. Flaget blev indført 14. oktober 1953.
NATO flag

NATO tidslinje

Tidslinje over optagelse af medlemslande

Her er liste over medlemslandene af NATO og datoen for deres optagelse.

4. april 1949

Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA

18. februar 1952

Grækenland og Tyrkiet

9. maj 1955

Tyskland (Vesttyskland blev optaget i 1955, hvor Saarland blev genforenet med Vesttyskland i 1957. Efter Berlinmurens fald i 1990 blev Østtyskland og Vesttyskland genforenet.

30. maj 1982

12. marts 1999

Polen, Tjekkiet og Ungarn

29. marts 2004

Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Rumænien, Slovakiet og Slovenien

1. april 2009

Albanien og Kroatien

5. juni 2017

Montenegro

27. marts 2020

Nordmakedonien

Se videoen herunder og hør om, hvad og hvorfor NATO eksisterer

Warszawa-pagten som modsvar til NATO

Hvad er Warszawa pagten

Warszawapagten, som forkortet til WAPA hed officielt Traktaten for Venskab, Samarbejde og gensidig hjælp. Pagten var en officiel militæralliance med en række østeuropæiske lande som medlemmer.

Organisationen blev stiftet den 14. maj 1955 som en modreaktion på, at Vesttyskland trådte ind i NATO.

Hvorfor blev warszawapagten oprettet

Warszawapagten blev oprettet grundet NATO, hvor begrundelse for pagten var særligt Vesttysklands indtrædelse i NATO i 1955.

Den nye alliance havde dog også til formål at øge Sovjetunionens kontrol med de østeuropæiske kommunistiske stater. Det skulle være med til at give Sovjetunionen samme status som USA under Den Kolde Krig.

Warszawapagten

Warszawapagten var en kommunistisk militæralliance, som blev oprettet i Warszawa i 1955. Pagten blev oprettet af Sovjetunionen, Albanien, Bulgarien, Tjekkoslovakiet, DDR, Ungarn, Polen og Rumænien.

Warszawapagten blev opløst igen i 1991, da kommunismens led sit sammenbrud i Østeuropa.

Hvornår blev warszawapagten opløst

Warswapagten blev opløst i 1991. Rumænien trak sig allerede ud i 1964, hvor Albanien forlod alliancen i 1968 og DDR i 1990.

Land i warszawapagten

Sovjetunionen
Albanien
Bulgarien
Tjekkoslovakiet
DDR
Ungarn
Polen
Rumænien

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilstar