Rusland var den klart dominerende delrepublik i Sovjetunionen, hvorfor Sovjetunionen ofte blot blev omtalt som Rusland eller Sovjet-Rusland i Vesten.
Sovjetunionen voksede frem i tiden efter
1. Verdenskrig. Her gik det gamle russiske kejserrige under efter Den russiske revolution.
Vladimir Lenin og bolsjevikkerne fik tilkæmpet sig magten over størstedelen af det gamle russiske rige. Efter Lenins død overtog Josef Stalin magten, han indførte en storstilet industrialisering og omvæltning af landbrugsproduktion med kombination af planøkonomi, tvangskollektiviseringer og udrensninger.
I slutningen af 1930’erne førte Sovjetunionen en aggressiv udenrigspolitik.
Tyskland og Sovjetunionen indgik en meget overraskende ikke-angrebspagt, hvorefter Sovjetunionen angriber Polen, Finland og de baltiske lande i årene 1939-1940.
I 1941 bryder Tyskland med ikke-angrebspagten, hvor
Hitler og Tyskland angreb Sovjetunionen. De startede en såkaldt udryddelseskrig på sovjetisk territorium, hvor over 20 millioner sovjetborgere mistede livet i 1941-1945.
Dette førte til, at Sovjetunionen indgik i en alliance med Storbritannien og USA.
Stalin fik fra 1927 al magt i Sovjetunionen. Han var dog kun officielt generalsekretær i kommunistpartiet, men alle afgørelser af betydning skulle ske igennem Stalin.
Stalin blev dyrket som landsfader, og det kom særligt til udtryk igennem statspropagandaen.
Sovjetunionen deltog i stor stil i
2. Verdenskrig. Det var den sovjetiske udenrigspolitik at undgå en ny krig med de kapitalistiske stormagter og etablere en bufferzone af kommunistiske satellitstater omkring Sovjetunionen.
Det lykkedes ikke Sovjetunionen at indgå aftaler med Storbritannien og Frankrig, men de underskrev en ikke-angrebspagt med Tyskland i 1939. Denne varede dog kun knap to år, hvor Tyskland brød den i 1941 ved at invadere Sovjetunionen.
2. Verdenskrig startede ved, at Tyskland gik ind i Polen vestfra. Samtidig okkuperede Den røde hær den østlige del af landet og gør området en del af Sovjetunionen.
Sovjetunionens styrker rykkede ind i Berlin i april 1945. Da den tyske regering endelig kapitulerede, så stod Sovjetunionen tilbage som den ene af efterkrigstidens to supermagter.
Den røde hær var arbejdernes og bøndernes hær, den blev etableret umiddelbart efter Oktoberrevolutionen i 1917. Bolsjevikkerne lavede en hær for at modsætte sig de allierede militære styrker.
Den røde hær fik en afgørende betydning sammen med den sovjetiske flåde fra 1946, hvor de fik det officielle navn Den sovjetiske hær. Vesten fortsatte dog med at kalde hæren Den Røde Hær under
Den Kolde Krig. Hæren blev opløst sammen med opløsningen af Sovjetunionen i december 1991.
Warszawapagten og forkortet WAPA, officielt Traktaten for Venskab, Samarbejde og gensidig hjælp, var en militæralliance mellem en række østeuropæiske lande som medlemmer. Den opstod som et modsvar på NATO, som blev stiftet den 14. maj 1955.
Organisationen blev opløst den 1. juli 1991.
NATO er et militært og politisk forsvarssamarbejde omkring den nordlige del af Atlanterhavet, som blev etableret i 1949 med de allierede krigspartnere USA, Storbritannien og Frankrig som de drivende kræfter.
Forsvarssamarbejdet indebærer, at landene er forpligtet til at forsvare hinanden i tilfælde af, at de bliver angrebet.
Danmark har været en del af NATO siden begyndelsen, hvor den startede som en alliance mellem 12 lande. Samarbejdet er blevet udvidet flere gange siden med flere medlemslande, den sidste store skete i 2004, hvor en række tidligere Warszawapagt-lande blev medlem.
Rumkapløbet løb parallelt med Den Kolde Krig. Det var et kapløb mellem USA og Sovjetunionen, hvilket primære mål var at komme først til Månen. Kapløbet foregik fra omkring 1957 til 1975.
Baggrunden for rumkapløbet var spændingerne mellem supermagterne efter 2. Verdenskrig. Kapløbet startede for alvor, da Sovjetunionen sendte den første satellit Sputnik ud i rummet den 4. oktober 1957. Sovjetunionen tabte kampen om at komme først til Månen, men de sendte det første menneske ud i verdensrummet.