Naturkatastrofer bliver betegnet som en katastrofe, der forårsages af noget naturligt, som ikke er påvirket af mennesker. Naturkatastrofer kan inddeles i tre kategorier
Klimatiske naturkatastrofer: Det er de katastrofer, som der har med klimaet at gøre, det vil sige med vind og vejr. Det er naturkatastrofer såsom snestorm, hedebølger og orkaner.
Geologiske naturkatastrofer: De katastrofer, som der starter ved eller under jordoverfladen, såsom vulkanudbrud og jordskælv.
Hydrologiske naturkatastrofer: Det er de katastrofer, som involverer store mængder vand, såsom
oversvømmelser og flodbølger.
Hydrologiske naturkatastrofer er fænomener med vand. Her kan oversvømmelser og flodbælger nævnes. De hydrologiske naturkatastrofer opstår ved af enten geologiske eller klimatiske naturkatastrofer af undersøiske jordskælv, vulkansk aktivitet eller tropiske cykloner.
Der kan forekomme naturkatastrofer på hele jorden, men nogle områder er mere udsat end andre. Særligt områder, som er placeret ved grænserne til de tektoniske plader, har større sandsynlighed for at blive ramt af jordskælv.
Danmark er uden for farezonen, men der kan forekomme orkaner i Danmark som ofte medfører oversvømmelser.
En af de værste naturkatastrofer er jordskælvet i Det Indiske Ocean i 2004. Jordskælvet var et undersøisk jordskælv, som forudsagde en række ødelæggende tsunamier langs med kysten af de fleste landstrækninger, der grænser til Det Indiske ocean.
Tsunamierne dræbte flere tusinde mennesker i 11 lande, samtidig oversvømmede den kystområder med bølger på op til 30 meters højde.
Jordskælvet er den naturkatastrofe, der har krævet flest menneskelig nogensinde.