Portugal - Den Iberiske Halvø i Sydvest Europa

Portugal er særligt kendt for sine fantastiske strande ved Algarvekysten, kork og Portvin. Men Portugal byder på meget mere, og særligt en interessant historie som en Europas største daværende kolonimagter.


Portugisisk kort som land

Portugal

Portugals officielle navn er Portugisiske Republik og på portugisisk República Portuguesa. Portugal ligger på Den Iveriske Halvø i det sydvestlige Europa. Derudover består Portugals republik også af de to selvstyrende regioner Azorerne og Media, som ligger i Atlanterhavet.

Hvor stor er Portugal

Portugal er 92.212 km2 stor, hvor 0,5 % er vand.

Portugal befolkning

Den portugisiske befolkning bestod oprindeligt af en iberisk befolkning. Der er dog med tiden blevet blandet med keltere, fønikiere, romere, arabere og fra 1500-tallet afrikanske slaver.

Portugal fakta

Hovedstad: Lissabon

Officielle sprog: Portugisisk

Regeringsform: Republik

Areal: 92.212 km2

Valuta: Euro

Kendingsbogstaver: P

Hvor er Portugal

Portugal er et land, som ligger i Europa, og nærmere bestemt på den vestlige kyst af Spanien. Den Portugisiske Republik ligger på Den Iberiske Halvø.

Portugal historie

Portugal blev grundlagt i 1139. Portugal blev til, da Afonso 1. blev proklameret konge.

Portugal historie bæger præg af en stærk søfartsnation, som særligt i 1400-1500-tallet udvidet nationen til Afrika, Asien og Sydamerika med etablering af kolonier. Portugal skabte derved en verdenshandel med Lissabon i centrum.

Hvad betyder Portugal?

Portugal stammer fra den romerske betegnelse Portus Cale, som betyder ”Cales havn”.

 I 1143 blev Portugal et selvstændigt kongerige. Igen i 1649 blev Portugals selvstændighed reetableret efter 60 års spansk herredømme. Den 5. oktober 1910 blev republikken Portugal udråbt.

Det portugisiske koloniimperium

Det portugisiske koloniimperium er historiens første verdensomspændende koloniimperium. Det portugisiske koloniimperium varede fra 1415 til 1999, hvilket gør det til både verdens ældste og mest langvarige af de europæiske koloniriger.

Portugals direkte forbindelse til havet har haft kæmpe betydning for deres koloniimperium. I 1945 erobrede Portugal Ceuta og begyndte at udforske Atlanterhavet tidligt i 14-00-tallet.

Imperiet opnåede sin storhedstid i 1500-tallet. Derefter på grund af manglende engagement fra Habsburg-kongerne og konkurrence fra de nye kolonimagter England, Frankrig og Holland var starten på et langvarigt og gradvis forfald.
I 1700-tallet koncentreret Portugal sig om Brasilien og sine afrikanske territorier. Hvor særligt guldet fra Brasilien gav godt til det portugisiske imperium. Lissabon blev dog ramt af et katastrofalt jordskælv i 1755, hvilket fik store konsekvenser for Portugal. Det var begyndelsen for Portugals mægtige position i international politik.

Brasilien blev uafhængig i 1822.

Portugal forsøgte også at modarbejde afkoloniseringen, som opstod efter 2. Verdenskrig. Dette førte til den portugisiske kolonikrig i 1961, som varede indtil 1974. Efter nellikerevolutionen i 1974 ændrede Portugal dog kurs og begyndte i stedet at støtte selvstændighed for sine tilbageværende kolonier. I 1999 blev den sidste koloni Østtimor selvstændig.
Portugals kolonimagt
Oversigt over det portugisiske imperium under koloniseringen
Kilde: The Ogre at English Wikipedia / Later versions were uploaded 
by The Red Hat of Pat Ferrick at English Wikipedia., 
Public domain, via Wikimedia Commons

Jordskælvet i Lissabon 1755

Lissabon blev ramt af et kraftigt jordskælv den 1. november 1755. Jordskælvet er et af historiens mest katastrofale jordskælv. Lissabons jordskælv bestod af tre kraftige rystelser, som skete ude i Atlanterhavet ca. 200 km sydvest for Kap Sankt Vincent.

Der døde mellem 15.000 og 70.000 mennesker af jordskælvet eller de efterfølgende brande og tsunamien med en bølgehøjde på op mod 20 meter.

Jordskælvet skete på Allehelgensdag, hvor mange mennesker havde samlet sig til messe. Det kraftige skælv væltede bygninger over hele Lissabon. Særligt havneområdet blev ramt hårdt. Det skønnes at omkring 17.000 af de omkring 20.000 bygninger i Lissabon blev ødelagt.

Portugal forfatning

Republikken Portugals forfatning er fra 1976, hvor i 1997 blev muligheden for folkeafstemning indført. I Portugal ligger den lovgivende magt hos et etkammerparlament, Nationalforsamlingen, med 230 medlemmer, som vælges ved forholdstalsvalg for fire år.

Præsidenten har den udøvende magt, som bliver valgt ved et direkte valg for fem år.

Portugal og medlemskaber

Portugal er medlem af både FN, EU, Eurozonen, OECD, NATO, WTO og Sammenslutningen af portugisisksprogede lande.

Hvad er Sammenslutningen af portugiskisksprogede lande

Hvad er Sammenslutningen af portugiskisksprogede lande
Sammenslutningen af portugiskisksprogede lande eller på portugisisk Comundidade dos Paises de Lingua Portuguese, forkortelse CPLP er et gensidigt venskab mellem nationer, som har portugisisk som officielt sprog.

CPLP blev oprettet i 1996. Dengang i 1996 blev det oprettet af syv medlemslande: Angola, Brasilien, Guinea-Bissau, Kap Verde, Mozambique, Portugal og São Tomé og Príncipe. Østtimor kom med i 2002, da de havde løsrevet sig fra Indonesien.
Kort over CPLP lande
Oversigt over de lande som er medlem af Sammenslutningen af 
portugisksisksprogede lande - landene er markeret med rød
Kilde: LipeFontoura, Public domain, via Wikimedia Commons

Portugal EU

Portugal har været medlem af EU siden 1. januar 1986 og siden 1. januar 1999 har de haft euroen som valuta. Optagelsen i EU var også med til at give landet et økonomisk løft.

Læs mere om Portugals medlemskab på EU's hjemmeside.

Hvilken valuta har Portugal

Østrig er en demokratisk republik og en forbundsstat.

Portugal og dens økonomi

Turisme får en større og større betydning for Portugals økonomi. De vigtigste afgrøder i Portugal er vin og kork. Den mest kendte vin er portvinen, og derudover er Portugal verden største korkproducent.

Hvad eksporterer Portugal

Portugal eksporter tekstiler, beklædning, sko, elektriske maskiner, vin, fisk og kork. Portugal er faktisk verdens største koreksportør.

Vin fra Portugal

En af de vigtigste regioner indenfor Vin produktion er Vinho Verde, der fremstiller friske og let mousserende vine. I Dourodalen laves der blandt andet portvin.

Portugal har et vinareal på 380.000 ha og har den femtestørste vinhandel i EU. 50 % af Danmarks vinforbrug stammede fra vin fra Portugal inden Danmark blev medlem af EF i 1973.

Forfølgelsen under 2. Verdenskrig

Jøder og politiske modstandere blev forfulgt lige efter Anschluss. Der blev inden for få uger arresteret omkring 60.00 og de blev alle deporteret til Dachau.

Derudover blev også kunster og videnskabsmænd også forfulgt eller fik deres arbejde indskrænket, hvis deres holdninger ikke stemte overens med den nazistiske ideologi.

Hvilken tro har man I Portugal

I Portugal er den dominerede tro den katolske kirke. I landets nordlige dele betragter over 90 % af befolkningen sig som katolikker.

Der er dog en række andre religiøse, som har vundet stigende tilslutning siden slutningen af 1900-tallet.

Portugals geografi

I de nordlige dele af Portugal er der dækket af et stort bjergmassiv, et bjergmassiv som også dækker den nordlige del af Spanien.

Hvorimod længere mod syd er Portugal præget af langstrakte bjergkamme og sletter. Floden Tajo, som løber tværs gennem Spanien, munder ud ved Portugals hovedstad, Lissabon.

En tredjedel af Portugal er dækket af skov. Mange af skovene er plantet af kommercielle årsager, det er de for at blive fældet og eksporteret til udlandet.

Portugal ligger i Europa.

Hvor ligger Portugal

Portugal ligger i Europa på den Liberiske Halvø i Spanien.

Hvad grænser Portugal op til

Portugal grænser op til Spanien i nord og øst og derudover er landet omgiver af Atlanterhavet i vest og syd. Hovedlandet Portugal er inddelt i fem regioner og 18 distrikter.

Madeira og Azorerne

Madeira betegner både en gruppe portugisiske øer i det østlige Atlanterhav og hovedøen i øgruppen. Øernes hovedstad Funchal ligger på hovedøen Madeira. Madeira er et kendt turistmål og særligt på grund af sit klima og det bjergrige, frodige landskab.

Den mest kendte lokal ret er espetada, som er stykker af oksekød krydret med lauurbær hængt på et spyd i et stativ på bordet.

Madeira er en portugisisk hedvin, som er produceret på øen af samme navn. Øens vinhistorie går helt tilbage til opdagelsestiden.

Azorerne er også en portugisisk øgruppe i Atlanterhavet. Azorerne består af ni øer, hvor alle er af vulkansk oprindelse. Det var først omkring år 2000, at turismen voksede frem. Næsten alle turister rejser til São Miguel i området omkring Ponta Delgada

Portugal flag

Portugals flag er delt på midten vertikalt. De to sider har henholdsvis farven grøn og rød. De to farver bliver adskilt af statsvåbnet.

Våbnet er kongehuset Braganças våben i en modificeret form. Våbnet består af et rødt skjold, som er belagt med 7 guld kasteller i hovedskjoldet. Inde i midteskjoldet er der 5 blå korsstillede skjold.

Bag ved våbnet er en gylden armillarsfære, som er et astronomisk instrument, som skal minde om de store sørejser portugiserne har gennemført.

Portugals flag blev officielt godkendt i 1911.
Portugisisk flag
Det Portugisiske flag, som er kendetegnet ved sit statsvåben, som er placeret 
imellem de to farver grøn og rød.

Portugal nationalsang

Den portugisiske nationalsang hedder En Portguesa. Sangen er komponeret af Alfredo Keil og skrevet af Henrique Lopes de Mendonça Encyclopedia.

Nationalsangen blev skrevet under den nationalistiske bevægelse i 1890, som var antændt af 11890 Britisk Ultimatum til Portugal omkring landets afrikanske kolonier.

Du kan høre sangen herunder

Portugal sprog

I Portugal snakker med portugisisk. Portugisisk er et romansk sprog, som er meget nært beslægtet med spansk.

Portugisisk er verden 6. største sprog. Det skyldes særligt, at Portugal har haft mange kolonier rundt i verden. Hvor Brasilien, Østtimor og fem afrikanske lande stadig har portugisissk som officielt sprog.

Portugal vejr

Portugals vejr er et typisk middelhavsklima. Landet har nogle af de højeste gennemsnitstemperaturer af fastlandene i Europa.

Der er betydelig varmere i de sydlige kyststrækninger end ved de nordlige bjergområder. Her kan temperaturerne komme helt ned på omkring ti minusgrader om vinteren.

Portugal hovedstad

Portugals hovedstad er Lissabon, som også er landets største by. Lissabon er den vestligste hovedstad på det europæiske kontinent og ligger ud til Atlanterhavets kyst.

Lissabon

Lissabon er en af Europas ældste hovedstæder, og endda ældre end Rom og alle de andre hovedstæder i Vesteuropa.

En legende fortæller om, hvordan byen fik sit romerske navn, Olisipo efter den græske helt Odysses. Odysseus standsede for at forføre nymfen Calypso under en rejse. Calypso forvandlede sig til en slange af sorg over hans afsked. Hvor bugterne blev dannede og de syv høje, som byen ligger på.

Romerne fik overtag over byen efter fønikerne og gjorde Lissabon til hovedstad i provinsen Lustania.

Portugal specialitet og mad

Det portugisiske køkken er baseret på friske råvarer. Særligt deres omgivelse af hav har stor betydning på køkkenet, hvor fisk og skaldyr ofte er at finde på menuen.

Hvad er Portugals national ret

Mange betragter Bacalhau à Brás som Portugals nationalret. Retten besåtr af klipfisk, kartofler, æg og persiller.

Hvad er Portugal kendt for

Portugal er særligt kendt for sin portvin og korkpropper, som de eksporterer til hele verden.

Landets placering ved Atlanterhavet gør, at Portugals kyst både byder på klippeformationer og fiskebyer. Portugal er særligt kendt for deres flotte badestrande ved Algarvekysten.

Portugal seværdigheder

Sintra

Sintra ligger på vestkysten i Portugal. Byen har det storslåede palads, Quinta de Regaleira. Paladset er tæt placeret på det historiske centrum af Sintra, som er en del af verdensarvslisten af UNESCO.

I Sinetra kan man også opleve nationalpaladset Pena, som i ligger i Sintras bjerge. Palacio Nacional da Pena er en af de mest velbevarede middelalderslotte i hele Portugal.
Paladset Palacio Nacional da Pena
Middelalderslottet Palacio Nacional da Pena

Dom Luis I broen

Den kendte og beundringsværdige bro, Dom Luis I-Byen er at finde i byen Porto. Broen er omgivet af vinkældre, caféer og mange flotte bygninger. Broen er lavet i en snirklet jernkonstruktion, hvilket minder om Eiffeltårnet i Paris.
Dom Luis I broen
Dom Luis I Broen i Porto

Stefans domkirken – Sephansdom

Jeronimos klostret er også en del af UNESCOs verdensarvliste. Kirken og haven er dekoreret med søjler, som er dekoreret og udsmykket med referencer til søfarten
Jeronimos klosteret
Her ses udsmykningen på Jeronimos klosteret i Belém.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencildatabasemap-markerearth