Hvad hedder sigøjnerens sprog
Sigøjnernes sprog hedder romani eller romanes, som er romaernes eget sprog. Der findes mindst 60 forskellige dialekter, og sproget har generelt meget til fælles med det oldindiske sprog sanskrift og moderne sprog hindi og punjabi.
Romaer og religion
Romaer og særligt kvindelige romaer blev af kirken mistænkt for at udøve trolddom. Vi må antage, at der har været adskillige romakvinder blandt hekseafbrændingerne i Europa i middelalderen.
Martin Luther var også imod romaerne, og han mente, at både jøder og romaer skulle gøres fredløse.
Hvilken religion har romaer
Romaer har
kristendommen som religion, hvor de tror på Delva/Gud og Beng/Djævelen. Der er også romaer, som er hedninge,
hinduer eller muslimer.
Oprindeligt var romaer hinduer, men som de bosatte sig rundt om i verden overtog kristendommen eller
islam.
Romaer og 2. Verdenskrig
Romanerne blev sammen med jøderne forfulgt og udryddet under 2. Verdenskrig. Her mente nazisterne at de var racemæssigt underlegne.
Allerede før 2. Verdenskrig var romaerne blevet frataget en lang række borgerlige rettigheder.
Det vides ikke, hvor mange romaer der døde under Holocaust.
Læs meget mere om HolocaustRomaer og forfølgelse
Romaer har været forfulgt i flere 100 år. De blev i 1300-tallet gjort til slaver. Romaerne var så i 1500-tallet blevet anerkendt og have privilegier som kristne pilgrimme, men det mistede de, da de blev sat i forbindelse med trolddom og spionage.
Der blev arrangeret forfølgelse af romaer, det startede i Tyskland i 1498, hvorefter flere fulgte trop.
Romafolket blev også forfulgt under 2. Verdenskrig, hvor de fra 1933 blev sendt til tyske koncentrationslejre.
Romaer i dag
De fleste romaer lever i Europa i dag og særligt i Central- og Østeuropa. Romaerne i Øst- og Centraleuropa har dårlige levevilkår, hvor både arbejdsløsheden, kriminalitet og diskrimination er høj.
Romaerne måde diskrimination i en lange række af sektorerne i samfundet, såsom boligmarkedet, uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet og medierne.
Er der sigøjner i Danmark
Der er sigøjnere i Danmark, men der vides ikke hvor mange, da det er forbudt at registrere mennesker efter etnicitet.
Man anslår, at de første romaer kom til Danmark i 1505. romanerne blev dog allerede i 1515 fordrevet fra Sverige, da de blev beskyldt for tyveri. Her fulgte Danmark trop, og mange år herefter var romaerne genstand for forfølgelse og dårlig behandling.
Romaerne bliver stadig ikke i Danmark anerkendt som en national minoritet. De får ingen statslig støtte til deres kultur og sprog. Dette står i kontrast til de andre nordiske lande, som har anerkendt romaerne som en minoritet.