Rumfart

Rummet, månen og fremmede planeter har altid interesseret os mennesker. Det var en stor milepæl for menneskeheden, da det første menneske blev sendt ud i rummet, og udforskning af rummet har forsat lige siden.

Rumraket

Hvad er rumfart

Rumfart er opsendelse af og flyvning med fartøjer uden for jordens atmosfære. Rumfart er både rumraketter, satellitter og andre fartøjer, som sendes ud i rummet.

Der skelnes mellem bemandede og ubemandede rummissioner.

Rumfart historie

Det var tyskerne, som ved slutningen af 2. Verdenskrig, som var førende inden for raketteknologi og havde udviklet V2-raketter. Som var de første moderne storraketter drevet af flydende brændstof, Hitler brugte dem til at true andre nationer med, men skaberen bag så dem ikke velegnede til militær brug.

Efter 2. Verdenskrig var rumkapløbet mellem USA og Sovjetunionen i 1950erne og 1960erne. Sovjetunionen satte udsendte den første satellit Sputnik i 1957 og USA sendte den første mand til månen i 1969.

Først i rummet

Først i rummet var Sovjetunionen, da udsendte satellitten Sputnik i 1957. Det første levende væsen, som blev sendt ud i kredsløb om Jorden var hunden Laika i 1957. Hunden nåede desværre ikke langt, da den døde af stress. Der blev sendt en del dyr afsted i raketter, før man turde at sende mennesker ud i rummet.

Det var Sovjetunionen, som sendte det første menneske ud i rummet.

Hvad er rumkapløbet

Rumkapløbet var et militært ræs mellem Sovjetunionen og USA, som særligt handlede om at kunne fragte atombomberne mod hinanden.

USA’s mål var at opsende satellitter, som kunne give et billede af det lukkede Sovjetunionen. Med det formål at kunne identificere de mål, bombefly skulle ramme, hvis Den Kolde Krig udviklede sig til en aktiv militær konflikt.

Sovjetunionen udviklede på raketter, så man kunne sende dem helt til USA. Disse raketter viste sig egnet til rumfart, hvorfor de i 1957 kunne opsende den første satellit.

USA oprettede i 1958 NASA, som var den ansvarlige myndighed for alle USA's rumprojekt.

Rumkapløbet kom i slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne til at handle om, hvem der først kunne nå Månen.

Rumkapløbet

Rumkapløbet mellem USA og Sovjetunionen under Den Kolde Krig. Rumkapløbet var en politisk kappestrid mellem Sovjetunionen og USA på teknologisk udvikling.

Det første højdepunkt under rumkapløbet skete i 1957, hvor Sovjetunionen opsendte Sputnik satellitten. Hvor de var de første til at sende et levende væsen i kredsløbet, rumhunden Laika. Den døde desværre under opsendelsen.

USA vandt dog rumkapløbet om at få den første menneske på Månen med månelandingen i 1969.

Man anser slutningen af rumkapløbet med den fælles amerikansk-russiske Apollo-Sojuz mission i 1975.

Månelandingen

I starten af 1960’erne så det ud til, at Sovjetunionen ville vinde kapløbet. De havde haft den første satellit i bane om Solen, første rumsonder som nåede Månen, den første til at tage billede af Månen og den første til at sende et menneske ud i rummet.

USA vandt dog kapløbet om den første mand på månen med Apollo 11. Apollo 11 var den første til at sende to mennesker til Månen og den 20. juli 1969 blev Neil Armstrong og Buzz Aldrin de første mennesker til at sætte fod på Månen og det blev live-transmitteret og vist gennem fjernsynet på jorden. Det er herfra, at de berømte ord fra Neil Armstrong er kendt fra ”Et lille skridt for et menneske, men et kæmpe spring for menneskeheden”.

Armstrong månelanding

Neil Armstrong trådte ned på Månens overfalde den 21. juli 1969 kl. 03.56.20. Og her udtalte han de berømte ord, som har lydt genklang lige siden

”That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Oversat til dansk ”Det er et lille skridt for mennesket, et kæmpeskridt for menneskeheden.”

Neil Armstrong fakta

Neil Alden Armstrong

Statsborger: USA

Født: 5. august 1930

Død: 25. august 2012
Læs meget mere om Neil Armstrong og månelandingen

Se månelandingen her

Hvad hed det første rumfartøj, der landede på månen

Det første rumfartøj med mennesker i, som landede på månen hed Apollo 11.

Rumalderen

Rumalderen siges at begynde den 4. oktober 9157. Det var her, at den første kunstige satellit blev sendt ud i rummet. Satellitten hed Sputnik og var opsendt af russerne. Herefter startede en næste 30 års rumkapløb mellem Sovjetunionen og USA, som handlede om at bygge de bedste raketter og sende de første mennesker ud i rummet.

I dag arbejder en stor del af verden sammen om at bygge rumstationer og sende mennesker ud i rummet.

Hvem var det første menneske i rummet

Det første menneske i rummet var den sovjetiske Jurij Gagarin, som blev sendt afsted den 12. april 1961 om bord på Vostok 1.

Den første kvinde i rummet var Jurij Gagarin, som blev sendt afsted på Vostok 6 den 16. juni 1963.

Den første dansker i rummet

Andreas Mogensen var den første dansker i rummet, han blev den 2. september 2015 sendt på en 10 dages rumrejse til Den Internationale Rumstation.

Rumstationer

Rumstationer er kunstigt skabte konstruktioner, disse er skabt med det formål, at mennesker kan leve ude i rummet udenfor Jordens atmosfære.

Den Internationale Rumstation er en rumstation, som er i kredsløb om jorden. Det er verdens største videnskabelige projekt nogensinde, hvor en lang række lande er tilknyttet heriblandt Danmark.

Det er muligt at spotte rumstationen på nattehimlen i klart vejr.

Astronauter

Astronaut kommer fra græsk og kan oversættes til ”stjernefarer”. Astronaut er den vestlige betegnelse for en rumrejsende.

Jobtitlen astronaut er en krævende titel, da det er fysiskkrævende at blive sendt ud i rummet. Det er derfor kun få, som kan blive udvalgt til at blive astronaut, og det kræver flere års træning og forberedelse for at blive sendt ud i rummet.

Hvem lavede det første rumskib

Den første rumraket blev lavet af tyske Wernher von Braun, og den blev sendt afsted den 3. oktober 1942. Den fløj 85 kilometer op i luften. Projektet blev til under Tysklands militær under 2. Verdenskrig. Raketten er kendt som V2.

Efter krigen rejste Wernher von Braun til USA for at samarbejde om at udvikle raketter. Rumraketter er i dag baseret på V2, og den teknologi er også de, som sendte astronauter til månen.

Rumfart i fremtiden

Rejser ud i rummet er en dyr affære, og Jordens tyngdekraft og enorme afstande gør, det heller ikke nemmere.

Det længste, mennesket har formået at rejse, er til Månen. Fremtidens planer for rumfart er at rejse til Mars, og hvor planerne er at oprette permanente baser, som skal bruges som mellemstationer i rejsen til Mars.

Månen spiller en stor rolle i fremtidens rejser i rummet, da Månen kan bruges som en mellemstation for Jorden til resten af verden.

Månen

Månen er Jordens måne og jordens eneste måne. Jordens måne er den femtestørste naturlige satellit i solsystemet.

Afstanden mellem centrum af Jorden og af Månen er 384-405 km.
Måne

NASA

National Aeronautics and Space Administration forkortet til NASA er den amerikanske rumfartsadministration. NASA blev grundlagt som NACA i 1915 for at fremme forskningen inden for luftfart i USA.

NASA har hovedkvarter i Washington D.C., USA.

Besøg NASA's hjemmeside.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencil