Sverige

Vores naboland er kendt for sin smukke og storslåede natur, spændende historie og storbyer som Stockholm, Göteborg og Malmö. For mange danskere er Sverige et populært turistland, som både kan besøges sommer og vinter.


Sverige

Sverige er et skandinavisk land i Nordeuropa og er det tredjestørste land i Den Europæiske Union målt på areal. Det har en samlet befolkning på ca. 10 millioner mennesker, og hovedstaden er Stockholm. Det officielle sprog i Sverige er svensk, men mange svenskere taler også engelsk.

Ud over sin økonomiske succes er Sverige kendt for sin naturskønhed og udendørs aktiviteter såsom skiløb, vandreture, kajaksejlads, og kanosejlads. Landet er også hjemsted for en lang række kulturelle attraktioner, herunder museer, gallerier, teatre og musikfestivaler.

Sverige fakta

Kongeriget Sverige (Konungariket Sverige)
Nationaldag: 6. juni (Svenska flaggans dag)
Nationalmelodi: ”Du gamla, Du fria”
Regeringsform: Parlamentarisk repræsentativt demokratisk og konstitutionelt monarki
Hovedstad: Stockholm
Officielle sprog: Svensk
Demonym: Svensker
Areal: 447.425 km2
Kendingsbogstav: SE

Sverige Hovedstad

Stockholm er Sveriges hovedstad og største by. Byens er opført på fjorten øer på det sted, hvor Mälaren-søen løber ud i Østersøen. Området har været bebygget siden stenalderen, og blev grundlagt som by i 1252 af den svenske statsmand Birger Jarl. Stockholm er en pulserende by, der byder på masser af kulturelle oplevelser. Ud over de mange museer, kunstgallerier og historiske monumenter har Stockholm også mange parker og haver.

Stockholm har også et livligt natteliv med klubber og barer for enhver smag. I sommermånederne kan besøgende nyde udendørs musikfestivaler og livekoncerter. Stockholm har også nogle af Sveriges bedste shoppingmuligheder med sine mange butikker, markeder og stormagasiner. Med så meget at byde på er det let at se, hvorfor Stockholm er en af Skandinaviens bedste byer i verden.

Besøgende, der ønsker at udforske Stockholms historie, vil finde masser af muligheder i byen, lige fra kongeslottet til museet for historie og kunst. Den gamle bydel er fyldt med brostensbelagte gader og hyggelige caféer, mens besøgende også kan tage en tur gennem nogle af byens mange kirker og katedraler. 

Andre populære attraktioner du kan f.eks. besøge Skansen Frilandsmuseum, der huser en række traditionelle svenske huse og håndværk, eller Vasa Museum, der har et ægte krigsskib fra det 17. århundrede, hvis du vil opleve noget anderledes. Det kongelige palads er også et besøg værd, da det stadig er en af Stockholms mest populære turistattraktioner.

Fakta om Stockholm

Hovedstad i Sverige
Region: Stockholms Län
Grundlagt: 1252

Hvad grænser Sverige op til

I vest og nord grænser Sverige op mod Norge og i nordøst mod Finland. Langs de sydvestlige kyster findes Kattegat og Øresund, mens Østersøen og Den botniske bugt findes mod sydøst og øst.

Fakta Sverige: Hvor ligger Sverige?

Sverige ligger i Vesteuropa med kyst mod Kattegat, Øresund, Østersøen og Den botniske bugt.

Sverige klima

Sverige har et tempereret klima med fire forskellige årstider. Somrene er generelt varme og solrige med dagtemperaturer på gennemsnitligt 20-25 grader Celsius. Vintrene er kolde med temperaturer, der ofte falder under frysepunktet. Sne er almindeligt i mange dele af landet, især i den nordlige del af landet. Forår og efterår er begge behagelige årstider med milde temperaturer. 

Der falder en stor mængde regn hele året, især om vinteren og efteråret. Solskinsmængden varierer meget afhængigt af beliggenhed, idet de nordlige dele af landet har færre timer med dagslys om vinteren end det sydlige Sverige.

Generelt har kystområderne tendens til at have mildere vejr og mere nedbør end indlandsområderne. I indlandsområderne kan man opleve ekstreme temperaturer både sommer og vinter, mens kystområderne har tendens til at opleve mildere forhold året rundt. Sne er almindeligt i mange områder i vintermånederne, mens nedbøren generelt er større i den sydlige del af Sverige end i den nordlige del.

Sverige geografi

Sverige består af det svenske fastland samt en række øer - primært langs landets østkyst. Øen Gotland er Sveriges største ø. Landet er inddelt i 21 regioner – de såkaldte län – og 290 kommuner.

Sverige natur

Sverige natur består af en række forskellige levesteder, herunder nåle- og løvskove, alpine bjerge og tundra. Ud over den naturlige mangfoldighed i landskaberne er Sveriges mangfoldige dyreliv et andet højdepunkt for naturelskere.

Pattedyr som elge, rådyr, los og brune bjørne kan findes i naturen sammen med mange fugle, herunder den majestætiske kongeørn. Sverige har også et rigt udvalg af vandlevende organismer, herunder laks, ørred og gedde. Landets lange kystlinje er hjemsted for mange marine arter som torsk og sild, mens landets mange søer og floder er levesteder for ferskvandsfisk som aborre og karpe. Desuden kan Sverige prale af en unik bestand af rensdyrhyrder, som har levet og forvaltet landet i århundreder.

Sverige er et fantastisk rejsemål for naturelskere, der ønsker at udforske de forskelligartede landskaber samt flora og fauna. Fra vandreture i den nordlige vildmark til kanosejlads på en flod eller deltagelse i safari'er med vilde dyr, Sverige tilbyder mange måder at opleve dens naturlige vidundere. For dem, der ønsker at opleve den lokale kultur, er Sverige også hjemsted for en befolkning af samer, der bevarer deres traditionelle skikke og levevis i det nordlige Sverige.


Hvorfor hedder det Sverige

Sverige er afledt af det oldnordiske navn Sveþiok, der betyder "svenskernes folk". Svenskerne har beboet dele af Skandinavien siden forhistorisk tid, og deres nationale identitet og sprog går mindst tilbage til vikingetiden.

Sveriges styreform

Sveriges styreform er et repræsentativt demokrati med et konstitueret monarki. Den nationale lovgivende forsamling er Riksdagen, som består af 349 medlemmer, der vælges ved forholdstalsvalg for fire år ad gangen. Disse medlemmer er derefter fordelt på forskellige politiske partier. Sverige har været medlem af EU siden den 1. januar 1995.

Facts om Sverige: Hvilken styreform er der i Sverige

Sverige har - ligesom Danmark - et repræsentativt demokrati med et konstitueret monarki

Nationalforsamlingen i Sverige - Rigsdagen (Riksdagen) - består af 349 medlemmer.

Sverige økonomi

Sverige økonomi er domineret af servicesektoren, som tegner sig for omkring tre fjerdedele af BNP. Industrien tegner sig for næsten en femtedel og landbruget kun for en meget lille del. Sverige er det sjettestørste land i verden målt i BNP pr. indbygger og har en åben økonomi, som i høj grad er afhængig af udenrigshandel.

Eksporten tegner sig for ca. en-tredjedel af BNP og er domineret af tekniske produkter, telekommunikationsudstyr, motorkøretøjer, papirprodukter og papirmasse. Sverige har et højt udviklet socialt velfærdssystem, der giver omfattende ydelser til alle borgere og finansieres gennem beskatning. Regeringen spiller også en aktiv rolle i mange økonomiske sektorer, f.eks. inden for energiproduktion og offentlig transport.

Fakta Sverige: Hvilken valuta har Sverige?

Valutaen i Sverige er svensk krone (svensk krona). Ligesom i Danmark består en krone af 100 øre (öre)

Sverige og sport

Sverige har en lang og stolt historie med succes inden for mange forskellige sportsgrene for både mænd og kvinder, herunder fodbold, ishockey, håndbold, bandy, skiløb, cykling og atletik. Sverige er også hjemsted for nogle af verdens mest elskede sportsbegivenheder som f.eks. det årlige Vasaloppet-skimaraton og golfturneringen Swedbank Open.

I de seneste år har Sverige vundet flere medaljer ved De Olympiske Lege, verdensmesterskaber og europamesterskaber i en lang række sportsgrene. Særligt bemærkelsesværdige er de svenske fodboldspilleres succeser, herunder Zlatan Ibrahimović og Henrik Larsson, samt ishockeyspillere som Peter Forsberg og Nicklas Lidström.

Sverige er også hjemsted for nogle af verdens mest prestigefyldte sportsklubber og -organisationer. Det svenske fodboldforbund (SvFF), der blev grundlagt i 1904, har næsten to millioner medlemmer og er et af de største idrætsforbund i verden. Andre bemærkelsesværdige organisationer er bl.a. det svenske ishockeyforbund, det svenske atletikforbund og Kungliga Svenska Segelsällskapet (Kungliga Svenska Segelsällskapet).

Sveriges fodboldlandshold

Det svenske fodboldlandshold ledes af det svenske fodboldforbund (SvFF) og deltager i VM, EM og andre internationale turneringer. Holdets bedste præstationer i større turneringer har hidtil været en andenplads ved VM i 1958, en tredjeplads ved VM i 1950 og EM i 1992 samt en fjerdeplads ved VM i 1994.

Det svenske fodboldforbund blev dannet i 1904 og har base på Friends Arena i Solna uden for Stockholm. Holdets farver er gul (hjemmebanetrøje) og blå (udebanetrøje). Gennem årene har Sverige haft nogle bemærkelsesværdige succeser i international fodbold, herunder en semifinale ved VM i fodbold i 2002.

Berømte svenske landsholdsspillere tæller bl.a. Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson, Anders Svensson, Kristoffer Nordfeldt, Ronnie Hellström, Birger Rosberg, Martin Dahlin, Kennet Andersson, Frederik Ljungberg, Kim Källström, Gunnar Nordahl og Ragnar Skanåker.

Sverige skisteder

Sverige tilbyder nogle af de bedste skisportsmuligheder i Europa med hundredvis af kilometer af velholdte pister og liftsystemer i verdensklasse. Der er masser af muligheder for alle niveauer af skiløbere, lige fra begynderbakker til udfordrende pukkelpister og backcountry-pudder. Sveriges lange vinter bidrager også til dets tiltrækningskraft som skidestination, med sne fra december til april.

Hvis du er på udkig efter en skiferie i Sverige, er der masser af skisportssteder at vælge imellem. Åre er et af de mest populære rejsemål med begynder- til avancerede pister forbundet af hurtige lifte. Stöten er et andet godt rejsemål med en snowpark og en terrænpark, der passer til alle niveauer. Andre muligheder omfatter Sälen, Vemdalen og Säfsen.

Mange svenske skisportssteder er kendt for deres afterski-scene og natteliv. Åre har en livlig atmosfære med masser af barer, restauranter og natklubber, som du kan nyde efter en dag på pisterne. Stöten er mere afslappet, men byder stadig på masser af sjov i form af levende musik og traditionelle svenske restauranter.

Sverige religion

Religion i Sverige har primært været forbundet med den lutherske kristendom. Andre religiøse samfund i Sverige omfatter romersk-katolsk tro, islam, jødedom og buddhisme.

Ifølge en undersøgelse fra Sveriges Statistik er 59 % af svenskerne medlemmer af Svenska Kyrkan (den svenske statskirke), hvoraf størstedelen er lutherske kristne. Den næststørste tro er islam, som udgør 5,7 % af befolkningen og praktiseres primært af indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra overvejende muslimske lande som Irak, Syrien, Somalia og Tyrkiet.


Den tredjestørste trosretning er den romersk-katolske tro med 1,9 % af befolkningen, der tilhører denne trosretning. Andre religiøse trosretninger i Sverige omfatter buddhisme (1 %), østlig ortodoksi (0,6 %) og religiøsitet (0,6 %)

Svensk sprog

Svensk sprog tales af omkring 10 millioner mennesker i Sverige, Finland og dele af Estland. Det er et nordgermansk sprog, der er beslægtet med dansk, norsk og islandsk. Det svenske alfabet bruger 29 bogstaver, med et nogle få ekstra tegn, der ikke findes i det engelske alfabet. Den svenske udtale er fonetisk, så det er nemt at lære at udtale ord bare ved at se på dem.

Der er to hoveddialekter i Sverige: Rikssvenska (standardsvensk) og Dialektsvenska (regionalt svensk). Standardsvensk bruges til officielle formål og de fleste medier, mens der anvendes regionale dialekter i det talte sprog. Det officielle svenske sprog reguleres af det svenske sprogråd, som arbejder for at fremme og beskytte brugen af svensk både nationalt og internationalt.

Sveriges nationalflag

Sveriges nationalflag blev vedtaget i 1906 og har en blå baggrund med et gult kors. Det svenske flag er også kendt som "Folkeflaget" eller "Folkets flag". Det er et af de ældste flag i verden og har været brugt siden middelalderen. I dag er det et bredt anerkendt symbol på svensk identitet og stolthed. Den nøjagtige oprindelse flagets oprindelse er usikker, men det stammer sandsynligvis fra det 12. århundrede.

Gennem historien er det svenske flag blevet brugt til at repræsentere frihed, enhed og loyalitet. Det er også et populært valg til sportsbegivenheder og nationale festligheder. Flagets blå farve repræsenterer sandhed, loyalitet, retfærdighed og udholdenhed, mens det gule kors symboliserer generøsitet og velvilje.
Sveriges nationalflag

Sveriges nationalsang

Sveriges nationalsang, Du Gamla, Du Fria ("Du gamle, du frie"), blev skrevet i 1844 af Richard Dybeck. Teksten handler om Sveriges lange og stolte historie og om dets engagement i frihed og demokrati. Selv om den ikke har nogen officiel status som nationalsang, anses den i vid udstrækning for at være en de facto nationalsang af svenskere rundt om i verden.

Den er blevet indspillet af mange berømte svenske kunstnere, bl.a. Jussi Björling, Evert Taube og ABBA. Den synges ikke kun ved sportsbegivenheder og andre officielle lejligheder, men også mere almindeligt på særlige dage som f.eks. flagdagen i juni og den svenske nationaldag i november.

Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag, også kendt som flagdagen, fejres den 6. juni hvert år. Som en del af fejringen samles svenskerne i større byer for at marchere i parader og vinge det svenske flag. Skolerne kan have særlige aktiviteter for eleverne, så de kan lære mere om deres lands historie og kultur. Fejringen af nationaldagen ledsages ofte af taler fra lokale ledere, og mange mennesker klæder sig ud i traditionelle svenske dragter.

Fyrværkeri er også almindeligt, ligesom der er musikalske optrædener, kunstudstillinger og andre aktiviteter, der fejrer svensk kultur. Nationaldagen er en mulighed for svenskerne for at samles og vise deres nationale stolthed.

Svensk mad

Svensk madkultur er berømt for sin variation og balance af ingredienser. Kødretter, mejeriprodukter, fisk, brød og kager er alle populære valg i det svenske køkken. Nogle af de mest traditionelle retter er svenske kødboller, gravlax (gravad laks), sild og Janssons fristelse (en kartoffelgryde), mens nogle af de mest populære desserter omfatter Semla, en hvedebolle fyldt med mandelmasse og flødeskum, og prinsessekage, der minder om den danske fastelavnsbolle.

Svensk mad ledsages ofte af traditionelle svenske saucer såsom Västerbotten-sauce eller tyttebærsyltetøj. Mange måltider serveres også med kogte kartofler, grønkål eller andre bladgrøntsager. Populære drikkevarer omfatter mjød, kaffe og akvavit. Om sommeren nyder svenskerne ofte lette måltider som toast Skagen (en rejesalat på ristet brød) eller smorgasbord (et udvalg af kolde retter). For dem med en sød tand er svensk slik og chokolade garanteret en god oplevelse.

Sverige historie

Sverige er en nation med en lang og interessant historie. De tidligste skriftlige optegnelser om Sveriges historie går tilbage til det første århundrede, hvor landet var beboet af nomadiske stammer fra Skandinavien. I slutningen af det niende århundrede havde vikingernes opdagelsesrejsende etableret bosættelser i Sverige og med succes skabt handelsruter i hele Europa. I løbet af denne periode blev Sverige et større handelsnation og etablerede stærke politiske alliancer med andre lande.

I slutningen af middelalderen var Sverige blevet et magtfuldt kongerige, der strakte sig fra det nuværende Finland til Danmark. I denne periode begyndte den svenske reformation, der indførte lutheranismen som national religion og medførte betydelige sociale og økonomiske ændringer i landet. I 1611 blev Gustav II Adolf blev kronet til konge, og under hans regeringstid begyndte Sverige at blive en stor nordisk magt.

I det 19. århundrede opstod det moderne Sverige. I denne periode voksede økonomien hurtigt, og industrialiseringen blev udvidet yderligere. Økonomiske reformer førte til større uafhængighed af fremmede magter, mens der blev indført sociale reformer som f.eks. love om børnearbejde. I denne periode etablerede Sverige også et stærkt demokrati, som er blevet opretholdt indtil i dag.

Sverige forblev neutralt under begge verdenskrige og er i dag medlem af Den Europæiske Union (EU). I de seneste år har Sverige været kendt som et af de mest fredelige lande i Europa og er et eksempel på et velfungerende velfærdssystem. I dag, Sverige står som en model for demokrati og stabilitet i den moderne verden.

Sverige og 2. Verdenskrig

Under 2. Verdenskrig var Sverige officielt neutralt og førte en politik om "ikke-krigsførelse". Selv om landet ikke deltog i aktive kampe, forsynede det begge parter i konflikten med råstoffer og våben. Dette førte til, at tyske tropper ved flere lejligheder trængte ind på svensk territorium for at sikre sig ressourcer til deres krigsindsats. Som reaktion herpå vedtog den svenske regering en politik med øget militært beredskab og søgte også at styrke sine forbindelser med de allierede magter. På trods af disse bestræbelser var Sverige imidlertid stort set ikke i stand til at forhindre tysk indtrængen inden for landets grænser.

Neutralitetsperioden var ikke uden kontroverser i Sverige selv. Der var debatter om, hvordan man bedst beskyttede sig mod udenlandsk aggression og hvordan man kan modsætte sig det nazistiske regime. Disse debatter blev yderligere kompliceret af Sveriges stærke handelsforbindelser med Tyskland, som var blevet etableret før krigen.

I 1944 ophævede Sverige sin officielle neutralitet og erklærede sig som associeret med de allierede magter for at få adgang til flere ressourcer og bistand. Dette markerede et stort skift i den svenske udenrigspolitik og gjorde det muligt for landet at deltage aktivt i krigsindsatsen. Sverige leverede våben, mad og andre forsyninger til de allierede styrker under hele konflikten og sendte endda en frivillig styrke af sted for at kæmpe sammen med dem i krigens slutfase.

Sverige seværdigheder

Sverige byder på en bred vifte af attraktioner at udforske, lige fra den utrolige naturlige skønhed til de verdensberømte kulturelle tilbud. Landet er hjemsted for snesevis af fantastiske nationalparker, herunder Skuleskogen og Abisko Nationalpark - begge med en betagende udsigt og masser af muligheder for at se på dyreliv. Besøgende kan også nyde Sveriges smukke kystlinje med charmerende byer og sandstrande.

Landet er også en destination for dem, der søger kulturelle oplevelser, med mange berømte museer og gallerier som f.eks. Vasamuseet i Stockholm og Malmø Kunstmuseum, der viser værker fra mange af Europas mest ansete kunstnere. Desuden har Sverige masser af festivaler i hele landet, fra mad- og musikfestivaler til historiske fester som midsommeraften.

Man må ikke gå glip af det verdensberømte ishotel i Jukkasjärvi, et utroligt skuespil, som man skal se for at tro det. Der er også masser af muligheder for udendørs aktiviteter såsom skiløb, snescooterkørsel og isfiskeri, eller du kan bare slappe af i en af Sveriges mange terapeutiske saunaer.

Intet besøg i Sverige ville være komplet uden at smage på det lokale køkken, som omfatter hjertelige retter som f.eks. kødboller, sild og tyttebær. Hvis du vil have en virkelig autentisk oplevelse, hvorfor så ikke deltage i en traditionel vikingefest i Uppsala?

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i Jukkasjärvi er verdens første permanente ishotel. Denne unikke bygning, der ligger 200 km nord for polarcirklen, genopbygges hvert år ved hjælp af sne og frosset flodvand og har luksuriøs indkvartering lavet af is og sne. Hotellet har en bar, et kapel, et kunstgalleri, et teater og en restaurant. Hotellet er åbent fra december til april og giver en uforglemmelig oplevelse for gæster, der ønsker at udforske den unikke skønhed i det nordlige Sverige.

Vasamuseet i Stockholm

Vasamuseet i Stockholm er et af verdens mest berømte søfartsmuseer. Det har til huse i et krigsskib fra det 17. århundrede, og de besøgende kan udforske de indviklet udsmykkede kahytter, samlingen af artefakter og detaljerede interaktive udstillinger. Museet omfatter også en imponerende 3D-biografoplevelse, hvor de besøgende kan lære om skibets historie og rejse.

Kongeslottet i Stockholm

Det kongelige slot i Stockholm er hjemsted for den svenske kongefamilie og en populær turistattraktion. Slottet går tilbage til det 13. århundrede og har en fantastisk arkitektur med fem museer, der viser kongelige genstande fra forskellige epoker. Besøgende kan tage på guidede ture rundt i slottet eller beundre dets pragt fra Strömparterren, hvorfra der er en fremragende udsigt af paladset og dets haver.

Sverige historie

Sverige Tidslinje

En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Sverige.

Handelscenteret Birka, etableres på en ø i Mälaren nær det nuværende Stockholm

750-790

Stockholm grundlægges

1252

Sverige, Danmark og Norge forenes i Kalmarunionen (1397-1523)

1397

Christian II af Danmark beordrer Det Stockholmske blodbad

1520

Gustav Vasa befrier Stockholm og erklærer Sveriges uafhængighed fra Danmark-Norge og indleder monarkisk styre af Huset Vasa

1523

Danmark erklærer Sverige krig og indleder Kalmarkrigen

1611

Det svenske krigsskib Vasa synker kort tid efter at være søsat

1628

Sverige går ind i Trediveårskrigen

1630

Freden i Roskilde: Danmark-Norge afstår Skåne, Halland og Blekinge til Sverige

1658

Anders Celsius foreslår Celsius temperaturskala

1742

Absolut monarki genindført gennem revolutionen i 1772

1772

Færdiggørelse af Göta kanal, der skaber sejlrute fra Göteborg (vestkyst) til Söderköping (østkyst)

1832

Alfred Nobel opfinder dynamit

1867

Det svenske socialdemokratiske parti grundlægges

1889

Første nobelpris uddeles

1901

ABBA-sangen Waterloo bliver gruppens første globale hit

1974

Sverige bliver medlem af EU

1995

Øresundsbroen åbnede og skaber vej- og jernbaneforbindelse til det europæiske fastland

2000

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
map-markerearthchevron-down