Finland er også kendt som 'De tusind søers land' og ligger i den nordøstligste del af Europa. Finland har et imponerende landskab med sine tusindvis af søer og øer, smukke skove, bølgende bakker og smukke kyststrækninger.
Finland
Finland er fuld af unikke og interessante seværdigheder, lige fra de smukke søer til de livlige byer. Hovedstaden Helsinki er hjemsted for en række museer og gallerier samt et livligt natteliv. Northland-regionen byder på nogle af verdens mest fantastiske naturlandskaber og udendørs aktiviteter som vandreture, fiskeri, skiløb og snescooterkørsel.
Finlands andre byer som Tammerfors, Åbo og Uleåborg byder på en lang række butikker, restauranter, underholdning og kulturelle attraktioner. For dem, der er på udkig efter en mere eventyrlig ferie, tilbyder landet mange muligheder for at udforske den store natur med sine store skove og sit righoldige dyreliv.
Finland er berømt for sine betagende landskaber, sin levende kultur og sin fascinerende historie. Landet har længe været kendt for sine fantastiske søer, barske kyststrækninger og maleriske landsbyer, som gør det ideelt til udendørsaktiviteter som vandreture, camping og kanosejlads. I den seneste tid er Finland blevet et populært rejsemål for skiferier i vintermånederne.
Finland har fået tilnavnet "De tusind søers land", da der er over 188.000 søer i landet. Nogle af disse er store og velkendte som Inari-søen og Saimaa-søen, mens andre er skjulte perler, som kun de lokale kender. De mange vandområder gør Finland til et ideelt rejsemål for dem, der ønsker at nyde et fredeligt fiskeri eller sejlads i båd rejser.
En af de mest fortryllende seværdigheder i Finland er nordlyset. Om vinteren, når nætterne er lange og mørke, kan man se Aurora Borealis danse over nattehimlen i et vidunderligt spil af farver og lys. Dette fænomen er et af naturens smukkeste skuespil og et must-see for enhver, der besøger Finland.
Finland fakta
Republikken Finland (Suomen tasavalta)
Indbyggertal: 5,5 mio.
Nationaldag: 6. december (Uafhængighedsdag)
Nationalmelodi: Maamme (Vores land)
Regeringsform: Unitær parlamentarisk republik
Hovedstad: Helsinki (Helsingfors)
Officiellesprog: Finsk og svensk
Demonym: Finne
Areal: 338,455 km2
Kendingsbogstav: FI
Finland Hovedstad
Helsinki er Finlands hovedstad og en af de mest livlige byer i Europa. Helsinki ligger i den sydlige del af Finland og har været et vigtigt handelscentrum siden det 12. århundrede. Det er et fantastisk sted at udforske med sine historiske bygninger, smukke parker og havneområder, museer, gallerier og musiksteder. Byens største attraktioner omfatter domkirken i Helsinki, Senatspladsen og den imponerende ortodokse katedral Uspenski.
Det gamle havneområde Kauppatori er også et must-see med sine farverige bygninger, butikker og markeder. For dem, der er interesseret i kunst og design, er der mange gallerier og museer som Kiasma, Amos Rex og Design Museum.
Helsinki er et fantastisk sted for udendørs aktiviteter, lige fra skøjteløb til svømning i havet i sommermånederne. Der er også parker og haver som Kaivopuisto, Toölönlahti og Vantaanjoki, hvorfra der er en fantastisk udsigt over bybilledet. Og når det gælder natteliv, har Helsinki masser af barer og klubber at vælge imellem.
Helsinki og moderne arkitektur går hånd i hånd, og byen er hjemsted for mange unikke bygninger som f.eks. hovedbanegården, Temppeliaukio-kirken, Finlandia-hallen og Sibelius-monumentet.
Suomenlinna er en fæstning fra det 18. århundrede, der ligger i Helsinki skærgård. Det er et populært turistmål og byder på en smuk udsigt over havet - samt masser af vandrestier, caféer og restauranter.
Intet besøg i Helsinki ville være komplet uden at udforske de mange øer. Tag en færgetur eller lej en båd og udforsk de nærliggende øer Kaunissaari, Seurasaari og Suomenlinna.
Fakta om Helsinki
Hovedstad i Finland
Region: Uusimaa
Indbyggertal: 650.000
Grundlagt: 1550
Hvad grænser Finland op til?
Finland grænser op mod Den Botniske Bugt og Sverige i vest, mod Norge i nord, mod Rusland i øst og mod Den Finske Bugt i syd. På den modsatte side af Den Finske Bugt ligger Estland.
Fakta Finland: Hvor ligger Finland?
Finland ligger i det nordøstligste hjørne af Europa og grænser op til Sverige, Norge og Rusland. I vest og syd har Finland kyst til Østersøen – henholdsvis Den Botniske Bugt og Den Finske Bugt.
Finland klima
Finland er kendt for sine kolde, våde vintre og varme somre. Klimaet i Finland varierer meget fra region til region. I det sydlige Finland er temperaturerne mildere og mere tempererede end i det nordlige Finland.
Om vinteren (november-marts) kan temperaturen falde helt ned til -30 °C med kraftig vind, der gør det føles endnu koldere. Der er ofte sne hele vinteren, og de fleste dage er overskyet.
Om sommeren (juni-august) kan temperaturen stige til 25 °C med mange solskinstimer. Regn er også almindeligt i denne sæson, især i den sydlige del af landet og langs kystområderne.
I overgangsmånederne forår (april-Maj) og efterår (september-oktober) kan temperaturen svinge fra -5 °C til 15 °C med varierende mængder nedbør. Generelt har Finland et ret tempereret klima for sin breddegrad, hvilket skyldes Golfstrømmen fra Atlanterhavet.
Finland er også udsat for lejlighedsvis kraftige storme og oversvømmelser, især i den sydlige del af landet om sommeren. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på vejrudsigten, når man rejser eller udøver udendørs aktiviteter.
Finland geografi
Finland ligger i Nordeuropa mellem den 60. og 70. breddegrad. Landet grænser op til Sverige mod vest, Norge mod nord, Rusland mod øst og Estland mod syd. Finland har et samlet landareal på 338 424 kvadratkilometer, hvilket gør det lidt større end dobbelt så stort som Tyskland og er lidt mindre end den amerikanske stat Montana.
Det meste af Finland er fladt og lavtliggende, med bølgende bakker i de sydlige dele af landet. Den nordlige del af Finland består hovedsagelig af sumpede sletter, bakker og klippefremspring. Det højeste punkt i Finland er Halti på 1 324 meter over havets overflade, mens den dybeste sø er Päijänne med en dybde på 103,7 meter.
Finland har i alt over 187 888 søer med et gennemsnit på 40 kvadratkilometer pr. sø. Landet har også fire store floder: Torne-floden (Muoniojoki), Kemijoki, Oulujoki og vuoksi. Finland har også en kystlinje på 1.160 km langs Østersøen, Den Botniske Bugt og Den Finske Bugt.
Finland er inddelt i 19 regioner kaldet maakunta. Regionerne ledes af regionsråd, der fungerer som samarbejdsfora for regionens enkelte kommuner.
Finland natur
Finland er kendt for sin uberørte natur og sine fantastiske landskaber. Fra det snedækkede nordlys i det finske Lapland til de smukke øgrupper i Østersøen har Finland en række naturvidundere, som vil tage pusten fra dig.
Langt størstedelen af Finland er dækket af frodige skove, rolige søer og talrige floder og vandløb. Landet er hjemsted for en bred vifte af dyreliv, lige fra brune bjørne og elge i skovene til sæler og hvalrosser i havet. Finland er også hjemsted for nogle unikke arter som rensdyr, jærv, lossehorn, lynx og polarræve.
Finlands nationalparker er fantastiske steder for både vandrere og naturelskere med der er masser af muligheder for at se de indfødte vilde dyr og nyde den smukke natur. Der er også et stort netværk af naturreservater og beskyttede områder, så du kan være sikker på at finde uberørt naturskønhed, uanset hvor du tager hen. Med sin fantastiske natur tilbyder Finland virkelig noget for enhver smag!
Finland sauna
Saunaer er en vigtig del af den finske kultur, og det har de været i århundreder. De fleste finner går i sauna mindst en gang om ugen, og det er en fantastisk måde at slappe af, slappe af og socialisere sig på. Finland anses for at være verdens saunahovedstad - med mere end 3 millioner saunaer i Finland og en befolkning på mindre end 6 millioner mennesker, er der utroligt mange saunaer pr. indbygger!
Den finske saunatradition har rødder i frugtbarhed og rensning. Sauna blev også brugt til at helbrede skader, øge vitaliteten og behandle sygdomme. Før den moderne medicin kom til, troede mange finner, at sygdomme kunne helbredes ved hjælp af varmen fra saunaen.
Finske saunaer opvarmes typisk med en brændeovn, og varmen reguleres ved at tilsætte vand på stenene for at skabe damp. Temperaturen kan nå op på op til 100 °C (212 °F), men de fleste finner foretrækker temperaturer på omkring 80 °C (176 °F).
Hvorfor hedder det Finland?
Navnet Finland menes at stamme fra det oldnordiske ord finnr, som blev brugt om folk, der boede i den nordlige del af Skandinavien. Denne betegnelse blev til sidst til "Finnmark" og udviklede sig derefter til "Finland". På finsk hedder landet Suomi, som stammer fra et gammelt skandinavisk ord, der betyder "det folkets land".
Finlands befolkning
Finland er et tyndt befolket land med kun ca. 5,5 millioner indbyggere i hele landet. Størstedelen af befolkningen (ca. 83 %) bor i byområder, især i hovedstaden Helsinki og det omkringliggende storbyområde. Resten af Finland er stort set landligt og består af små byer og landsbyer.
Med hensyn til etnicitet, er Finlands befolkning overvejende homogen, idet finnerne udgør mere end 95 % af den samlede befolkning. Den største etniske minoritetsgruppe i Finland er svenskere (ca. 5 %), efterfulgt af russere (1 %) og samer (0,2 %).
Fakta Finland: Finske byer
- Helsinki: Denne pulserende by er Finlands hovedstad og ligger ved kysten af Den Finske Bugt og er hjemsted for mange kulturelle attraktioner. Det er også en fantastisk destination for udendørs aktiviteter som vandreture og skiløb.
- Tampere: Denne industriby i det sydlige Finland er for nylig blevet kendt for sin livlige caféscene og voksende musik- og kunstscene. Det er et fantastisk sted at udforske naturen med masser af skove og stier, der er perfekte til at gå og cykle rundt i.
- Turku (Åbo): Turku ligger på Finlands sydvestlige kyst og er en travl universitetsby med en rig historie og masser af aktiviteter. Besøg middelalderborgen i den gamle bydel eller tag på's mange museer.
- Oulu: Denne pulserende by i det nordvestlige Finland er kendt for sin livlige kultur og sit natteliv samt en bred vifte af kulturelle attraktioner. Glem ikke at prøve noget traditionel finsk mad, mens du er der.
- Jyväskylä: Beliggende ved kysten af Päijänne-søen, Jyväskylä er en af Finlands mest populære byer. Der er masser af parker og skove at udforske og en blomstrende kunstscene.
- Rovaniemi: Byen Rovaniemi ligger lige ved polarcirklen og er kendt som hjemsted for julemanden Landsby. Her kan man også ofte se nordlyset (Aurora Borealis) i vintermånederne.
- Kuopio: Kuopio ligger i det østlige Finland og er en livlig universitetsby med masser af grønne områder, som man kan udforske og nyde. Byen er også hjemsted for flere fantastiske søer, som er gode til at svømme, fiske og udforske.
- Lahti: Denne by nær den finske hovedstad er kendt for sine udendørs aktiviteter og vintersport. Gå ikke glip af et besøg på skimuseet, eller gå på opdagelse i de mange spor på den nærliggende Salpausselkä højderyg.
Finlands styreform
Finland er en demokratisk republik med et parlamentarisk regeringssystem. Statsoverhovedet er præsidenten, som vælges ved direkte folkevalg for en seksårig periode, og statsministeren er regeringschef. Den lovgivende magt ligger hos både regeringen og parlamentet (Eduskunta).
Parlamentet består af 200 medlemmer, der vælges ved direkte folkeafstemning hvert fjerde år. Det finske politiske system er baseret på princippet om magtens opdeling i den udøvende, lovgivende og dømmende magt.
Regeringen, der ledes af premierministeren, er ansvarlig for at tage initiativ til lovgivning i parlamentet og for at gennemføre den, når den er godkendt. Kabinettet leder og koordinerer også ministeriernes og andre statslige organers aktiviteter.
Fakta om Finland: Hvilken styreform er der i Finland?
Finland er en parlamentarisk republik. Republikkens præsident fungerer som statsoverhoved, og magten ligger hos det finske parlament (finsk: Eduskunta). Statsministeren er regeringschef, og den udøvende magt udøves af kabinettet og dets udpegede ministre.
Finland økonomi
Finlands økonomi er hovedsagelig baseret på servicesektoren, som tegner sig for ca. 67 % af den samlede produktion. Fremstillings- og raffineringssektoren tegner sig for ca. 30 % af den økonomiske aktivitet. Den finske økonomi er stærkt globaliseret og konkurrencedygtig med en indkomst pr. indbygger, der er blandt de højeste i verden.
Finlands vigtigste eksportvarer omfatter maskiner og udstyr, kemikalier, træ og papirprodukter, metaller og transportudstyr. De vigtigste importpartnere er Tyskland, Sverige, Rusland, USA og Kina. De største eksportmarkeder er Tyskland, Sverige, Nederlandene, USA og Det Forenede Kongerige.
Økonomien er i høj grad drevet af privatforbruget, som tegner sig for mere end halvdelen af BNP. Eksporten tegner sig for en tredjedel af den økonomiske aktivitet. Finland er en højteknologisk økonomi med vægt på informations- og kommunikationsteknologi (IKT) samt elektronik og ingeniørvidenskab.
Fakta Finland: Hvilken valuta har Finland?
Finlands officielle valuta er euroen (EUR). Euroen, som blev indført i 2002, erstattede den finske markka som national valuta. Finland var et af de første lande, der indførte den fælles europæiske valuta og indførte en politik med faste valutakurser i forhold til andre EU-lande.
Finland og sport
Finland er kendt for sin kærlighed til sport, især vintersport som skiløb og ishockey. Landet har en lang tradition for at producere atleter i verdensklasse inden for forskellige discipliner, herunder langrend, kunstskøjteløb, hurtigløb, biatlon og skihop.
I de seneste år har Finland oplevet en fremgang for sportsgrene som basketball og lacrosse. Landet er hjemsted for flere professionelle spillere inden for disse sportsgrene, herunder Seattle Seahawks wide receiver Jari Kurri, som er født i Helsinki. Derudover er der mange amatøratleter, der konkurrerer i forskellige byer i hele landet.
Det olympiske stadion i Helsinki er et berømt vartegn i den finske hovedstad, og det var vært for de olympiske sommerlege i 1952. Stadionet bruges til mange store sportsbegivenheder, bl.a. til atletik, fodbold og atletik. Derudover er Finland også vært for flere internationale turneringer hvert år, bl.a. de finske ishockeymesterskaber og VM i langrendsski.
Finlands fodboldlandshold
Det finske fodboldlandshold, kendt som "Ørneuglerne" (Huuhkajat), repræsenterer Finland i internationale fodboldkonkurrencer under UEFA og FIFA. Holdet ledes af Finlands fodboldforbund (SPL/FBF) og har været medlem af FIFA siden 1908 og UEFA siden 1957.
I de seneste år har Finland haft mere succes i international fodbold, hvilket bl.a. resulterede i at holdet for første gang nogensinde kvalificerede sig til Europamesterskaberne i 2020.
Kendte finske fodboldspillere: Jari Litmanen - Den tidligere Ajax- og Barcelona-stjerne Litmanen anses af mange for at være den bedste finske spiller nogensinde. Han vandt den hollandske Eredivisie med Ajax i 1995 og nåede semifinalen i UEFA Champions League i 1997.
Teemu Pukki - Angriberen har været en en fornøjelse at se på i Norwich City i den engelske Premier League og er en af de mest succesfulde finske spillere nogensinde.
Sami Hyypia - Den tidligere Liverpool-forsvarer førte sit hold til Champions League-succes i 2005 og vandt 10 trofæer med The Reds i løbet af en 10-årig periode mellem 1999 og 2009.
Finland religion
Finland er et stort set sekulært land, hvor størstedelen af befolkningen er tilknyttet kristendommen. Den største religiøse gruppe i Finland er den evangelisk-lutherske kirke i Finland (ELCF) med ca. 4,2 millioner medlemmer, hvilket svarer til 77,9 % af befolkningen.
Finsk sprog
Det finske sprog er Finlands officielle sprog og et af de officielle sprog i Den Europæiske Union. Det er et uralsk sprog, der hører til den finsksprogede gren og er nært beslægtet med estisk, karelsk, livisk og andre nærliggende sprog. Finsk tales af ca. 6 millioner indfødte personer på verdensplan. Den Det finske sprog har to hoveddialekter: den vestlige dialekt og den østlige dialekt. Standardfinsk er baseret på den vestlige dialekt, som blev valgt som det officielle sprog i Finland i 1809.
Finsk er et meget vanskeligt sprog at lære; det er ikke beslægtet med andre europæiske sprog, så der er ingen fælles rødder eller etymologiske ligheder mellem dem. Det finske alfabet består af 29 bogstaver: 21 konsonanter og 8 vokaler. Finsk udtale kan være ret vanskelig for begyndere, men med lidt øvelse og gentagelse er det muligt at blive ekspert i sproget.
Finlands nationalflag
Finlands nationalflag er et blåt kors på hvid baggrund. Flagets blå farve symboliserer loyalitet, retfærdighed og sandhed, mens den hvide farve står for renhed og ære. Flagets proportioner er 8:11, hvilket betyder, at det er otte enheder bredt og elleve enheder højt. Det blev vedtaget i 1918, efter at Finland fik sin uafhængighed fra Rusland. Flaget vajer almindeligvis på offentlige bygninger, men det kan også ses stolt i hjem og andre private steder.
Ved særlige lejligheder ledsages det nationale flag ofte af mindre nationale flag fra andre lande for at repræsentere international solidaritet. Derudover er det blå kors på Finlands flag blevet et populært symbol på finsk identitet, som er er også synlig i andre aspekter af den finske kultur, f.eks. i deres våbenskjold og i udformningen af deres mønter og frimærker.
Finlands nationalflag
Finlands nationalsang
Finlands nationalsang er "Maamme" (som betyder "Vores land"). Den blev skrevet af digteren Johan Ludvig Runeberg og komponeret af Fredrik Pacius i 1848. Teksten i denne medrivende sang hylder nationen Finland, dens folk og deres kamp for uafhængighed fra fremmede magter.
Ordene i hymnen fortæller om, hvordan Finland er en del af den store verden, men også har sin egen unikke arv, som gør det til noget særligt. Den hylder skønheden og storheden i det finske landskab og fremhæver, hvordan folket har kæmpet for frihed på trods af modgang.
Sangen blev officielt vedtaget som Finlands nationalsang i 1918, kort efter at Finland blev uafhængigt af Rusland. Siden da har "Maamme" været en kilde til national stolthed og sammenhold for landets borgere. Den spilles ofte ved offentlige sammenkomster og statslige lejligheder, f.eks. ved fejringen af uafhængighedsdagen.
Finlands nationaldag
Finlands nationaldag fejres den 6. december og mindes den dag, hvor Finland erklærede sin uafhængighed fra Rusland i 1917. Dagen er en vigtig nationaldag for finnerne og markeres med særlige begivenheder, herunder koncerter, parader, fyrværkeri og andre festligheder. På denne dag vajer det finske flag stolt i hele landet som et symbol på patriotisme og national stolthed.
Nationaldagen er fyldt med traditioner, som f.eks. sang af nationalsangen og andre patriotiske sange. Festlighederne omfatter ofte en parade med bands, der spiller traditionel musik, militærdemonstrationer og akrobater, der udfører stunts. Mange finner deltager også i særlige konkurrencer som f.eks. tovtrækning, skiløb eller orient.
Hvert år holder Finlands præsident en tale fra balkonen på præsidentpaladset i Helsinki for at markere nationaldagen og hylde dem, der kæmpede for uafhængighed. Det finske parlament arrangerer også en årlig festbanket, hvor man hylder prominente finner, der har ydet et væsentligt bidrag til landet.
Finsk mad
Det finske køkken er kendt for sin enkelhed og byder på en bred vifte af sæsonbestemte ingredienser. Mejeriprodukter er meget udbredt i det finske køkken, og mange retter er baseret på kartofler, fisk, rugbrød og rodfrugter. Populære hovedretter omfatter gryderetter som karjalanpaisti (en cremet kartoffel- og rugbrødsmos) og kalakukko (en velsmagende fisketærte). Kødboller, gryderetter og grillretter er også populære.
Fisk er en integreret del af det finske køkken, og Østersøen byder på en lang række muligheder som laks, sild og forskellige hvidfisk. Fisk serveres ofte sammen med kogte kartofler eller i traditionelle retter som f.eks. mäti (en saltet hvidfiskeret ret). Røget og syltede fisk er også populære.
En af de mest berømte retter i Finland er karelske tærter, som er små tærter af rugdej fyldt med ris. Denne traditionelle ret serveres med kogte æggeskiver, smeltet smør og nogle gange kartoffelmos eller creme fraiche.
Brød er også en fast bestanddel i Finland og findes i forskellige former såsom knækbrød, rugbrød, mørkt brød og fladbrød. Brød serveres normalt med smør eller margarine.
Finske desserter indeholder ofte bær som blåbær, tyttebær og tranebær. Disse frugter er ofte serveret med fløde eller is. Andre desserter omfatter karjalanpiirakka (en rugkage fyldt med ris), munkki (finske donuts) og pulla (søde kanelboller).
Finland historie
De tidligste kendte indbyggere i det nuværende Finland var jægersamlere, som levede i stenalderen, ca. 8500 F.KR. I bronzealderen, omkring 1500-500 f.Kr., var Finland beboet af en kultur, der var kendt som den kamkeramiske kultur. Det menes, at denne civilisation for det meste blev udslettet på grund af klimaændringer og konkurrence fra andre kulturer.
I jernalderen, mellem 500 f.Kr. og 1350 e.Kr., var Finland befolket af et stammefolk kaldet finnerne. De var et nomadefolk og boede i små landsbyer og levede som jægere og samlere.
Finland var en del af det svenske rige fra 1155 til 1809. I denne periode nød Finland en stor grad af autonomi inden for det svenske rige, selv om det var underlagt beslutninger truffet af kongen og parlamentet i Stockholm.
Finland under russisk herredømme
Den 6. december 1809 erklærede Finland sin uafhængighed fra Sverige og dannede sin egen regering under Alexander I af Rusland. Den nye stat blev kendt som Storhertugdømmet Finland og forblev en del af det russiske imperium indtil 1917.
I denne periode blomstrede den finske kultur med en stigning i litteratur, kunst, musik og videnskab. Det finske sprog udviklede også sin egen unikke karakter i denne periode. På trods af at Finland skulle overholde det russiske styre, nød Finland en rimelig grad af autonomi og var i stand til at udvikle sin egen nationale identitet.
I 1812 blev universitetet i Helsinki grundlagt, som senere blev et førende universitet i verden. Finland udviklede også stærke diplomatiske forbindelser med andre europæiske lande i denne periode og blev en vigtig aktør i international politik.
Fra 1917 til 1918 erklærede Finland sig uafhængigt af Rusland, og i 1919 blev Versailles-traktaten underskrevet, som officielt anerkendte Finlands uafhængighed. I denne periode opstod der for første gang en demokratisk regering, og den finske markka blev indført som officiel valuta.
Finland var fanget midt i Anden Verdenskrig. I 1939 forsøgte Finland og Sovjetunionen at forhandle en fredstraktat, men det lykkedes ikke. Dette førte til vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen fra den 30. november 1939 til den 12. marts 1940. I 1941, lige før Operation Barbarossa, erklærede Finland krig mod Sovjetunionen og kæmpede i det, der er kendt som fortsættelseskrigen. Den endte i 1944 med, at Finland underskrev en fredstraktat med Sovjetunionen og afgav 10 % af sit territorium.
Finland seværdigheder
Finland er et land fuld af naturlig skønhed og masser af attraktioner for rejsende. Finland har noget for enhver smag, lige fra fantastiske landskaber til pulserende byer. Helsinki, Finlands hovedstad, er en af Europas mest trendy byer og byder på et stort udvalg af museer, gallerier og restauranter. Andre større byer i Finland omfatter Turku og Tampere, som begge byder på masser af kulturelle attraktioner og aktiviteter.
Naturelskere vil finde Finlands udendørs natur betagende. Landet er hjemsted for adskillige nationalparker, der er fyldt med maleriske skove, rolige søer og imponerende bjerge. I Lapland, den nordligste region i Finland, kan besøgende opleve polarcirklen og møde venlige lokale indbyggere.
Suomenlinna
Helsinkis fæstning er et must-see på ethvert besøg i byen. Fæstningen, der er kendt som Suomenlinna, blev bygget i det 18. århundrede til militær beskyttelse og fungerede senere som fængsel under Anden Verdenskrig. I dag er den blevet omdannet til et populært turistmål med museer, restauranter og endda et akvarium.
Nationalparker i Finland
Finland er hjemsted for flere fantastiske nationalparker, og hver enkelt byder på noget nyt. I Lapland kan besøgende udforske uberørte naturreservater som Vätsäri Wilderness Area og Syöte National Park. Længere mod syd byder Korouoma Canyon på vandre- og kanomuligheder langs Oulujoki-floden, mens Koli Nationalpark er en af de mest populære parker i landet, med en fantastisk udsigt over Pielinen-søen og de omkringliggende skove.
Aurora Borealis (nordlys)
Nordlyset er et spektakulært naturfænomen, som kan ses i Finland i vintermånederne. Disse dansende lys i forskellige farver skaber en uforglemmelig oplevelse for alle, der er vidner til dem. De bedste steder at se Aurora Borealis i Finland er i Lapland og den nordligste region i Finland, den arktiske cirkel.
Moomin World
Mumitroldenes verden er en forlystelsespark på øen Kailo i Naantali i Finland. Denne familievenlige attraktion er baseret på den finske forfatter Tove Janssons bøger og tegneserier, og de besøgende kan udforske de syv temaområder, møde figurer fra Mumin-verdenen, udforske en grotte og endda tage en tur i en af de syv Både med Mumin-tema. Mumin World er en fantastisk måde for både børn og voksne at udforske Mumitroldenes magiske verden på!
Rovaniemi
Rovaniemi er en by i det nordlige Finland, tæt på polarcirklen. Det er hovedstaden i Lapland og kaldes ofte "julemandens officielle hjemsted" på grund af dens nærhed til julemandsbyen. Selve byen har masser af attraktioner for besøgende, lige fra indkøbscentre til kulturelle oplevelser som f.eks arktikum Science Centre og Santa Claus Village.
Rovaniemi er også et godt sted for udendørs aktiviteter som f.eks. skiløb, snescooterkørsel og hundeslædekørsel. Tilstedeværelsen af polarcirklen betyder, at besøgende kan opleve Aurora Borealis (nordlys) i denne region på visse tidspunkter af året.
Finland historie
Finland Tidslinje
En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Finland.
Det nuværende Finlands territorium bliver en del af det svenske rige
1323
Finland afstås til Rusland. Finnerne bevarer en betydelig grad af selvstyre. De beholder deres eget retssystem, religion og er fritaget for russisk militærtjeneste
1809
Den russiske zar Nikolaj II indleder en politik for russificering af Finland, herunder indkaldelse af mænd til den russiske hær og indførelse af russisk som det officielle sprog. Protester og en kampagne for civil ulydighed begynder
1899
Den russiske revolution tillader Finland at erklære sin uafhængighed
1917
Borgerkrig fører til omkring 30.000 døde. Et oprør fra venstrefløjens rødgardister bliver slået ned af general Carl Gustaf Emil Mannerheim.
1918
Udbrud af Anden Verdenskrig. Finland erklærer sig neutral. I november invaderer Sovjetunionen og starter "Vinterkrigen"
1939
Finnerne tvinges til at opgive kampen mod russerne. Med Moskva-traktaten må man afgive omkring 10% af finsk territorium til Sovjetunionen.
1940
Tyskland angriber USSR Finland indleder derefter en militær kampagne for at generobre det tabte territorium
1941
Den sovjetiske hær invaderer. En våbenstilstand underskrives i september. Finland ,å afgive mere land til Sovjetunionen og accepterer at betale krigsskadeserstatning
1944
Finland bliver medlem af EU
1995
Tarja Halonen vælges som Finlands første kvindelige præsident
2000
Finland indfører Euro
2002
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.