Josef Stalin - Sovjetisk diktator

Josef Stalin var Sovjetunionens diktator fra slutningen af 1920'erne frem til 1953, han stod bag den internationale kommunistiske bevægelse. Det var ham, der førte Sovjetunionen igennem 2. Verdenskrig, som førte til sejre over Tyskland

Josef Stalin
Josef Stalin (1879-1953)

Hvem var Josef Stalin

Josef Stalin var generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti i næsten 31 år fra udnævnelsen i april 1922 frem til sin død i marts 1953.

Stalin er en af historiens mest hensynsløse diktatorer, og han har utallige liv på samvittigheden både civile, politisk og militærisk.

Josef Stalin fakta

Josef Vissarionovitsj Stalin
Sovjetisk diktator fra 1922 til 1953
Født 21. december 1879
Død: 5. marts 1953
Politiske parti: sovjetunionens kommunistiske parti

I hvilken by blev Stalin født

Stalin blev født i en fattig arbejderfamilie i Gori ved Tbilisi i Georgien den 18. december 1878.

Stalins navn

Stalin tog i 1912 pseudonymet til sig, hvilket udspringer af et russisk ord med betydningen ”mand af stål”.

Lenins kritik af Stalin

Lenin rettede stor kritik mod Stalin på hans dødslejre, hvor han ikke ønskede, at Stalin skulle komme til magten. Lenins ønske blev nedskrevet i hans testamente få uger før hans død, han gav derimod sin anbefaling til Trotskij. Det resulterede i, at Trotskij og Stalin kæmpede om magten efter Lenins død, men det endte med Trotskij gav op og flygtede til Mexico for at undgå Stalin.

Herefter rejste Trotskij rundt i verden med budskabet om, at kommunismen havde brug for demokrati, og at det var folket selv, der skulle bestemme, om man skulle have kommunisme. Dette resulterede i, at der kom mange anti-stalinistiske kommunister.

Den 20. august 1940 blev Trotskij myrdet i Mexico af en sovjetisk NKVD-agent.

Der er formodninger om, at Stalin skjulte Lenins testamente, så ingen opdagede Lenins kritik af Stalin.

Hvad var Stalins mål

Stalins mål var en verdensrevolution, hvor hele verden skulle forenes med kommunisme. Dette stod i modsætning til Trotskij, som der var internationalist.

Stalins politiske karriere

I november 1901 meldte Stalin sig ind i Ruslands Socialdemokratiske Arbejderparti, og efter partiets opdeling i 1903 i bolsjevikker og mensjevikkerne, sluttede Stalin sig til bolsjevikkerne.

Stalin fik hurtigt en ledende position i bolsjevikpartiet og fik ansvaret for partiorganisationen i hovedstaden Skt. Petersborg.

I forbindelse med den regerende russiske hersker zar Nikolaj 2. forlod tronen i 1917, blev Stalin og hans mænd lukkede ud af fængslet, hvorefter de tog til hovedstaden Petrograd for at kæmpe om den politiske magt i Rusland.

Stalins reformation

Stalin lavede en revolution i 1928-1929, hvor nogle af hans tiltag var ensretning af kultur, en total produktudvikling og han skulle dyrkes som det sovjetiske idol. Det var op igennem 30’erne, at Stalin fik meget magt i partiet.

Han stod bag en voldsom udskiftning, hvor det kun inderkredsen fik lov til at hjælpe Stalin, som var diktator. De fleste, som der blev smidt ud af partiet, blev skudt, det var både fra de politiske kredse og militæret. Derudover blev millioner af civile mennesker også skudt, hængt eller sendt i fængslet. Stalins brutale udrensning førte til, at han havde massiv mangel på dygtige officerer, da tyskerne angreb dem i 1941.

Josef Stalin 2. Verdenskrig

Josef Stalin var ikke parat, da Tyskland angreb Sovjetunionen i 1941. De to nationer havde indgået en ”ikke-angrebspagt”, Stalin havde derfor ikke gjort klar til krig.

Stalin troede, at den britiske premierminister, Winston Churchill, havde sat rygter i gang om, at tyskerne ville angribe for at starte en krig mellem de to nationer.
Tysklands angreb kom til at koste mange menneskeliv, og den sovjetiske hær formåede kun at sinke tyskerne så meget, at de ikke nåede frem til Moskva inden vinteren.

Stalin gav ordre til et stort modangreb, da vinteren kom for at tvinge tyskerne tilbage. Angrebet havde det formål, at tyskerne skulle dø af den russiske vinter. Han fik brændt alle huse ned omkring Moskva, hvilket resulterede i, at dets beboer døde. Stalins modangreb blev igangsat, da general Sjukovs kuldevante division fra Sibirien blev indsat.

Adolf Hitler igangsatte sommeroffensiver på Østfronten i 1942, her nåede tyskerne helt til Stalingrad. Stalin og hans generalers plan var at omringe de tyske tropper inde i byen – hvilket endte med et godt resultat, og Hitler trak de tyske styrker ud af byen.

I 1943 mødtes Stalin, Churchill og Franklin D. Roosevelt til møde om, hvordan de kunne svække Hitler. Herefter var Roosevelt sikker på, at de tre stormagter ville vinde krigen mod Tyskland. Han var dog betænkelig omkring Stalins opfattelse af demokrati, betænkeligheden viste sig at være berettig. Stalin og Sovjetunionen satte sig hårdt på landene i Østeuropa og de dele af Tyskland, som de havde kontrol over.
Læs mere om 2. Verdenskrig

Sovjetunionen

Sovjetunionen bestod af 15 formelt autonome republikker med Rusland som den største og klart dominerende delrepublik. Det var i kølvandet på 1. Verdenskrig, at Sovjetunionen voksede frem, det skete, da det gamle russiske kejserrige gik under i forbindelse med Den russiske revolution.

Det var Vladimir Lenin og bolsjevikkerne, som der fik tilkæmpet sig magten i Rusland. Da Lenin døde var det Stalin, som overtog magten. Han gennemførte en stor industrialisering og omvæltning af landbrugsproduktionen med en kombination af hans planøkonomi, tvangskollektiviseringer og enorme udrensninger.

Sovjetunionen indgik i en alliance med Storbritannien og USA, som et modsvar på Tysklands angreb. Efter fire år med krig rykkede sovjetiske styrker i april 1945 ind i Berlin, som resulterede i den tyske regerings kapitulation. Efter krigen stod Sovjetunionen som en af de største supermagter i verden.
Læs mere om Sovjetunionen

Hvordan døde Stalin

Stalin døde den 5. marts 1953 i Moskva officielt af en hjerneblødning. Der har dog sidenhen været konspirationsteorier om, at han var blevet forgiftet af rottegift.

Efter Stalins død fordømte Khrusjov ham i 1956 og i 1961 blev Stalingrad omdøbt til Volgograd. Ydermere blev Stalins kiste også fjerne fra Lenins mausoleum i 1961 og flyttet, hvor han nu er begravet ved Kremls mur.

Stalins efterfølger

Stalins efterfølger var Heorgij Maksimilianovity Malenkov (1902-1988). Han var en fremtrædende, sovjetisk politiker de første 10 år efter 2. verdenskrig. Han trådte ind i Den Røde Hær i 1919, og året efter blev han medlem af kommunistpartiet.

Malenkov blev efter Stalins død i 1953 udnævnt til formand for USSRs ministerråd og var i to år landets formelle leder.

Josef Stalins liv

Josef Stalin tidslinje

Nogle af de store begivenheder i Josef Stalins liv.

Stalin bliver født

21. december 1879

Stalin melder sig ind i Det Socialdemokratiske parti

1898

Stalin sluttede sig til bolsjevikkerne, da set socialdemokratiske parti blev opdelt

1903

Stalin bliver det kommunistiske partis generalsekretær

1922

Vladimir Lenin advarer mod Stalin i sit testamente

4, januar 1923

Stalin indledte udrensningen af politiske modstandere

28. december 1934

Roosevelt, Churchill og Stalin mødes og besluttede sig for Operation Overlord

28. november 1943

Stalin sender et telegram til Stalingrad fronten med beordring om, at Stalingrad ikke må blive erobret og områderne skal generobres fra tyskerne

5. oktober 1942

Jalta Aftalen blev underskrevet af Churchill, Stalin og Roosevelt

11. februar 1945

Stalin proklamerede, at Sovjetunionen havde Atombombe

6. oktober 1951

Stalin dør

5. marts 1953

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
flag