Danmark

Danmark har en lang og rig historie, der går helt tilbage til vikingetiden. Det er kendt for sine fantastiske landskaber, middelalderborge, moderne arkitektur og enestående kultur. Landet har en høj livskvalitet med en fremragende infrastruktur og offentlige tjenester.


Danmark

Danmark er det sydligste af de skandinaviske lande, og består af den jyske halvø samt mere end 400 øer. Landet har en befolkning på omkring 5,9 millioner indbyggere. Danmark har været beboet siden forhistorisk tid og menes at have været et af de første forenede kongeriger i Europa. Danskerne er kendt som nogle af de lykkeligste mennesker i verden på grund af deres høje livskvalitet, som omfatter gratis sundhedspleje, børnepasning og offentlig uddannelse.

Danmark er kendt for sit smukke landskab og fantastiske natur. Landet har over 7400 km kystlinje samt mange øer og strande langs kysterne. Naturelskere vil være i ærefrygt, når de udforsker de fjorde, skove og enge, som dette land består af. Hovedstaden København er kendt for sine kanaler, brostensbelagte gader og farverige bygninger.

Kulturen i Danmark er åben og afslappet. Danskerne nyder en sund balance mellem arbejdsliv og privatliv, og mange udnytter de generøse feriedage, de får hver. Landet er hjemsted for mange berømte seværdigheder som f.eks. statuen af den lille havfrue i København, Tivoli og Legoland i Billund.

Danmark er en progressiv nation, der værdsætter lighed og inklusion. Landet har været i spidsen for LGBT-retsbevægelsen siden 1989, da det blev det første land i verden til at anerkende same-seksuelle partnerskaber. I dag er Danmark fortsat førende inden for menneskerettigheder og social retfærdighed.

Danmark fakta

Kongeriget Danmark
Motto: Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke (Dronning Magrethe IIs valgsprog)
Nationaldag: 5. juni (Grundlovsdag)
Nationalmelodi: ”Der er et yndigt land” og ”Kong Christian stod ved højen mast”
Regeringsform: Unitær parlamentarisk konstitutionelt monarki
Hovedstad: København
Officielle sprog: Dansk
Indbyggertal: 5,9 mio.
Demonym: Dansker
Areal: 43.094 km2 (Eksklusive Grønland og Færøerne)
Kendingsbogstav: DK

Danmark Hovedstad

Hovedstaden i Danmark er København. Det er den største by i landet og hjemsted for mere end en million mennesker. Den ligger på Sjællands østkyst og er et populært rejsemål for turister fra hele Europa og andre steder. København har længe været kendt for sin pulserende kultur, maleriske kanaler, farverige arkitektur og mange parker. Det er hjemsted for adskillige berømte universiteter og museer samt nogle af Europas mest imponerende paladser.

København har en moderne, livlig atmosfære, der gør det til en spændende by at udforske. Besøgende kan nyde at udforske de brostensbelagte gader, besøge statuen af den lille havfrue, gå en tur langs Nyhavnskanalen og nyde den livlige natteliv. Der er også masser af gode restauranter, butikker og gallerier, som kan underholde de besøgende. København er den perfekte destination for en storbyferie eller en lang ferie i Danmark.

Fakta om København

Hovedstad i Danmark
Region: Region Hovedstaden
Indbyggertal: 1.360.000
Grundlagt: Omkring år 700

Hvad grænser Danmark op til?

Danmark grænser op mod Tyskland i syd ligesom landet er forbundet til Sverige via Øresundsbroen. Herudover er Danmark omkranset af vand: Vesterhavet (Nordsøen), Kattegat, Skagerak, Øresund og Østersøen.

Fakta Danmark: Hvor ligger Danmark?

Danmark ligger i Nordeuropa og er det sydligste af de skandinaviske lande. Danmark grænser op til Tyskland og har broforbindelse til Sverige (Øresundsbroen).

Danmark klima

Danmark har et tempereret klima med milde vintre og kølige somre. Gennemsnitstemperaturen om vinteren ligger på omkring 3 °C, mens den om sommeren kan nå op på 22 °C. Landet oplever moderat nedbør hele året rundt, med mest regn i kystområderne i slutningen af efteråret og.

Danmarks beliggenhed langs Nordsøen påvirker klimaet, som generelt er mildere end i andre lande på samme breddegrader. Landet oplever også stærke vinde og storme på grund af sin udsatte kystnære beliggenhed. Om sommeren kan Danmark opleve perioder med solrigt vejr med lange dage og varme temperaturer. Om vinteren er sne almindeligt i nogle dele af landet, men sjældent akkumuleres til et betydeligt beløb.

Danmarks klima er generelt tempereret, bl.a. på grund af den nordlige beliggenhed og Golfstrømmens indflydelse. Det er et af de mildeste lande i Nordeuropa. Landet oplever også masser af solskin i sommermånederne, hvilket giver en vis aflastning fra de hyppige nedbørsmængder. Generelt er temperaturerne ret stabile i hele året, med få ekstreme temperaturer.

Danmark geografi

Terrænet i Danmark er for det meste fladt, med lave bakker og mange bugter, stræder og strande. Det højeste punkt i Danmark er Møllehøj på 170 meter. Danmark er inddelt i fem regioner: Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Danmark er kendt for sine uberørte landskaber og fantastiske sandstrande. Landets kystlinje strækker sig over 7.700 kilometer lang og byder på en række betagende smukke landskaber. Fra de hvide kridtklipper på Fyn til de fredfyldte fjorde i Grønland og de barske fjelde på Færøerne - Danmark har noget for enhver smag.

Landet er også velsignet med spektakulære strande, lige fra det bløde hvide sand i Amager Strandpark nær København til den vilde skønhed i Lønstrup i Nordjylland. Mens nogle strande er populære steder for badning og solbadning, er andre perfekte til vandreture, windsurfing eller kitesurfing.

- Jylland: Dette er den største og vestligste region i Danmark. Det er en halvø i Nordeuropa, der grænser op til Tyskland i syd og Østersøen i nord.

- Fyn: Denne ø ligger mellem Sjælland og Jylland og er forbundet med broer i begge endepunkter. Den har flade sletter, bølgende bakker og hvide kridtklipper.

- Sjælland: Sjælland: Sjælland er Danmarks største ø og er forbundet med Fyn via en bro. Her ligger København, Danmarks hovedstad. Den byder på kystsletter, frugtbare dale, skovklædte bakker og mange sandstrande.

Udover fastlandet Jylland og de omkringliggende øer, omfatter Kongeriget Danmark også Grønland, verdens største ø, og Færøerne, som ligger i Nordatlanten. Disse regioner har en række forskellige landskaber, herunder bjerge, gletsjere, fjorde og bugter.

Danmark natur

Danmark er et land med en fantastisk smuk natur med store skove, bølgende bakker, sandstrande og krystalklart vand. Landskaberne er varierede og spænder fra Jyllands flade sletter i vest til Sjællands kuperede terræn i øst. Landet kan også prale af nogle spektakulære kystattraktioner som f.eks. de mange hyggelige fiskerbyer og badebyer, der ligger spredt ud over hele kysten.

Danmark er også hjemsted for et rigt dyreliv, herunder sæler, oddere, rådyr og ulve. Landets floder, vandløb og søer er hjemsted for en lang række fiskearter som ørred, laks og ål. Danmark er også kendt for sit fugleliv, herunder de ikoniske svaner, der elegant svæver hen over søer og kanaler.

Danmark har også en række nationalparker og naturreservater, som giver besøgende mulighed for at opleve nogle af de mest imponerende naturudsigter. Nationalparken Vadehavet er et af disse områder, som omfatter 400 km kystlinje langs Danmarks kystlinje.

Danmarks befolkning

Danmark er et lille, tætbefolket land med en befolkning på lidt over 5,6 millioner mennesker i 2020. Størstedelen af befolkningen (84 %) bor i byområder og de resterende 16 % i landdistrikterne i landet. Danmark har en etnisk mangfoldig befolkning, idet indvandrere og efterkommere fra mere end 200 lande udgør 10% af befolkningen. Den største minoritetsgruppe kommer fra Tyrkiet og andre dele af Mellemøsten.

Den gennemsnitlige forventede levealder i Danmark er 82 år for mænd og 85 år for kvinder, hvilket er blandt de højeste i Europa. Fødselstallet har været støt faldende i de seneste årtier; der er dog stadig lidt flere fødsler end dødsfald i Danmark hvert år.

Fakta: Danske byer

København: København er Danmarks hovedstad og er landets kulturelle, økonomiske og statslige centrum. Her findes mange museer, kunstgallerier, teatre og andre seværdigheder som Tivoli og den lille havfrue-statue.

 Aarhus: Aarhus ligger på Jyllands østkyst og er beliggende i midt i landet. Den er kendt for sine universiteter, kulturelle begivenheder og festivaler samt et pulserende natteliv.

Odense: Odense ligger på Fyn og anses for at være en af Danmarks vigtigste byer med hensyn til historie og kultur. Byen er hjemsted for flere slotte og museer, samt et aktivt natteliv.

Aalborg: Aalborg ligger i den nordlige del af Jylland og er et populært rejsemål for turister, der ønsker at udforske det danske landskab. Med sine mange parker og åbne områder er denne by ideel for dem, der ønsker at tage en pause fra bylivet.

Esbjerg: Esbjerg ligger i det yderste vestlige Danmark og er et populært rejsemål for turister. Byen er kendt for sit pulserende natteliv og aktive musikscene. Den byder også på nogle af landets bedste strande og landskaber.

Roskilde: Roskilde: Roskilde ligger lige uden for København og er hjemsted for mange museer og historiske steder. Byen er også kendt for sine festivaler, sin musikscene og sit pulserende natteliv.

Vejle: Vejle ligger længere sydpå i Jylland og er en lille by med en stor personlighed. Byen er hjemsted for nogle af Danmarks bedste shopping- og spisemuligheder samt flere museer og gallerier.

Hvorfor hedder det Danmark?

Navnet "Danmark" stammer fra det oldnordiske ord Danmǫrk eller Dansmǫrk, som betyder "grænseland" eller "danskernes march". Udtrykket menes at være blevet brugt af danske vikingesættere i England i det 8. og 9. århundrede. Det henviser til det område mellem kongerigerne England og Danmark, som i dag er kendt som den dansk-engelske grænse. 

Navnet spredte sig derefter til selve det danske fastland og blev til sidst forbundet med hele nationen. I dag bruges det af folk over hele verden, når de omtaler landet.

Danmark kaldes også nogle gange for "vikingernes hjem" på grund af sin stærke vikingearv. Danmarks befolkning spillede en vigtig rolle i den europæiske historie i vikingetiden, da de koloniserede og plyndrede sig vej gennem Europa på jagt efter nye lande at erobre. Denne arv er stadig meget levende i dag og mindes i hele landet med mange attraktioner og monumenter med vikingetema.

Danmarks styreform

Danmark er et konstitutionelt monarki med dronning Margrethe II som statsoverhoved. Landet styres af en demokratisk valgt regering under ledelse af statsministeren. Den lovgivende forsamling er Folketinget. Det består af 179 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen. Folketinget vedtager love, fastlægger budgettet og råd regeringen om internationale forbindelser.

Fakta Danmark: Hvilken styreform er der i Danmark?

Danmark er et konstitutionelt monarki med dronning Margrethe II som statsoverhoved mens den lovgivende forsamling kaldes Folketinget. Folketinget består af 179 medlemmer, som vælges for en fireårig periode.

Danmark økonomi

Danmark har en velstående og moderne markedsøkonomi, som er stærkt afhængig af udenrigshandel, især med de nordiske nabolande Sverige, Finland, Norge og Tyskland. Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) blev anslået til mere end 370 mia. dollars i 2018. Landets vigtigste industrier er farmaceutiske produkter, skibsbygning, fødevareforarbejdning, ingeniørvirksomhed, elektronik og vedvarende energi. Blandt landets berømte virksomheder findes Novo Nordisk, Carlsberg Group, Vestas Wind Systems og Lego.

Landets arbejdsstyrke består af ca. 2,6 millioner mennesker, hvoraf størstedelen er ansat i servicesektorer som sundhedsvæsenet, finanssektoren og turisme. Danmark er førende i verden inden for innovation og har en højtuddannet og kvalificeret arbejdsstyrke.

Danmark har en eksportorienteret økonomi, hvor eksporten tegner sig for ca. 90 % af landets BNP. De vigtigste eksportvarer omfatter olie og gas, maskiner, kemikalier, fødevarer og mejeriprodukter. Importen til landet består hovedsagelig af råvarer og kapitalgoder, der anvendes i produktionen

Fakta Danmark: Hvilken valuta har Danmark?

Danmark har sin egen valuta, den danske krone (DKK). Kronen er opdelt i 100 øre. Sedlerne udstedes i pålydende værdierne 50, 100, 200, 500 og 1000 kroner. Mønter findes i pålydende værdierne 1, 2, 5, 10 og 20 kroner samt 50 øre. Valutakursen mellem den danske krone og andre valutaer svinger dagligt.

Euroen accepteres også visse steder, f.eks. i grænsebyer nær Tyskland og i det sydlige Danmark, men besøgende skal være opmærksomme på, at priserne ofte er højere, når man betaler med euro end med danske kroner.

Danmark og sport

På trods af sin størrelse har Danmark været i stand til at producere nogle af de mest succesfulde atleter i verden. I Danmark er sport en vigtig del af livet, og landet kan prale af mange talentfulde atleter inden for en lang række sportsgrene.

Fodbold er den mest populære sport i Danmark, og det danske fodboldlandshold nyder stor popularitet. Landet har også succes inden for håndbold, volleyball og basketball. Inden for individuel sport har Danmark klaret sig godt i cykelkonkurrencer, hvor mange ryttere har vundet etaper i Tour de France.

Danmarks fodboldlandshold

Danmarks fodboldlandshold har en lang og berømt historie, idet det blev grundlagt i 1889. Danmark har vundet flere store turneringer, herunder EM i 1992. Den nuværende træner for Danmark er Kasper Hjulmand, og han har været i spidsen siden 2019. Holdet har flere nøglespillere som Christian Eriksen, Simon Kjaer, Kasper Schmeichel, Andreas Christensen og mange andre. Holdet spiller en offensiv fodboldstil med vægt på at skabe chancer gennem boldbesiddelse.

Andre danske spillere, der har haft succesfulde internationale karrierer, er Preben Elkjær, Michael Laudrup, Allan Simonsen, Jan Mølby, Peter Schmeichel, Thomas Gravesen, Jon Dahl Tomasson og Nicklas Bendtner.

Danmark religion

Den vigtigste religion i Danmark er kristendommen, og 75 % af danskerne tilhører den evangelisk-lutherske kirke i Danmark. Andre religioner, der udøves af mindre mindretal, omfatter islam, buddhisme, hinduisme og jødedom. Omkring 20 % af befolkningen er klassificeret som ikke-religiøs, og yderligere 5 % er ikke registreret under enhver religiøs gruppe.

Danmark sprog

Det danske sprog, også kendt som Dansk, er det officielle sprog i Danmark og et af de to store sprog på Færøerne. Det er et nordgermansk sprog, som tilhører den germanske sprogfamilie og er nært beslægtet med norsk og svensk.

Dansk har været talt i århundreder, men det det var først i det 19. århundrede, at det blev et fuldt standardiseret sprog. Som sådan er det blevet stærkt påvirket af plattysk og af dialekter af dansk, der tales i Norge og Sverige.

Det skriftsystem, der anvendes til dansk, kaldes det latinske alfabet og består af 28 bogstaver, herunder æ, ø og å. Det er helt fonemisk, hvilket betyder, at hvert bogstav svarer til en enkelt lyd.

Udtalen på dansk er relativt enkel sammenlignet med andre sprog. Det har ingen toner eller accenter, og betoningen falder normalt på den første stavelse i et ord.

Danmarks nationalflag

Danmarks nationalflag, Dannebrog, er et rødt og hvidt skandinavisk kors. Det er et af de ældste flag i verden, og dets nuværende design stammer fra 1625, hvor det blev indført af kong Christian IV. Flagets røde farve symboliserer styrke og mod, mens den hvide farve står for fred og ærlighed. Selve korset afspejler kristendommen, den største religion i Danmark.

Nationalflaget ses ofte ved særlige fester i Danmark, især på nationaldagen den 5. juni. Det kan også ses vajende fra officielle bygninger som f.eks. regeringskontorer og ambassader over hele verden. Danmarks nationalflag er et symbol på enhed for de danske borgere og skal minde dem om deres lands lang og stolt historie.

Myten om det danske flag

Myten om det danske flag går flere hundrede år tilbage i tiden og fortæller historien om en dansk hærs kamp i Estland. Midt i denne kamp dukkede et hvidt banner med et rødt kors op på himlen og gav danskerne mod og styrke.

Efter at have været vidne til dette mirakel beordrede kong Valdemar I, at alle danske flagene skal være dekoreret med det samme røde og hvide kors. Det er derfor, at det danske nationalflag i dag har et rødt og hvidt skandinavisk kors. Legenden om det danske flag tjener som en påmindelse til alle danskere om, at de altid kan triumfere over modgang.
Danmarks nationalflag

Danmarks nationalsang

Sangen ’Der er et yndigt land’ regnes gerne for den danske nationalmelodi, men Danmark har faktisk to officielle nationalmelodier. Den anden er ’Kong Christian stod ved højen mast’. Sidstnævnte er også den officielle kongesang.

Begge melodier har en vigtig plads i den danske kultur, da de tjener for at minde borgerne om landets fortid, men også om dets nutid. De er en kilde til national stolthed og sammenhold og viser, at Danmark har været og vil være modstandsdygtigt i vanskelige tider. Som sådan fungerer sangene som et stærkt symbol på dansk identitet.

Teksten til ’Der er et yndigt land’ er skrevet af Adam Oehlenschläger, og stammer fra 1819, mens melodien blev komponeret af Hans Ernst Krøyer i 1835. ’Kong Christian Stod ved højen Mast’ blev skrevet af Johannes Ewald i 1778.

Danmarks nationaldag

Grundlovsdag regnes gerne for Danmarks nationaldag. Det er ikke en officiel helligdag. Grundlovsdag fejres hvert år den 5. juni. Denne dag mindes underskrivelsen af Danmarks første grundlov i 1849 af Frederik VII. Formålet med denne forfatning var at give borgerne frihed fra det enevældige monarki og at give dem rettigheder såsom ytringsfrihed og retten til at danne politiske partier.
På denne dag fejrer man i Danmark med parader, taler og musik. I København finder fejringen sted på Christiansborg Slot, hvor kongen normalt holder en tale for at markere begivenheden.

Danmark mad

Det danske køkken er stærkt påvirket af dets nabolande og dets lange handelshistorie. Dette har resulteret i et køkken, der er både varieret og lækkert. De almindelige basisvarer omfatter kartofler, fisk, svinekød, oksekød, grøntsager og brød.

Populære retter omfatter smørrebrød og frikadeller (kødboller). Smørrebrød består normalt af en skive rugbrød med pålæg af koldt kød, fisk, ost eller en kombination af de tre. En populær version er det traditionelle "stjerneskud", som består af en stegt og en dampet rødspættefilet, gerne pyntet med rejer, citron og kaviar.

Desserter er også en vigtig del af det danske køkken. Populære desserter omfatter risalamande (en cremet risengrød med kirsebærsauce), gammeldags æblekage (lavet med æble, rasp og flødeskum) samt forskellige typer kager og småkager.

Danmarks nationalret

I 2014 blev retten ’Stegt flæsk med persillesovs’ valgt som Danmarks nationalret. Retten består af ovn- eller pandestegte skiver flæsk, som serveres med persillesovs og hvide kartofler.

Danmark historie

Danmark har en rig og levende historie, der går helt tilbage til vikingetiden. I denne periode blev Danmark regeret af magtfulde vikingehøvdinge, som førte frygtindgydende togter over hele Europa. Denne magtperiode varede indtil det 11. århundrede, hvor landet blev forenet under kong Knud I. Efter hans død i 1035 blev Danmark en del af Kalmarunionen med Sverige og Norge, som varede indtil 1523.

I 1536 grundlagde den danske kong Christian III den protestantiske kirke i Danmark, hvilket gjorde Danmark til et af de første lande, der vedtog lutheranismen som officiel religion. Dette markerede også en periode med betydelige forandringer for Danmark, da landet slog ind på en vej mod modernitet. Det deltog i Trediveårskrigen, som endte med, at Danmark mistede nogle af sine territorier til Sverige og Preussen.

Danmark var senere i stand til at genvinde nogle af sine tabte områder gennem en række krige med Sverige i slutningen af det 18. århundrede. I denne periode gennemførte Danmark også reformer, der etablerede det som et konstitutionelt monarki og sikrede større rettigheder for sine borgere.

I det 20. århundrede blev Danmark en førende fortaler for europæisk integration og globale fredsbestræbelser. Danmark blev medlem af FN i 1945 og har siden 1949 været en aktiv deltager i NATO

I 1973 blev Danmark medlem af Den Europæiske Union og er fortsat et af de mest progressive lande, når det drejer sig om menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene og miljøbeskyttelse. I dag er Danmark et af de mest velstående lande i Europa med en høj levestandard og en misundelsesværdig livskvalitet.

Danmark og vikingetiden

Danmark har en rig og interessant historie, der går helt tilbage til vikingetiden. I denne periode var landet en magtfuld magtfaktor i Nordeuropa, og kongerne herskede over store dele af det nuværende Danmark, Norge og dele af Tyskland. 

Vikingerne er bedst kendt for deres togter og opdagelsesrejser på havet, men de var også fremragende landmænd og handlende, såvel som hårde krigere. I det 9. århundrede forenede kong Gorm den Gamle store dele af det moderne Danmark og lagde mange af grundstenene til det nuværende samfund.

Vikingetiden i Danmark var en tid med store teknologiske fremskridt og kulturel udvikling. Vikingerne menes at have opfundet den første fuldrigger sejlskibe og udviklede et skriftsystem kaldet Elder Futhark, som stadig bruges på nogle norske mønter i dag. De etablerede også handelsposter i mange dele af Europa, fra Grønland til Konstantinopel.

Vikingetiden ændrede fundamentalt den måde, hvorpå folk levede og interagerede i hele Nordeuropa, men dens arv lever videre i dag i Danmarks kultur og sprog. Det danske folk er stolte af deres vikingearv, og mange af de skikke, trosretninger og traditioner fra den tid er stadig gældende i dag. F.eks. fejrer mange danskere stadig den traditionelle vikingeferie Jule (eller Yule), som markerer vinterens afslutning og sommerens begyndelse.
Læs mere om Vikingetiden

Danmark i Kalmarunionen

Kalmarunionen var en personalunion fra 1397 til 1523, hvor kongerigerne Danmark, Norge og Sverige blev regeret af en fælles monark. Unionen blev oprettet i 1397, da dronning Margrete I af Danmark arvede den norske trone. Fra da af havde kongerne i Danmark også titlen som konge af Norge og siden Sverige. Selv om alle tre lande havde forskellige love, militærstyrker og regeringer, delte de den samme monark.

Unionen blev opløst i 1523, og blev for Danmarks vedkommende afløst af Kongeriget Danmark-Norge – en konstellation der varede frem til 1814, hvor Norge kom under svensk styre.

Danmark og De slesvigske krige

I det 19. århundrede var Danmark involveret i to krige med Tyskland om de omstridte provinser Slesvig-Holsten. Disse krige er kendt som "de slesvigske krige".

Den første slesvigske krig begyndte i 1848, da Danmark og Det Tyske Forbund (en alliance af tyske stater) gik i krig om de to provinsers fremtidige status. Danmark ønskede, at de skulle forblive under dansk styre, mens Tyskland ønskede, at de skulle blive en del af deres nye stat. Efter en vis indledende succes blev Danmark tvunget til at acceptere en aftale, der gjorde det muligt for provinserne at forblive uafhængige.

Den anden slesvigske krig begyndte i 1864, da Danmark forsøgte at kræve hele Slesvig-Holsten tilbage med støtte fra Preussen og Østrig. Tyskland svarede ved at erklære Danmark krig og iværksætte en straffeinvasion. På trods af en modig kamp var Danmark ikke i stand til at stoppe det tyske angreb og måtte acceptere en fredstraktat, som gav Tyskland mulighed for at annektere de to provinser.

Slesvigkrigene var betydningsfulde for Danmark, ikke kun på grund af tabet af territorium, men også på grund af den indflydelse, de havde på dansk udenrigspolitik. Begivenhederne i 1848 og 1864 tilskyndede Danmark til at fokusere mere på regional sikkerhed, og landet indgik snart en række alliancer, der skulle beskytte det mod yderligere tysk aggression.

Danmark og 2. Verdenskrig

Under Anden Verdenskrig blev Danmark besat af Tyskland i 1940 og forblev under Nazitysklands kontrol indtil befrielsen i maj 1945. Besættelsen af Danmark i denne periode resulterede i tab af mere end 6.000 danske liv, og en stor del af landets infrastruktur blev beskadiget eller ødelagt. På trods af disse skader var danskerne i stand til at bevare deres uafhængighed og identitet under hele krigen, hovedsagelig på grund af deres stærke følelse af national stolthed.

Under besættelsen fungerede Danmark som en selvstyrende nation, om end under tysk kontrol. Den danske regering gjorde sit bedste for at beskytte jøder mod deportation eller internering ved at forfalske dokumenter, hjælpe dem med at finde arbejde og give dem juridisk beskyttelse. I 1943samarbejdede den danske regering også med Sverige om at arrangere en masse redningsaktion, som gjorde det muligt at smugle 7000 jøder i Danmark over Øresund i sikkerhed.
Læs mere om 2. Verdenskrig

Danmark seværdigheder

Danmark er et land med stor skønhed og kultur, og der er masser af seværdigheder at udforske. Fra majestætiske slotte og charmerende byer til fantastiske naturlandskaber er der noget for enhver smag.

En seværdighed, som man ikke bør gå glip af, er Kronborg Slot i Helsingør. Slottet, der går tilbage til det 16. århundrede, er er et fantastisk eksempel på renæssancearkitektur og er blevet udnævnt til UNESCO's verdensarvsliste. Andre populære slotte at udforske i Danmark omfatter Egeskov Slot, Dragsholm Slot og Frederiksborg Slot.

Danmarks hovedstad, København, er også en ideel destination for sightseeing. Husk at besøge den ikoniske statue af Den Lille Havfrue på Langelinie, de farverige bygninger i Nyhavns Havn eller tag en tur i en kanalbåd rundt i byen. Et andet godt rejsemål er Aarhus, Danmarks næststørste by, som er en charmerende blanding af gammelt og nyt.

Mens du er i Danmark, skal du sørge for at udforske nogle af de fantastiske naturlandskaber. Øen Bornholm byder på smukke sandstrande, dramatiske klipper og rolige fiskerbyer, mens Vadehavet er på UNESCO's verdensarvsliste og hjemsted for tusindvis af trækfugle. Længere mod nord ligger Skagen, hvor Skandinaviens to have mødes, hvilket resulterer i slående landskaber med hvide sandklitter og fyrtårne, der ligger på toppen af kysten.

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke er et fantastisk eksempel på gotisk arkitektur i byen Roskilde i Danmark. Katedralen blev bygget mellem 1170 og 1250 og var den første gotiske bygning, der blev opført i Skandinavien, og den tjente som gravsted for mange danske konger og dronninger. Den blev erklæret for UNESCO's verdensarv i 1995 på grund af sin historiske og arkitektonisk betydning.

Roskilde Domkirkes ydre er præget af en enkel, men majestætisk facade med spidsbuer, spidsbuede vinduer og karnapper på væggene. Det firkantede klokketårn står stolt foran indgangen, mens taget er prydet med spir, tinder og englefigurer. Inde i katedralen finder man et overdådigt interiør med malede trælofter og indviklede stenudskæringer. Hovedaltertavlen er fantastisk udsmykket med statuer af helgener og engle, mens flere kapeller rummer gravsteder for danske konger og dronninger.

Roskilde Domkirke kan prale af en imponerende samling af kunstgenstande, herunder middelalderlige vægmalerier, farvede glasmalerier, og skulpturer. Katedralen rummer også mange artefakter, såsom liturgiske fartøjer og en samling af kongelige regalier. Dette utrolige sted har været stedet for kongelige bryllupper og kroninger siden 1268, hvilket gør det til en integreret del af den danske historie.

Legoland Billund

Legoland Billund er en forlystelsespark beliggende i den lille danske by Billund, Danmark. Den blev grundlagt af LEGO Gruppen i 1968 og er en af de ældste og mest ikoniske forlystelsesparker i verden. Besøgende i Legoland Billund kan udforske en række forskellige attraktioner, herunder mere end 50 forlystelser, shows, rutsjebaner og interaktive skærme.

Gæsterne kan også opleve LEGO City i naturlig størrelse og udforske nogle af de ikoniske strukturer, der er lavet af millioner af farverige klodser, f.eks. et rigtigt slot, et piratskib og verdens største modeljernbane. Ud over disse attraktioner byder Legoland Billund på indkøbscentre, restauranter og hoteller, som gæsterne kan nyde.

Tivoli København

Tivoli København er en af de ældste og mest ikoniske forlystelsesparker i Europa. Den ligger i hjertet af Danmarks hovedstad og har glædet både børn og voksne siden 1843. Parken byder på en smuk kombination af gammeldags charme og moderne attraktioner, herunder rutsjebaner, pariserhjul, karruseller og andre forlystelser.

Der er også en frodig botanisk have, restauranter og caféer, souvenirbutikker og temaarrangementer i løbet af året. Tivoli er kendt for sit julemarked, hvor du kan finde traditionelle lækkerier som gløgg, æbleskiver og andre julespecialiteter.

Amalienborg Slot

Amalienborg Slot er hjemsted for den danske kongefamilie og et af Københavns mest ikoniske vartegn. Det ligger i hjertet af byen og består af fire identiske paladser i rokokostil, der omkranser et stort torv. Paladserne blev bygget mellem 1750 og 1760 til nogle af Danmarks rigeste familier og er nu dronning Margrethe II's officielle residens.

Slottet er åbent for besøgende dagligt, og det er muligt at tage en rundvisning i de vigtigste paladser. Der er også fire museer i bygninger omkring pladsen, som beskriver århundreders dansk historie og kultur.

H.C. Andersens Hus

H.C. Andersen-huset er et af de mest ikoniske vartegn i Odense, Danmark. I dag fungerer det som et museum, der er dedikeret til hans liv og værker, med udstillinger af nogle af hans de mest berømte historier, såsom Den grimme ælling og Den lille havfrue.

Huset rummer en række genstande fra Andersens liv, herunder hans skrivebord, møbler, kunstværker og personlige genstande. Besøgende kan også udforske haveområdet uden for huset. Det er et roligt sted at sidde og reflektere over Andersens liv og værker.

Danmark historie

Danmark Tidslinje

En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Danmark.

Kongeriget Danmark forenes og kristendommen indføres

10. årh.

Danmark, Norge og Sverige forenes i Kalmarunionen under en enkelt monark. Danmark er den dominerende magt

1397

Ved reformationen bliver Danmark et protestantisk land

1536

Ved Freden i Roskilde afgiver Danmark Skåne, Halland og Blekinge til Sverige

1658

Danmark afgiver Norge til Sverige

1814

Danmark lider nederlag i Den 2. Slesvigske krig og taber Sønderjylland

1864

Danmark bliver konstitutionelt monarki; tokammerparlament oprettes

1849

Velfærdsstaten etableres af regeringer domineret af Socialdemokratiet

1930'erne

Nazistisk invasion møder stort set ingen indledende modstand. Regeringen accepterer besættelse til gengæld for en vis kontrol over indenlandske anliggender

1940

En målrettet kampagne fra den danske modstand får Tyskland til at overtage den fulde kontrol over danske anliggender. Det lykkes tusindvis af danske jøder at flygte til Sverige

1943

Island udråber selvstændighed fra Danmark

1944

Tyskland overgiver sig og besættelsen ophører

1945

Danmark bliver medlem af NATO

1949

Kong Frederik IX dør og efterfølges af sin datter Margrethe II

1972

Danmark tilslutter sig EU (det senere EU)

1973

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
map-markerearthchevron-down