Eiffeltårnet i Paris

Eiffeltårnet bliver hvert år besøgt af næsten 7 millioner mennesker og er derfor et af verdens mest berømte turistmål. Tårnet, som er 300 m højt var i mange år det højeste bygningsværk i verden.

Eiffeltårnet

Hvad er Eiffeltårnet

Eiffeltårnet er et observationstårn og samtidig Paris’ vartegn, det er også et internationalt kendt symbol for Frankrig.

Tårnet er opkaldt efter sin konstruktør, ingeniøren Gustave Eiffel. Det blev opført til verdensudstillingen i 1889 som symbol på den industrielle revolution.

Eiffeltårnet fakta

Placering: Paris, Frankrig
Formål: observationstårn og seværdighed
Opført: 1887-1889
Højde: 300 meter og 330 meter med antenne.

I hvilken anledning blev Eiffeltårnet bygget

Eiffeltårnet blev bygget til Verdensudstillingen i 1889, tårnet var en hyldest til hundredårsdagen for Den franske revolution.

I forbindelse med opførelsen af tårnet blev det mødt med en del modstand fra offentligheden. Mange mente, at tårnet ville skæmme bybilledet. Det står i stor kontrast til i dag, hvor tårnet er anerkendt som et af de smukkeste stykker arkitektur i verden.

Eiffeltårnet historie

Den 31. marts 1889 hejste ingeniør Eiffel Trokoloren på toppen. En af de allerførste som besøgte Eiffeltårnet var prinsen af Wales, Edward 7. Prinsen besteg tårnet 10. juli 1889.

Eiffeltårnet havde i første omgang kun tilladelse til at stå i 20 år, men tårnet viste sig at være værdifuldt for telekommunikation – hvorfor det blev stående. I januar 1908 blev den første langdistanceradiomeddelse sendt fra tårnet.
Eiffeltårnet opbygning
Her ses Eiffeltårnets opbygning

Hvorfor blev Eiffeltårnet bygget

Eiffeltårnet blev bygget som indgangsport for Verdensudstillingen i Paris i 1889. Tårnet blev bygget mellem 1887 og 1889. Ingeniøren Eiffel bag tårnet havde planlagt at opføre tårnet i Barcelona i forbindelse med en verdensudstilling der i 1888, men det blev afvist af arrangørerne.

Det var ekstremt farligt at bygge Eiffeltårnet, hvorfor en lang række sikkerhedsforanstaltninger blev iværksat. Der var kun en ud af de 300 arbejdere, som der mistede livet under byggeriet.

Eiffeltårnet blev indviet 31. marts 1889.

Hvad er Eiffeltårnet lavet af

Eiffeltårnet er bygget af smedejern med nitter. Tårnet er 330 meter højt inklusiv dens tv-antenne på toppen. Der er 1.665 trappetrin til toppen af Eiffeltårnet.

Eiffel og hans designere ville bygge den højeste bygning i verden. Noget af det vigtigste i deres arbejde var, at de skulle sikre, at tårnet kunne modstå vinden. Ifølge Eiffels beregninger gav de buede former den bedste beskyttelse mod vindpåvirkningen.

Tårnet blev bygget fra 1887 til 1888 og blev officielt åbnet i 1889.

Nedrivningen af Eiffeltårnet

Det var planen, at Eiffeltårnet skulle rives ned efter 20 år. Det betød, at det seneste skulle rives ned i 1909. En del af de oprindelige betingelser for byggeriet var også, at man nemt skulle kunne rive tårnet ned igen. Det var egentlig også planen, at tårnet skulle rives ned helt frem til 1908. Udviklingen af telekommunikation endte dog med at være Eiffeltårnets redning, da tårnet fik en stor værdi i kraft af sin højde og rækkevidde. Tårnet kan også til at spille en vigtig militærrolle under 1. Verdenskrig.

Nationalstater i Europa

Nationalstater i Europa voksede frem i Europa i 1800-tallet i hvert fald den moderne nationalisme. Nationalismen udspringer af et fællesskab, som er knyttet til et fælles sprog, historie og land. Nationalister søger at samle det kulturelle fællesskab om politik.

Hvordan kommer man op i Eiffeltårnet

Man kan komme op i Eiffeltårnet ved at gå på de mange hundrede trapper eller tage elevatoren.

Hvorfor blinker Eiffeltårnet

Eiffeltårnet fik i år 2000 installeret blinklys og projektører. Hvorfor man nu kan opleve et lysshow om aften, hvilket også er blevet et populært turistmål.

Herunder ses Eiffeltårnet med lys på aften.
Eiffeltårnet med lysBesøg La Tour Eiffel officielle hjemmeside.

Andre seværdigheder i Paris

Paris er fyldt med spændende seværdigheder og er et populært turistmål. Udover Eiffeltårnet kan du opleve det populære museum Louvre, hvor Mona Lisa af Leonardo da Vinci er udstillet. Det er også her, at du kan opleve Notre Dame, som er et af de flotteste eksempler på fransks gotisk arkitektur.

Det også hver sommer, at du kan opleve det legendariske cykelløb "Tour de France", som slutter turen ved at cykle ind på Triumfbuen.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler