Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris er et af de flotteste eksempler på fransks gotisk arkitektur. Kirken står som et symbol for Paris, og det var en stor sorg, da kirken var udsat for brænd i 2019.

Notre Dame

Hvad er Notre Dame

Notre Dame også kaldet Notre-Dame de Paris er en katolsk domkirke, som ligger på øen Île de la Cité i Paris, Frankrig. Notre Dame betyder ”Vor Frue”, hvilket vil sige Jomfru Maria.

Kirken er Paris’ hovedkirke, og samtidig hovedsædet for ærkebiskoppen.

Fakta: Île de la Cité

Île de la Cité er en af to naturlige øer i Seinen i byen Paris. Øen Île de la Cité er centrum i Paris, og det er det sted, hvor den middelalderlige by blev grundlagt.

Opførelsen af Notre Dame

Opførelsen af Notre-Dame startede i 1163, og den stod først færdig efter næsten 200 år. Den stod færdig i 1345.

Katedralen blev slemt beskadiget under den franske revolution i 1789, hvor den blev restaureret i 1800-tallet. Her blev en stor del af den skulpturelle udsmykning fornyede.

Fakta Notre Dame: Hvornår er Notre Dame færdigbygget

Notre Dame blev færdigbygget i 1345

Notre Dame historie

Kong Henry VI blev kronet som konge af Frankrig i 1431. I 1804 kronede Napoleon 1. sig selv til rejse i Notre Dame samtidig med, at han kronede sin gemalinde Josefine til kejserinde. Dette gjorde han efter, at havde genindført Kristendommen i Frankrig.

Hvordan ser Notre Dame ud i dag

Notre Dame kirke er en 130 meter lang, femskibede basilika, som der er opført i unggotisk stil fra 1163 til ca. 1345. Kirken er et symbol på de franske grotiks idealer med sine fem skulptursmykkede portaler, tre store rosevinduer med glasmalerier fra 1200-taller og de fritstående stræbebuer ved skib og kor.

I kirken står blandt andet Madonnastatuen La Vierge de Paris fra begyndelsen af 1300-tallet.

Kristi tornekrone

Kriti tornekrone er at finde i Notre Dame, det er en af kristendommens vigtigste relikvier. Kransen er 21 cm i diameter og i guld. Kristi tornekronen har ikke flere torne, da de er blevet brækket af og givet i gaver af franske konger.

Kristi tornekronen bliver vist frem ved blandt andet langfredag. Den bliver tilbedt af tusinde af mennesker, når den bliver vist frem.

Hvornår brændte Notre Dame

Notre Dame brændte den 15. april 2019. Branden førte til, at taget og spiret kollapsede. Mange artefakter blev reddet, heriblandt Jesu tornekrone. Heldigvis var Notre Dame unde renoveringen, da den brændte, hvorfor blandt andet kobberstatuer af de 12 disciple og 4 evangelister var blevet fjernet.

Kirkens to tårne overlevede branden.

Alle borgere på øen Île de la Cité blev evakueret.

Notre Dame genopbygning

Notre Dame er under genopbygning og flere milliarder kroner er blevet doneret til projektet.

Klokkeren fra Notre Dame

Klokkeren fra Notre Dame er en berømt fransk roman af Victor Hugo fra 1831, som tager udgangspunkt i Notre Dame. Den blev originalt udgivet som Notre-Dame de Paris, som betyder ”Vor Frue i Paris”, som henviser til Notre Dame kirken og til dels også til sigøjnerpigen Esmeralda.

Esmeralda er romanens kvindelige hovedperson, som historien er kredset om igennem klokkeren Quasimodo og bogens andre personer.

Det er Hollywood, som har givet fortællingen navnet ”The Hunchback of Notre Dame”, som der på dansk er blevet til ”Klokkerne fra Notre Dame”.

Det er særligt den pukkelryggede klokker Quasimodo, som har fascineret mange filmskabere. Vi kender også Quasimodo fra den populære Disneys tegnefilm ”Klokkerne fra Notre Dame” (1996). Der findes en lang række filmatiseringer af romanen om Esmeralda og Quasimodo.

Andre seværdigheder i Paris

Paris er fyldt med spændende seværdigheder og er et populært turistmål. Udover Notre Dame kan du opleve det populære museum Louvre, hvor Mona Lisa af Leonardo da Vinci er udstillet. Det er også her, at du kan opleve Eiffeltårnet, som er et 330 meter højt tårn bygget i 1889.

Det også hver sommer, at du kan opleve det legendariske cykelløb "Tour de France", som slutter turen ved at cykle ind på Triumfbuen.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler