Spanien - Spansk kultur og historie

Spanien er kendt for sine stor byer, dejlige ferieøer, tapas og storslået historie. Her kan du lære lidt mere om Spanien, den spanske kultur og landets historie.


Spanien kort

Spanien

Spanien (spansk: España), officielt Kongeriget Spanien (spansk: Reino de España), er et land i det sydlige Europa med ca. 46,6 millioner indbyggere. Madrid er hovedstaden og største by i Spanien.

Spanien fakta

Kongeriet Spanien - Reino de España
Hovedstad: Madrid
Største by: Madrid
Officielle sprog: Spansk
Demonym: Spanier
Regeringsform: Unitar parlamentarisk konstitutionelt monarki
Areal: 505,990 km2
Højeste punkt: Teide 3.718 m.o.h. og Mulhacén 2.478,6 m.o.h.(på fastlandet)

Spanien Hovedstad

Madrid er hovedstaden i Spanien, og samtidig den største by med 3,3 millioner indbyggere (2017). Madrid ligger på Castilla plateauet i det centrale Spanien. Madrid er et vigtigt administrativt, kulturelt og økonomisk centrum i landet. Madrid er også et vigtigt trafikalt knudepunkt med en række lufthavne, togstationer og busstationer. Madrid blev grundlagt af maurerne i år 985 og var hovedstaden i Al-Ándalus (Maurernes Spanien) fra 1085 til 1150.

Madrid blev erobret af kristne i 1085, og var siden en vigtig by for den kongelige og spanske adel. Madrid blev hovedstaden i Kongeriget Spanien i 1561. Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1714, hvor Madrid blev erklæret for monarkiets hovedstad. Madrid omtales ofte som "Denne store by", på grund af sin store størrelse, og er en af de største byer i Europa. 

Madrid har en række kendte seværdigheder, herunder Prado-museet, Madrid Zoo, Madridakvariet og Madrid-tårnet. Madrid er også hjemsted for den spanske fodboldklub Real Madrid. Madrid blev tildelt OL i 2020.

Fakta om Madrid

Madrid er hovedstaden i Spanien og Spaniens største by med 3,3 millioner indbygger (2017). Madrid ligger på Castilla-plateauet i central Spanien. Madrid er et vigtig administrativt, kulturelt og økonomisk centrum i landet.

Hvad grænser Spanien op til

Spanien ligger på kontinentet Europa
Spanien ligger i Sydvesteuropa og grænser til Portugal i nord, Frankrig i nordøst samt Andorra og Gibraltar i syd. Spanien dækker et areal på 504.030 km2 og er dermed det 52. største land i EU.

Spanien dækker et areal på 504.030 km2 og er dermed det 52. største land i EU. Spanien har ca. 7.000 km kystlinje, heraf 5.000 km strande, der tiltrækker mange turister årligt. I Spanien findes der mange interessante byer, blandt andet Barcelona, Granada, Madrid, Sevilla og Valencia.

Spanien er et af de mest besøgte feriemål i Europa med ca. 82 millioner turister årligt.

Fakta Spanien: Hvor ligger Spanien?

Spanien ligger på kontinentet Europa

Spanien befolkningstal

Spanien har en befolkning på ca. 46 millioner (2018), hvilket gør Spanien til det fjerdestørste land i EU efter Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Hvad kendetegner spanierne?

Spaniens befolkning er meget afslappet og venlig.

Spanien klima

Spanien er et af de varmeste lande i Europa og har en gennemsnitlig årlig temperatur på 18,3 grader. Spaniens klimaer er varmt og tørt. De fleste spaniere bor i kystbyer, hvor temperaturen er mildere end inde i landet. Somrene i Spanien er lange og varme, og vintrene er korte og milde.

Kystbyerne i Spanien har et middelhavsklima med milde vintre og varme tørre somre. Spaniens bagland har et kontinentalt klima med koldere vintre og varmere tørre somre. På de høje bjergtoppe i Spanien, såsom Pyrenæerne og Sierra Nevada, kan det nogle gange sne selv om sommeren.

Spanien natur

Spanien er et naturrigt land med mange bjerge, såsom Pyrenæerne og Sierra Nevada. Spanien har også mange store søer, såsom Banyoles-søen i Catalonien. Der er også mange kanaler i Spanie, såsom Canal de Castilla i Spanien.

Spanien har også mange smukke strande, såsom La Concha-stranden i San Sebastian og El Palmar-stranden i Cadiz.

Der findes også mange store og skønne parker i Spanien, såsom El Retiro-parken i Madrid.

Fakta Spanien: Spanske byer

Spanien er kendt for dens mange storbyer, såsom Madrid, Barcelona, Valencia og Sevilla.

Spaniens historie

Spaniens historie går tilbage til de første beboere på den Iberiske Halvø, der bosatte sig her for ca. 33.000 år siden. I løbet af de efterfølgende århundreder kom fønikerne og andre handelsfolk fra Middelhavet til den østlige del af halvøen, hvor de begyndte at kolonisere områderne omkring Valencia, Alicante, Murcia, Almeria og Malaga.

I løbet af 200-tallet f.Kr. tog romerne magten i området, og Spanien blev en del af Romerriget. Efter Roms fald blev Spanien underlagt germanske stammer, indtil det i 711-712 blev erobret af araberne fra Nordafrika. Spanien blev herved indlemmet i det arabiske kalifat. Det arabiske kultur og sprog prægede Spanien i mange århundreder.

I slutningen af 1400-tallet begyndte spanierne at erobre de arabiske områder i Nordafrika, og i 1492 erobrede spanierne det sidste arabiske område på den Iberiske Halvø, Granada.

I løbet af 1500- og 1600-tallet oplevede Dpanien en periode med stor kulturel, politisk og militær mægtighed, hvilket blandt andet kom til udtryk gennem spaniernes erobringer af Mexico, Peru og store dele af Syd- og Centralamerika.
I løbet af 1700-tallet blev Spanien dog gradvist svækket, og i 1808-1814 blev Spanien besat af franske styrker under Napoleon Bonaparte. Efter Napoleons fald blev Spanien igen et selvstændigt land, men indenrigspolitiske problemer og sociale spændinger resulterede i den spanske borgerkrig (1936-1939). Under den spanske borgerkrig blev Spanien splittet mellem de kommunistiske republikanerne og de fascistiske nationalister.

Republikken overlevede kun lige, og i 1939 blev Spanien igen et selvstændigt land under den fascistiske leder, Francisco Franco. Efter Francos død i 1975 blev Spanien igen et demokratisk land, og i 1986 blev Spanien medlem af EU.
I dag er Spanien et af verdens største industrilande med en befolkning på over 40 millioner mennesker.

Spanien styreform

Spanien er en føderal præsidentiel konstitutionel republik. Spanien består af 17 autonome regioner og 2 autonome byer, Ceuta og Melilla. Spanien har en forfatningsdomstol og en højesteretsdomstol.

Spanien har også en flåde og hær.

Spanien er medlem af EU og NATO. Spanien deltager også i FN, OECD og OSCE.

Facts om Spanien: Hvilken styreform er der i Spanien?

Spanien er en føderal præsidentiel konstitutionel republik. Spanien består af 17 autonome regioner og 2 autonome byer, Ceuta og Melilla. Spanien har en forfatningsdomstol og en højesteretsdomstol.

Spanien har et to-kammer parlamentarisk system bestående af en forfatningsdomstol og en højesteretsdomstol.

Spanien økonomi

Spaniens økonomi er en af de største i EU. Spanien er dog ramt af høj gæld, og de har en arbejdsløshed på 26%.

Spanien har en stor landbrugssektor, hvor de producerer meget olivenolie, vin, frugt, jordbær og appelsiner. Spanien har også meget turisme med over 82 millioner turister årligt, som er en vigtig faktor for deres økonomi.

Fakta Spanien: Hvilken valuta har Spanien

Valutaen i Spanien er Euro (EUR).

Spanien kultur

Spaniens kultur er en af de mest berømte i verden. Spanien har mange kendte forfattere, Malaga-fødte Federico García Lorca og Miguel de Cervantes, forfatter af Don Quixote.

Spanien har også et stort marked for film, især i Hollywood. Spaniens musikalske traditioner omfatter flamenco og spansk guitar.

Spanien har også en lang historie med kunst, der spænder fra middelalderlige bygninger til moderne kunstgallerier. Du kan opleve kunsten på de mange store museum, såsom Prado-museet i Madrid og Reina Sofia-museet i Madrid.
Spanien har også mange store festivaler, såsom San Fermin-festen i Pamplona og Carnival i Cadiz.

Spanien og sport

Spanien har også mange store sportshold, især fodboldhold som FC Barcelona og Real Madrid.

Spanien har også en rig historie med ridning, især i Andalusien-området. Spanien har også en lang tradition for at være et af verdens førende lande i sejlsport.

Spanien har også en lang historie med dans, især flamenco.

Sportsbegivenheder i Spanien

Spanien deltager også i mange internationale sportsbegivenheder, såsom OL, VM og EM. Hertil findes mange store sportsfaciliteter, såsom stadioner, baner og haller.

Spanien har også mange store sportsbutikker, såsom Decathlon og El Corte Ingles. Der bliver også afholdt mange store sportsfestivaler, såsom San Fermin-festen i Pamplona og Carnival i Cadiz.

Spaniens fodboldlandshold

Spaniens fodboldlandshold har deltaget i VM 14 gange (2021), og det spanske fodboldlandshold vandt VM-guld i 2010.

Spanien har også mange store fodboldspillere, såsom Andres Iniesta og Sergio Ramos

VM i Spanien – fodbold

Spanien er vært for VM i fodbold i 2018.

Spanien religion

Spanien er et kristent land. Spanien har imidlertid ikke en statskirke, men der er mange andre kirker i Spanien. De fejrer også en række kristne festivaler, såsom påske og jul.

Der er også en lang række af minoritetsreligioner i Spanien, såsom islam og jødedommen.

I Spanien kan man opleve et stort udvalg af religiøse bygninger, såsom katedraler, kirker og klostre. Spanien har også mange religiøse skrifter, såsom Bibelen og Koranen.

Spanien har også en række religiøse helligdage, såsom påskedag og juledag.

Spaniens nationalflag

Spaniens flag består af tre stribede, lige store felter i farverne rød, gule og blå. Spaniens flag blev officielt anerkendt som spansk flag i 1785.

Spaniens flag er også kendt som "Senyera" og "La Rojigualda". De spanske senatet og kongres vedtog flagets design i 1978.
Spaniens flag

Spaniens nationalsang

Spaniens nationalsang er "La Marcha Real". "La Marcha Real" blev skrevet i 1761 af Manuel de Espinosa og blev første gang sunget i 1770.

"La Marcha Real" er også kendt som "El Himno Nacional Español".

Spanien nationaldag

Spaniens nationaldag fejres den 12. oktober, som er dagen for Christopher Columbus' ankomst til Amerika i 1492. Nationaldagen fejres også med parade, musik, dans og festligheder.

Spanien nationaldag er også kendt som "Día de la Hispanidad" eller "Fiesta Nacional de España".

Den spanske nationaldag blev første gang fejret den 12. oktober 1912.

Spansk mad

Spanien har også mange typer af mad, især i Andalusien-området, der er kendt for sin tapas.

Spansk mad er kendt for sin varme, fyldige smag og farverige udseende. De fleste spaniere spiser tre hovedmåltider om dagen: frokost, middag og aftensmad.

Spanien har mange lokale specialiteter, såsom paella, tapas og gazpacho. Spaniens mad er også kendt for sin varme, fyldige smag og farverige udseende.
Det spanske mad er også kendt for sit usædvanlige udvalg af fisk og skaldyr.

Spaniens nationalret

Spaniens nationalret er Paella, som er en risret, som primært bliver serveret med skaldyr.

Spanien seværdigheder

Spanien har mange historiske seværdigheder, såsom Alhambra-paladset i Granada, El Escorial-paladset i Madrid og Guggenheim-museet i Bilbao.

Man kan også opleve en lang række natur seværdigheder, såsom El Teide-vulkanen på øen Tenerife og Montserrat-bjergene i Barcelona.

Spanien har også mange kunstgallerier, såsom Prado-museet i Madrid og Reina Sofia-museet i Madrid.

Der er også fyldt med masser af skønne strande i Spanien, såsom Playa de la Concha i San Sebastian og Playa del Carmen i Alicante.
Spanien er også kendt for sine populære ferieøer, såsom Mallorca, Ibiza og Menorca.

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
apartmentdatabasedinnerearth