Island

Island er et land, der ligger i Nordatlanten og betragtes som en del af Europa. Landet kan prale af nogle af de smukkeste landskaber i verden, herunder enorme gletsjere, vulkaner, varme kilder og gejsere samt episke vandfald og fjorde.


Island

Hovedstaden i Island er Reykjavik, en livlig og moderne by fyldt med livlige lokale indbyggere. I hovedstaden kan turisterne besøge nogle af verdens bedste museer og kunstgallerier og nyde et udvalg af lækre islandske retter.
Et højdepunkt for alle, der besøger Island, er at udforske landets naturlige vidundere; det er et af de få steder på Jorden, hvor du kan stå på en gletsjer, tage en dukkert i en varm kilde eller se det spektakulære nordlys.

Island er også hjemsted for en række unikke aktiviteter, herunder hvalsafari og rideture. Eventyrlystne vil elske at udforske Islands barske terræn med udflugter på snescooter og isklatring. For dem, der er på udkig efter noget mere fredfyldt, er der også masser af stille steder at udforske.

Uanset om du er på udkig efter et eventyr eller bare en afslappende ferie, har Island noget for enhver smag. Med sine fantastiske landskaber og venlige mennesker vil dette land helt sikkert efterlade besøgende med fantastiske minder, som vil vare hele livet.

Island fakta

Republikken Island
Indbyggertal: 380.000
Nationaldag: 17. juni
Nationalmelodi: Lofsöngur (Hymne)
Regeringsform: Unitær parlamentarisk republik
Hovedstad: Reykjavik
Officielle sprog: Islandsk
Demonym: Islænding
Areal: 102.775 km2
Kendingsbogstav: IS

Island Hovedstad

Reykjavik er Islands hovedstad og en storby, der tilbyder de besøgende masser at se og opleve. Her findes nogle af de bedste restauranter, museer, gallerier, butikker, natteliv og andre attraktioner i landet. Byens pulserende kultur og smukke landskab gør den til en af de mest populære turistdestinationer i Europa.

Reykjavik ligger ved Faxaflói-bugten og har omkring 130.000 indbyggere. Byen er kendt for sin betagende udsigt over naturen, herunder Esja-bjerget og Snaefellsjökull-gletsjeren. Den ligger i et geotermisk område med varme kilder, stedet er et fantastisk sted at opleve Islands enestående geologi med sine mange udbrud og kogende mudderbassiner.

Reykjavik er også hjemsted for mange historiske steder, såsom Hofdi-huset, hvor USA's præsident Ronald Reagan og sovjetlederen Mikhail Gorbatjov skrev historie ved at mødes i 1986. Byen har også masser af kunstgallerier, museer og teatre at udforske. For dem, der er på udkig efter en unik oplevelse, er der intet bedre sted end Reykjavik med sit pulserende natteliv med klubber og barer, der spiller livemusik og tilbyder masser af traditionel islandsk mad.

Med så meget at byde på er det ikke underligt, at Reykjavik er en af de de mest populære destinationer i Europa. Fra de geotermiske attraktioner og det pulserende natteliv til de historiske seværdigheder og restauranter i verdensklasse er Reykjavik sikker på at give besøgende en uforglemmelig oplevelse. Uanset om du er på udkig efter en kulturel flugt eller bare ønsker at slappe af og nyde den fantastiske naturlige skønhed, har Reykjavik noget for enhver smag!

Fakta om Reykjavik

Hovedstad i Island
Region: Höfuðborgarsvæðið (Hovedstadsregionen)
Grundlagt: 1786 (Ældste bebyggelse fra 874 e.Kr.)
Indbyggertal: 130.000

Hvad grænser Island op til?

Island er en østat og således en af de få suveræne stater, som ikke har en landegrænse.

Fakta Island: Hvor ligger Island?

Island er en nordisk østat, der ligger mellem Nordatlanten og Polarhavet. Islands kystlinje strækker sig over mere end 4 988 km. De nærmeste lande er Grønland mod vest, Norge mod øst og Færøerne mod syd.

Island klima

Island er kendt for sit kolde, tempererede klima, der er kendetegnet ved kølige temperaturer ved kysterne og relativt milde somre. Gennemsnitstemperaturen i Island varierer fra omkring 0 °C til 10 °C. I vintermånederne ligger temperaturen generelt mellem -10 °C og 5 °C, og i sommermånederne ligger de på mellem 5 °C og 15 °C. Den varmeste måned på året er juli, hvor temperaturen kan nå op på 20 °C i nogle områder.

Vejret i Island kan være ret uforudsigeligt og ændre sig hurtigt uden varsel. Det er almindeligt, at der falder sne selv om sommeren, især i bjergområderne. Den nordlige del af Island er meget koldere end den sydlige del, og der ligger sne på jorden hele året rundt i de højtliggende områder.

De fremherskende vinde i Island kommer fra sydvest, så det meste nedbør falder på den sydvestlige side af øen. På grund af dens beliggenhed nær havniveau og mange gletschere, kan Island i nogle områder have en høj luftfugtighed. Som følge heraf kan man opleve mange typer nedbør, herunder regn, sne og hagl, hele året.

Island geografi

Island er et af de mest geologisk varierede lande i verden. Landskabet er domineret af bjerge, vulkaner, gletsjere og andre naturvidundere. Ø-landet ligger på to store tektoniske plader - den eurasiske plade og den nordamerikanske plade - hvilket skaber utrolig geologisk aktivitet såsom jordskælv og vulkanudbrud. Island har også mange floder, søer og vandfald samt varme kilder og gejsere.

Landet er kendt for sin dramatiske kystlinje med barske klipper, sorte sandstrande, tårnhøje havklokker, gletsjere, isbjerge og lavafelter, der alle bidrager til det fantastiske landskab. Islands terræn er formet af gletsjere, som dækker en stor del af landet og skaber mange af Islands fjorde. Det højeste bjerg i Island er Hvannadalshnúkur, der rejser sig til en imponerende højde på 2.109 meter over havets overflade.

Island natur

Island er et land, der vrimler med en betagende naturskønhed. Islands landskab er præget af store lavaområder, enorme gletsjere, takkede bjerge og forførende fjorde. Nordlyset kan ofte ses danse over nattehimlen i vintermånederne og er et fortryllende skue for besøgende. Om sommeren kan man se midnatssolen lyser op på himlen i 24 timer i døgnet.

Island er hjemsted for nogle af verdens mest aktive gejsere, som bryder ud med få minutters mellemrum med varm damp og vand. Island har også et væld af utrolige vandfald, herunder Gullfoss-vandfaldene, som er en af landets mest besøgte attraktioner. Der er mange uberørte søer til svømning, fiskeri og sejlads, og landet er hjemsted for en imponerende mængde dyreliv.
Islands gletsjere er et skuespil i sig selv. Langjökull-gletcheren er en af Islands største og mest populære og giver gode muligheder for isklatring og gletsjervandringer. Jökulsárlón glecherlagunen er også et fantastisk syn. Denne dybblå sø er fyldt med isstykker, der er brudt af de omkringliggende gletsjere og flyder frit i vandet.

Island befolkning

Island er et relativt lille land med en befolkning på ca. 364.134 indbyggere. Størstedelen af befolkningen bor i hovedstaden Reykjavik og de omkringliggende områder. Omkring to tredjedele af islændingene er koncentreret i hovedstadsområdet Reykjavik.

Størstedelen af islændingene er efterkommere af nordiske bosættere, der ankom i det 9. og 10. århundrede. Resten af Islands befolkning består af indvandrere fra andre dele af Europa, Nordamerika og andre steder. I de seneste år har der været en stigende tilstrømning af personer født i udlandet, som søger arbejde eller studerer i Island.

Island har også et stort antal udenlandske arbejdstagere, der er ansat i en række forskellige brancher, f.eks. fiskeri og byggeri. Mange arbejder uden opholdstilladelse, selv om regeringen er ved at tage skridt til at afhjælpe denne situation.

Hvorfor hedder det Island?

Island hedder Island, fordi den først blev besat af en norsk vikingeudforsker ved navn Ingólfur Arnarson, som sejlede til øen omkring 870 e.Kr. og kaldte den Ísland eller "Island" på grund af dens gletsjere og snedækkede bjerge. Siden da er navnet blevet tilpasset i tidens løb, men oprindelsen er stadig til stede. I dag er Island et smukt land med fantastiske landskaber og interessant kultur - så det er let at forstå, hvorfor navnet har holdt sig fast gennem århundrederne!

Island kaldes også for "Ild- og islandet" på grund af sin vulkanske aktivitet kombineret med de mange gletsjere. De to polære modsætninger skaber en dramatisk geografi, fra høje bjerge og vandfald til sorte sandstrande. Island er også kendt for sine varme kilder, gejsere og andre naturfænomener.

Islands styreform

Island er et repræsentativt demokrati, hvor den udøvende magt ligger hos en premierminister og et kabinet, der er ansvarlig over for den lovgivende forsamling. Islands enkammerparlament (Althing) har 63 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen. Islands præsident vælges ved folkeafstemning for en fireårig periode og fungerer som statsoverhoved.

Eksekutivmyndighed udøves af premierministeren og de ministre, der udgør regeringen. Retsvæsenet er uafhængigt af den lovgivende og udøvende magt og har Højesteret (Hæstiréttur) som øverste myndighed. Islands forfatning garanterer almindelig valgret for alle borgere på 18 år og derover, uanset køn eller religiøst tilhørsforhold.

Fakta Island: Hvilken styreform er der i Island?

Island er en parlamentarisk repræsentativ demokratisk republik med Islands præsident som statsoverhoved og statsministeren som regeringschef. Den lovgivende magt består af det 63 medlemmer store Althing (parlament), som vælges ved folkeafstemning hvert fjerde år.

Island økonomi

Islands økonomi er i vid udstrækning baseret på fiskeri og fiskeforarbejdning, turisme og aluminiumssmeltevirksomhed. Landet har en meget lille befolkning på omkring 330.000 mennesker, så landet er stærkt afhængigt af international handel for at være konkurrencedygtigt på det globale marked. 

Landet nyder også godt af sine geotermiske energiressourcer, som giver billig strøm til industrien. Dette har gjort det muligt for landet at blive en af verdens førende producenter af aluminium.

Fakta Island: Hvilken valuta har Island?

Island anvender den islandske króna som officiel valuta. Valutakoden for króna er ISK, og den er opdelt i 100 aurar. Sedler findes i værdierne 500, 1000, 2000, 5000 og 10000 kroner. Mønter findes i 5, 10, 50 og 100 kroner.

Island og sport

Island er i stigende grad blevet anerkendt som en nation af sportsentusiaster og atleter. Mens fodbold fortsat er den mest populære sport i Island, er andre sportsgrene ved at blive mere og mere populære. Ishockey er særligt populært og er et populært tidsfordriv for mange islændinge. 

Sportsgrene som håndbold, basketball og volleyball er også blevet ret etableret i landet, mens golf og svømning er også stigende. I de seneste år har Island oplevet en stigende interesse for ekstreme sportsgrene som snowboarding, surfing og mountainbiking.

Islands fodboldlandshold

Det islandske fodboldlandshold er måske det mest succesfulde af alle landets sportshold. De har kvalificeret sig til fire store internationale turneringer siden deres første deltagelse i Euro 2016. Blandt de mest berømte fodboldspillere fra Island finder man Gylfi Sigurdsson, Eidur Gudjohnsen, Kolbeinn Sigthorsson og Aron Gunnarsson.

Island religion

Island har en rig og forskelligartet religiøs historie. Det blev grundlagt som en officielt kristen nation i 1000 e.Kr. efter oprindeligt nordisk hedenskab, men i dag anses religion for at være stort set irrelevant for mange islændinge. 

Landets forfatning garanterer religionsfrihed, selv om denne ret sjældent udøves i praksis. Dette kan tilskrives det faktum, at størstedelen af befolkningen er stadig nominelt lutheransk, selv om dette antal er faldet støt gennem årene. Der er også nogle få små religiøse mindretal i Island, herunder muslimer, buddhister, baha'i og andre ikke-kristne trosretninger.

Islandsk sprog

Det islandske sprog er Islands officielle sprog og er et af de ældste levende sprog i Europa. Det er en del af en lille gruppe nordgermanske sprog, der er kendt som de skandinaviske sprog. Sproget har været talt på Island, siden øen blev besat af nordiske bosættere for over 1.000 år siden.

Selv om det har ligheder med andre skandinaviske sprog som svensk, norsk og dansk, men den islandske grammatik adskiller sig fra alle disse sprog. Et af de vigtigste kendetegn, der adskiller det fra andre sprog, er brugen af to kønsformer for navneord. Der er også forskellige niveauer af høflighed og formalitet, når man taler sproget.

Islandsk har en rig litterær historie, der strækker sig flere hundrede år tilbage i tiden, og er stadig et levende sprog i dag. Det har sine egne unikke ord, grammatiske strukturer og dialekter, som adskiller sig fra andre skandinaviske sprog. Islandsk tales af langt de fleste islændinge og anvendes i alle officielle dokumenter.

Islandske sagaer

Islandsagaer er en gruppe tekster skrevet på oldnordisk, som fortæller historier om islændingenes liv og gerninger i middelalderen. Sagaerne, der først blev nedskrevet af islandske digtere og historikere i det 13. århundrede, dækker en lang række forskellige emner såsom familiefejder, kærlighedsaffærer, magi, religion, og krigsførelse. Mange af sagaerne foregår i Island i det 10. århundrede, men nogle af dem udspiller sig i andre nordiske lande og på det europæiske fastland.

De islandske sagaer afspejler værdierne og troen i deres kultur - ære, loyalitet, mod, retfærdighed - og mange af historierne indeholder helte, der er større end livet, og som udviser overmenneskelig styrke og færdigheder. Gennem sagaerne kan læseren få en bedre forståelse af, hvordan folk levede i middelalderens Island, og få indblik i vikingernes kultur og livsstil.

De islandske sagaer er stadig populære i dag blandt dem, der er interesseret i nordisk mytologi og vikingetiden, samt blandt læsere, der sætter pris på klassisk litteratur. De er fortsat en vigtig del af den islandske historie og kultur.

Islands nationalflag

Islands nationalflag er et hvidt nordisk kors på en dybblå baggrund. Den lodrette del af korset er flyttet til venstre side af flaget, mod hejseenden. Dette design blev officielt vedtaget i juni 1944 og er blevet brugt lige siden.

Flagets farver er særligt betydningsfulde for islændinge. Den blå farve repræsenterer Islands bjerge og gletsjere, mens den hvide farve symboliserer folkets renhed og den klare himmel.
Islands nationalflag

Islands nationalsang

Islands nationalsang hedder "Lofsöngur" (Lovsang). Den blev komponeret af Sveinbjörn Sveinbjörnsson i 1874 og blev officielt vedtaget som landets nationalsang i 1944. Teksten til sangen blev skrevet af Matthías Jochumsson i 1874.

Sangen er baseret på en traditionel melodi, som er blevet brugt af generationer af islændinge til at synge salmer og patriotiske sange. Teksten er i høj grad hentet fra Bibelen og fra de seneste århundreders islandske litteratur. De påkalder Gud til at våge over Island og beskytte dets befolkning mod fjender. Koret synger om de islandske landes skønhed og herlighed og formaner nationen til at respektere sin arv.

Islands nationaldag

Islands nationaldag fejres den 17. juni og markerer landets uafhængighed fra Danmark. Island opnåede selvstændighed i 1944.

Islandsk mad

Det islandske køkken er unikt og varieret med en række traditionelle retter, der afspejler landets naturlige miljø. 

Da Island har en overflod af fisk og skaldyr, er fisk og lam populære ingredienser i mange islandske måltider. Populære retter omfatter harðfiskur (tørret fisk), skyr (yoghurtlignende ost lavet af skummetmælk) og plokkfiskur (en blanding af kogte kartofler, løg, hvid fisk og bechamelsauce). Fiskeretter er også populære i Island; nogle af favoritterne er røget laks, saltet torsk, sild og fjeldørred.

Kødretter omfatter islandsk lam, som tilberedes på forskellige måder, f.eks. grillet, gryderet, stuvet eller kogt. Andre populære retter omfatter svínskapönnukakaka (svinekage) og hangikjöt (røget lam).

Islands nationalret

Islands nationalret er en traditionel lammeret kaldet skyrstunga. Den er lavet af både kogt og grillet lam, tilberedt i en rig og cremet sauce lavet med islandsk yoghurt (skyr). Kødet serveres normalt oven på kartoffelmos eller kogte kartofler og grøntsager. Dette lækre måltid har været kendt i århundreder og fortsætter at være en populær ret i landet.

Skyrstunga serveres ofte sammen med rúgbrauð, islandsk rugbrød, der er blevet dampet i varme kilder, så det bevarer sin fugtighed og sødme. Denne traditionelle kombination af skyrstunga og rúgbrauð serveres ofte i de kolde vintermåneder.

Island historie

Islands historie går tilbage til 874, da en gruppe nordiske bosættere ankom til området og etablerede bosættelser og udforskede området. I løbet af de næste århundreder oplevede Island perioder med vækst, tilbagegang, borgerkrig og genforening. I 1262 blev Island en del af Norges kongerige i tre hundrede år, inden det kom under dansk kontrol. Island blev uafhængigt i 1918, og republikken blev oprettet i 1944.

Island i vikingetiden

Island i vikingetiden var et sted med eventyr og udforskning. Nordboerne bosatte sig på Island omkring 870 e.Kr. under ledelse af Ingólfur Arnarson, som af mange anses for at være den første permanente bosætter på øen. Vikingerne bragte deres nordiske sprog, kultur og religion med sig samt en formidabel søfartsteknik som gjorde det muligt for dem at udforske og bosætte sig i nye lande.

Vikingerne etablerede hurtigt et landbrugssamfund og et stærkt handelsnetværk med andre europæiske lande. De udviklede også deres egne juridiske og religiøse systemer, som var baseret på den nordiske mytologi. Som århundrederne gik, begyndte islændingene at eksperimentere med nye måder at leve på, bl.a. ved at udvikle det, der skulle blive til verdens første demokratiske forfatning.

I vikingetiden var Island en korsvej for nordiske eventyrere, handelsfolk og bosættere fra andre skandinaviske lande, der kom for at udforske og bosætte sig i nye lande. Bosætterne bragte deres kultur og sprog med sig, som stadig lever videre i dag i mange islandske traditioner. De indførte også nogle nye teknologier som f.eks. jernbearbejdning, stenhugning og skibsbygning.

Vikingerne var også meget dygtige navigatører og opdagelsesrejsende, som opdagede og udforskede mange nye lande i Nordatlanten, herunder Grønland, Newfoundland og endda Vinland (det nuværende Canada). Fra Island sejlede de til forskellige dele af Europa og handlede med varer som pelse, fisk, uld og tømmer samt slaver.
Læs mere om Vikingetiden

Island i 2. Verdenskrig

Island spillede en enestående rolle under Anden Verdenskrig. Som en isoleret ø beliggende mellem Nordatlanten og Grønland var Island sårbar over for angreb fra begge sider af krigen. I 1940 besatte briterne Island med tropper for at beskytte landet mod en nazistisk invasion. Efter to år fik de islandske myndigheder begrænset selvstyre og erklærede sig til sidst fuldt uafhængigt i 1944.

Under krigen var Island et strategisk vigtigt sted for de allierede styrker og gav amerikanske tropper mulighed for at etablere en luftbase i nærheden af Reykjavík. Denne luftbase gjorde det muligt for allierede fly at patruljere i Nordatlanten efter tyske ubåde, der opererede i området. Ud over at levere en beskyttende buffer gav Island også logistisk støtte til de britiske og amerikanske styrker ved at forsyne dem med forsyninger og efterretninger.

Island spillede også en rolle i udviklingen af radarteknologi. I 1944 oprettede den amerikanske flåde en eksperimentel forskningsstation i Hofn på Islands østkyst for at undersøge effektiviteten af nye radarteknologier til at opdage tyske ubåde, der opererede i Nordatlanten. Dette arbejde viste sig at være uvurderligt under i krigens sidste fase og bidrog til at redde utallige allierede liv.

Island seværdigheder

Island er et smukt og unikt land, og det er ikke underligt, at det tiltrækker så mange besøgende hvert år. Fra majestætiske gletsjere til boblende varme kilder - Island har noget særligt for alle at udforske. Her er nogle af de mest populære seværdigheder i Island, som du ikke vil gå glip af:

Den gyldne Cirkel

Den Gyldne Cirkel er en af Islands mest populære attraktioner og er en 300 km lang rundtur, der fører besøgende til nogle af landets mest kendte seværdigheder. Blandt højdepunkterne er Thingvellir Nationalpark, hvor verdens første parlament er hjemme, Haukadalur geotermiske dal med to boblende varme kilder og et fantastisk vandfald ved Gullfoss.

Jökulsárlón-gletsjerlagunen

Denne fantastiske lagune ligger i den sydøstlige del af Island og er hjemsted for et stort antal isstykker fra en nærliggende gletsjer og er omgivet af høje bjerge. Besøgende kan tage en bådtur på lagunen eller bare slappe af og se på, mens de massive klumper af is, der langsomt driver forbi.

Den blå lagune

Denne geotermiske spa er det perfekte sted at slappe af og slappe af efter en lang dag med udforskning af Islands naturlige vidundere. Lagunen ligger i et 800 m2 stort geotermisk felt, omgivet af sorte lavafelter og en blå himmel. Gæsterne kan nyde en svømmetur i mineral rige vand eller bare læne dig tilbage og slappe af i den varme termiske spa.

Nordlys

En af de mest fascinerende seværdigheder i Island er Aurora Borealis, mere kendt som nordlyset. Dette naturlige lysshow maler levende grønne og blå farver på nattehimlen og kan bedst ses i vintermånederne, hvor der er længere åbningstider af mørke.

Reykjavik

Islands hovedstad Reykjavik er et travlt kulturelt centrum og hjemsted for mange interessante museer, gallerier, barer og restauranter samt ikoniske bygninger som Hallgrimskirkja-kirken og Harpa-koncertsalen. Der er også masser af butikker at gå på opdagelse i byens det største butikskvarter, Laugavegur.

Island historie

Island Tidslinje

En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Island.

De første nordiske bosættelser ankommer til Island

870'erne

Det årlige parlament - Altinget - oprettes for at lave love og løse tvister

930

Erik den Røde sejler fra Island for at kolonisere Grønland

986

Islændinge anerkender kongen af Norge som deres monark

1262

Norge (og således også Island) indgår i union med Danmark

1380

Danmark sikrer sig monopol på al islandsk handel, hvilket fortsætter i omkring 200 år

1602

Norge kommer i union med Sverige men Island forbliver under dansk herredømme

1814

Island opnår fuldt selvstyre under den danske krone

1918

Tyske styrker besætter Danmark mens britiske styrker besætter Island

1940

Ved en folkeafstemning beslutter islændingene at blive en selvstændig republik. Republikken Island udråbes den 17. juni

1943

Island bliver medlem af Nato

1949

Vigdis Finnbogadottir bliver Islands første kvindelige præsident

1980

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
map-markerearthchevron-down