Hvornår starter Mellemkrigstiden
Mellemkrigstiden starter ved 1. Verdenskrig afslutning den 11. november 1918. Den første reaktion var glæde efter 4 år med krig. Realiteten pressede dog hurtig på, hvor krigsskadeserstatninger og genopbygning efter krigen fyldte meget. Tyskland blev pålagt store krigsskadeserstatninger, hvor særligt Frankrig forlangte stor erstatning fra Tyskland, da de havde efterladt Frankrig i en slem forfatning.
Versaillestraktaten
Versaillestraktaten blev underskrevet den 28. juni 1919 af Frankrig, Storbritannien, USA og deres allierede på den ene side og Tyskland på den anden side. Det skete i kølvandet på afslutningen af 1. Verdenskrig.
Versaillestraktaten var en fredsaftale, som forpligtede Tyskland til at afskaffe almindelig værnepligt og højst have en hær på 100.000 mand. Derudover måtte de heller ikke have kampvogne, fly eller ubåde. Derudover blev Tyskland også pålagt en enorm krigsskadeserstatning, da de stod som alene ansvarlige for krigen.
Der var stor uenighed om udformningen af traktaten, hvor Frankrig synes den var for mild og USA synes den var for hård, da de forudsagde, at den vil ruinere Tyskland.
De mange krigsskadeserstatninger Tyskland skulle betale efter krigen påvirkede deres økonomi, hvilket også resulterede i et politisk ustabilt klima med revolution og kampe – dette førte til
Adolf Hitlers magtovertagelse i 1933. Krigsskadeserstatningerne er ofte en del af forklaringen på, hvorfor 2. Verdenskrig udbrød.
Økonomisk udvikling
Den økonomiske udvikling eksploderede i Europa og USA i 1920’erne. Hvilket sluttede brat med krakket på Wall-Street i 1929, hvilket resulterede i en verdensomspændende økonomiske krise. Hvorfor man omtaler 30'erne som depressionens årti.
Mellemkrigstidens kultur
Det der særligt karakter Mellemkrigstidens kultur er, at USA’s kultur strømmede ind i Europa med deres jazz og massekulturen.
Hvad skete der i Mellemkrigstiden
I Mellemkrigstiden startede den moderne hverdag, som vi kender i dag. Nye kunst- og kulturstrømninger strømmede til fra USA's massekultur. Det var også en tid, som der særligt var præget af kriser både politisk, økonomisk og arbejdsløshed. Det var en tid som førte fra 1. Verdenskrig til 2. Verdenskrig.
Mellemkrigstiden og politik
Der skete en politisk opdeling efter 1. Verdenskrig, hvor kommunismen var mod øst og kapitalismen i vest. Dette var gældende helt frem til Den Kolde Krigs afslutning i 1989.
Den russiske revolution havde fjernet det zaristiske herredømme og indført kommunisme i Sovjetunionen.
Liberalismen fortsatte derudaf i USA, hvilket førte til et moderne masseforbrugssamfund i 20’erne. Mange klarede sig godt i USA, hvilket stod i stor kontrast til Europa. Mange lande i Europa kæmpede med stor arbejdsløshed og politisk urolighed efter 1. verdenskrig.
De to europæiske lande, som der var hårdest ramt, var Tyskland og Østrig. I Tyskland røg Weimar-republikken til fordel for et diktatur, dette skete også i Italien, Rusland, Spanien, Ungarn, Polen og de baltiske lande.
Mellemkrigstiden i Danmark
Danmarks nuværende geografiske omfang blev til ved slutningen af 1. Verdenskrig ved Genforeningen. Krigens afslutning betød også, at Danmark mistede store dele af sit eksportmarked, som var de krigsførende lande.
Dette resulterede i flere virksomheder og bankers konkurs og dermed stigende arbejdsløshed. Igennem 20’erne var arbejdsløsheden høj. Hvortil den verdensomspændende økonomiske krise i 30’erne heller ikke gjorde noget godt, det medførte prisfald på handelsvarer og tårnhøj arbejdsløshed.
Mellemkrigstiden i Danmark politik
Det var i 1924 at socialdemokraterne for første gang i Danmark fik regeringsmagten med Thorvald Stauning som statsminister. Det Radikale Venstre var støtteparti. Blot to år efter indtog Venstre regeringsposten, hvor der blev indført kraftige besparelser på det offentlige. Dette medvirkede til, at Stauningen igen overtog statsministerposten i 1929.
Det var socialdemokratiet og de radikale regeringspartnere styrede Danmark igennem de kriseramte 30’er og stod bag Kanslergadeforliget. Et forlig, som der blev indgået mellem regeringspartnerne og Venstre i de sene nattetime den 29. januar 1933. Kanslergadeforliget var et forsøg på at mildne den økonomiske krise i et Danmark, hvor der var en storkonflikt under opsejling mellem arbejder og arbejdsgivere og landbruget var i dyb krise. Kanslergadeforliget lød på, at det var forbud mod strejker og lockouter i et år, og kronens værdi blev nedskrevet for at landmændene nemmere kunne afsætte deres varer i eksportlandene.
Læs meget mere om den første socialdemokratiske statsminister, Thorvald StauningHvordan var det i Danmark under mellemkrigstiden
Det var i mellemkrigstiden at det enkelte individ og dets behov kom i centrum, hvilket affødte en lang række emne og revolutioner i 1920’erne og 30’erne. Nogle af de emner som kom banen, var opdagelse og undervisning, kvindefrigørelse, social bevidsthed og sundhed.
Hvad skete der i Tyskland i Mellemkrigstiden
I Mellemkrigstiden blev det tyske nazistparti grundlagt i 1920, og i 1933 blev Hitler rigskansler i Tyskland. Tyskland var præget af 1. Verdenskrig, som der medførte enorme krigsskadeserstatning, som lagde Tyskland i en ring økonomisk situation. Dette var med til at få Hitler til magten og starte 2. Verdenskrig.