Winston Churchill - britisk premierminister under 2. Verdenskrig

Winston Churchill var premierminister i Storbritannien under 2. Verdenskrig, hvor han havde en kæmpe betydning for krigens udfald, da han nægtede at overgive sig til Aksemagten.

Winston Churchill
Winston Churcill (1874-1965)
KIlde: British Government, CC0, via Wikimedia Commons

Winston Churchill

Winston Churchill, fulde navn Sir Winston Leonard Spencer-Churchill var en britisk politiker og statsmand. Churchill er særligt kendt for sit lederskab af Storbritannien under 2. verdenskrig.

Winston var premierminister i Storbritannien fra 1940 til 1945 og igen fra 1951 til 1955. Han bliver betragtet som en af de største ledere i krigstiden.

Hvem var Churchill

Winston Churchill var udover en britisk statsmand også forfatter. Han er dog særligt kendt som leder af samlingsregeringen under 2. Verdenskrig. Hvor Winston vendte den truende nederlag til sejr. Det blev et symbol på den britiske udholdenhed i krigen mod de nazistiske Tyskland.

Winston Churchill fakta

Sir Winston Leonard Spencer-Churchill


Erhverv: Prime Ministre of the United Kingdom

Monark: George 6. Elizabeth 2.

Embedsperioder: 26. oktober 1951 – 7. april 1995 og 10. maj 1940- 27. juli 1945

Politisk parti: Konservative Parti (1900-1904, 1924-1964). og Det Liberale Parti (1904-1924)

Personlige fakta
Født: 30. november 1874

Død: 24. januar 1965

Dødsårsag: Slagtilfælde

Gravsted: St Martin’s Church, Bladon, England

Premierminister Winston Churchill

Churchill havde en meget omskiftelig politisk karriere. Han blev i 1900 valgt som konservativ kandidat i valgkredsen Oldham. Winston Churchill var blevet populær fra sine avisartikler, som handlede om hans oplevelser som soldat i Sudan (1898).

I 1904 vakte det stor opsigt, da Churchill på grund af sine frihedshandelssynspunkter skiftede til De Liberale. Han blev viceminister for kolonierne i den liberale regering 1905, handelsminister 1908, indenrigsminister 1910 og marineminister 1911.

Churchill arbejdet stærkt for sociale reformer frem til 1. Verdenskrig, han fik indført arbejdsformidling i 1902 og arbejdsløshedsunderstøttelse i 1911.
I sin tid som marineminister anbefalede han at bruge den britiske flådeoverlegenhed til flankeangreb på modstanderne ved et krigsudbrud. Dette angreb på Tyrkiet i 1915 mislykkedes, Churchill gik derfor af som minister og tog til fronten i Frankrig som officer.

Premierminister David Lloyd George kaldte ham hjem, og Churchil blev rustningsminister fra 1917-19.

Churchill vendte tilbage til De Konservative i 1924, hvor han blev udnævnt til finansminister (1924-29).

Hvad kæmpede Churchill for

Churchill kæmpede for at bevare Det Britiske Imperium og for styrkelse af forbindelserne til den engelsktalende verden.

Efter krigens slutning så han USA og Det Britiske Imperium som Vestens ledere. Storbritannien skulle derfor ikke risikerer denne forbindelse ved at tættere forhold til europæisk føderation ifølge Winston.

Winston blev under 2. Verdenskrig et symbol på britisk kampvilje og britisk demokrati.

Churchill og 2. Verdenskrig

Winston blev udnævnt til marineminister i september 1939 ved 2. Verdenskrigs udbrud. ”Winston is back” blev sendt rundt til alle enheder, og var et udtryk for, at flåden var glad for at have ham tilbage.

Den 10. maj blev Churchill udnævnt til premierminister i Storbritannien. Han blev det dynamiske midtpunkt i Storbritannien i krigsårene. Winston appellerede til den britiske befolknings patriotisme, deltog aktiv i den militære planlægning og udnyttede sin kontakt med præsident Franklin D. Roosevelt for at få USA ind i kampen mod fascismen.
Læs meget mere om 2. Verdenskrig

Churchill taler

Churchill holdt en lang række taler i 1940 og 1941. Her afviste Churchill enhver tanke om overgivelse, dengang stod Storbritannien alene mod Hitler.

Jerntæppetale

Jerntæppetalen af Winston Churchill i 1946 handle om de udfordringer, som Europa står over for efter 2. Verdenskrigs sejren. Han taler igennem hele talen for frihed og demokrati og et stærkt samarbejde mellem Europa og USA. Talen var en advarsel om det jerntæppe, som var ved at sænke sig ned over Europa.

Hvad var jerntæppet

Jerntæppet var en betegnelse for grænsen mellem Øst- og Vesteuropa under Den Kolde Krig. Ordet blev brugt første gang af Winston Churchill i en tale 5. marts 1946 i Fulton i Missouri.

”Tæppet” var et langt og bredt område med pigtrådshegn og landminer. Tæppet var med til at dele Europa fra slutningen af 2. Verdenskrig til kommunismens fald i 1989.

Vesteuropa var knyttet til USA og Østeuropa til Sovjetunionen under Den Kolde Krig.

Winstons jerntæppetale

Hør Winston Churchill kendte Jerntæppe tale fra 5. marts 1946 herunder

Winston Churchill Fakta: Hvad sagde Winston Churchill

Winston Churchiill sagde “From Stettin in the Baltic, to Trieste in the Adriatic, an ‘iron curtain’ has descended across the continent, allowing police governments to rule Eastern Europa” under sin berømte Jerntæppetale.

Churchill alliance med USA og Sovjetunionen

Churchill så det som hans opgave at sikre alliancen med USA og Sovjetunionen indtil Aksemagterne var slået.

Som leder af samlingsregeringen 1940-45 koncentrerede Churchill sig om krigen og storpolitikken. Det var særligt i udlandet, hvor Churchill vandt opsigt som leder og særligt med sin jerntæppetale. Dette sås også afspejlet ved Labours valgsejr i 1945. Churchill kunne ikke leve op til briternes forventninger om sociale reformer, når krigen var vundet.

Churchills anden periode som premierminister

Igen i 1951 blev Winston Churchill valgt som premierminister. Han var på dette tidspunkt 77 år. Han gjorde ikke op med Labours reformpolitik, men han førte en forsonlig politik indadtil.

Efter Stalinsdød i 1953 blev det en ambition for ham at formidle en amerikansk tilnærmelse til Sovjetunionen. Det var medvirkende til, at han fortsatte som den engelsk premierminister. Det gjorde han på trods af sygdom, som i flere perioder gjorde han ikke kunne være regeringsleder. Winston rundede 80 år før han i april 1955 gik af og blev efterfulgt af Anthony Eden.

Hvad kæmpede Churchill for

Churchill kæmpede for at bevare Det Britiske Imperium og for styrkelse af forbindelserne til den engelsktalende verden.

Efter krigens slutning så han USA og Det Britiske Imperium som Vestens ledere. Storbritannien skulle derfor ikke risikerer denne forbindelse ved at tættere forhold til europæisk føderation ifølge Winston.

Winston blev under 2. Verdenskrig et symbol på britisk kampvilje og britisk demokrati.
Churchill og Roosevelt statue
En statue af den britiske premierminister Winston Churchill og 
den amerikanske politikker Franklin D. Roosevelt. 

Churchills familie

Churchills familie var aristokratisk. Hans far, Lord Randolph Churchill var en karismatisk politiker og var blandt andet britisk finansminister. Churchills mor stammede fra en velhavende amerikansk familie.

Churchill barndom

Churchill var uafhængig og oprørsk af natur. Han klarede sig mindre godt i skolen og blev straffet for det. Han nåede at gå på tre privatskoler.

Churchill børn

Churchill var gift med Clementine Churchill og sammen fik de fem børn: Diana Churchill, Randolph Churchill, Sara Tuchet-Jesson, Marigold Churchill og Mary Soames.

Winston Churchills militærtjeneste

Churchill forlod Harrow I 1893 og søgte om optagelse på Royal Military Academy Sandhurst. Det krævede Churchill tre forsøg, før han bestod adgangsprøven. Han søgte ind ved kavaleriet og blev udnævnt til kornet (Sekondløjnant) i 4th Queen’s Own Hussars den 20. februar 1895.

Fakta Churchill: Hvad var Churchill

Churchill var den britiske premierminister under 2. Verdenskrig.

Churchill forfatterskab

Churchill var udover politiker en dygtig kunstner. Churchill var en produktiv forfatter. Han skrev en roman, to biografier, tre bind erindringer og adskillige historiebøger. Derudover skrev han også mange avisartikler. Han fik tildelt Nobelprisen i Litteratur i 1953 fra hans historiske og biografiske beskrivelser samt veltalende forsvar for vigtige menneskelige værdier.

De to mest berømte af hans værker blev udgivet efter hans første periode som premierminister. Det var et 6-binds værk om 2. Verdenskrig og et 4-binds værk om de engelsktalende folks historie. Det var med til at gøre ham verdensberømt.

Udover sit forfatterskab fandt Winston også stor fornøjelse i at male.

Churchill fakta: Hvilken pris fik Churchill for sit forfatterskab?

I 1953 fik Chuchill en nobelpris i litteratur.

Churchill eftermæle

Dronning Elizabeth 2. tilstod Churchill en statsbegravelse, som tiltrak et af de største antal af verdens statsmænd, som nogensinde har været samlet et sted.

Winston modtog en lang række æresbeviser. Han var den første til at blive amerikansk æresborger. I 1950 blev Churchill tildelt den danske elefantorden. Han modtog også samme år Sonningprisen på Københavns Universitet, her blev han også udnævnt til æresdoktor.

Hvor er Churchill begravet

Churchill er begravet på St Martin’S Church, Bladon, England

Winston Churchill nobelpris

Winston fik en Nobels fredspris, men han fik Nobelprisen i litteratur i 1954 særligt for sit 6-bindsværk pm 2. Verdenskrig.

International Churchill Society

The International Churchill Society (ISC) blev oprettet i 1968 kort efter Churchills død. Organisationen er verden fremtrædende medlemsorganisation, som er dedikeret til at bevare den historiske arv fra Sir Winston Churchill.

Læs mere om International Churchill Society på deres hjemmeside.

Churchill-gruppen eller Churchill-klubben

Churchill-klubben var en af de første danske organiserede sabotagegrupper under den tyske besættelse af Danmark fra 1940 til 1945. De var en del af den danske modstandsbevægelse ved at lave sabotage mod den tyske besættelsesmagt.

Gruppen bestod af skoleelver fra Aalborg Katedralskole. I Churchill-gruppen var en gruppe af otte drenge mellem 14 og 17 år og tre unge mænd mellem 20 og 26 år.

De var frustrerede over, at de voksne ikke gjorde modstand, hvorfor de selv begyndte.

I foråret 1942 udførte Churchill-gruppen 25 mindre aktioner inden de blev anholdt den 18. maj 1942. 

Churchill-klubben mødte Winston Churchill, som gruppen blev opkaldt efter i KB Hallen i 1950, da han var på officielt besøg i Danmark. 

I Danmark kender vi særligt gruppen fra filmen Drengene fra Sankt Petri.

Hør herunder om en af medlemmerne fra Churchill-gruppen fortælle om Churchill-gruppen.
Læs mere om besættelsen i Danmark

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
pencilbook