Litauen – det sydligste af de baltiske lande – byder på frodige skove, sandstrande, hyggelige landsbyer og livlige storbyer. Landet er også kendt for sine spændende kulturelle attraktioner, lokale retter og fantastiske museer.
Litauen
Litauen er den største og mest folkerige af de baltiske stater. Landet har en befolkning på ca. 2,8 millioner mennesker, hvoraf størstedelen er etniske litauere (86 %). Litauen var tidligere en del af Sovjetunionen, men erklærede sig uafhængigt i 1990 og blev medlem af både NATO og Den Europæiske Union i 2004.
Landets hovedstad er Vilnius, der ligger i den sydøstlige del af landet. Litauisk er det officielle sprog, men der tales også russisk og polsk. Engelsk bliver mere og mere populært blandt de yngre mennesker. Litauen har en rig kulturarv med en international musikscene og mange kunstgallerier og museer, som besøgende kan udforske.
Den litauiske økonomi er i høj grad baseret på service, med turisme og detailhandel som de to største sektorer. Landbruget er også vigtigt, især med hensyn til produktion af mejeriprodukter, kartofler og korn. Litauen eksporterer også softwareprodukter og har en blomstrende IT- og telekommunikationsindustri.
Litauen er kendt for sin fantastiske natur, herunder gamle skove, søer, floder og strande langs Østersøen. Landet er hjemsted for fem nationalparker med hver sit unikke landskab. Udendørsaktiviteter som camping, fiskeri og kajaksejlads er meget populære i sommermånederne.
Litauen fakta
Den Litauiske Republik (Lietuvos Respublika)
Motto: Lad sammenholdet blomstre
Nationaldag: 16. februar (Uafhængighedsdag)
Nationalmelodi: Tautiška giesmė (Nationalhymnen)
Regeringsform: Unitær semipræsidentiel republik
Hovedstad: Vilnius
Officiellesprog: Litauisk
Indbyggertal: 2,8 mio.
Demonym: Litauer
Areal: 65,300 km2
Kendingsbogstav: LT
Litauen Hovedstad
Vilnius er en af de ældste hovedstæder i Europa. Den har en lang historie med krige, besættelser og frihedskampe, som kan ses i hele dens arkitektur, kultur og befolkning. Byen er fuld af fantastiske barokbygninger og gotiske kirker, der er smukt vedligeholdt og værd at besøge. Der er også mange museer, gallerier og kunstcentre at udforske, samt masser af parker og grønne områder.
Vilnius har et pulserende natteliv med mange barer, pubber og klubber samt en række fremragende restauranter, der serverer litauiske retter og internationale retter. Byen er også hjemsted for nogle af de bedste shoppingmuligheder i regionen, lige fra designerbutikker til traditionelle markeder.
Litauens hovedstad er også hjemsted for mange kulturelle begivenheder i løbet af året. Vilnius Jazz Festival, Gediminas Castle Music Festival, Vilnius Street Theatre Festival og Ballet Festival er blot nogle af de mange arrangementer, der finder sted i Vilnius hvert år. Disse begivenheder er en fantastisk mulighed for at se nogle af de bedste musikalske og teatermæssige talenter i Litauen og en chance for at opleve byens rige kultur og historie.
Vilnius er også et godt udgangspunkt for at udforske andre dele af Litauen med nem adgang til både nationalparker og små byer og landsbyer i hele landet. Gæsterne kan også nyde en række aktiviteter som vandreture, cykling og ridning i de nærliggende skove og søer.
Fakta om Vilnius
Hovedstad i Litauen
Region: Vilnius apskritis
Indbyggertal: 580.000
Grundlagt: 1323
Hvad grænser Litauen op til?
Litauen grænser i vest op mod Østersøen, i nord mod Letland, i syd og øst mod Belarus og i syd mod Rusland (Kaliningrad) og Polen.
Fakta Litauen: Hvor ligger Litauen?
Litauen ligger ved Østersøens østlige bred, og er en af de tre baltiske stater. De øvrige baltiske stater er Estland og Letland. Litauen deler grænse med Letland, Belarus, Polen og Rusland (Kaliningrad).
Litauen klima
Litauen har et tempereret kontinentalt klima med både varme somre og kolde vintre. Vintrene kan være ret strenge i Litauen, med gennemsnitstemperaturer på under -7 °C fra december til februar, og snefald er almindeligt i disse måneder. Dagene er også meget kortere sammenlignet med sommermånederne.
Somrene er milde, men kan blive varme og fugtigt, med gennemsnitstemperaturer i juli og august på op til 20 °C. Litauen er også kendt for sine hyppige regnbyger, især i efterårsmånederne september og oktober. Kystområderne har tendens til at være mere milde end områderne inde i landet på grund af deres nærhed til Østersøen.
Litauen oplever fire forskellige årstider i løbet af år, og hver sæson bringer noget andet med sig. Forår og sommer er de bedste tidspunkter at besøge Litauen på, da dagene er længere og varmere. Efteråret er et godt tidspunkt for sightseeing på grund af træernes smukke efterårsfarver. Vinteren kan være ret kold, men det er stadig muligt at nyde udendørs aktiviteter som skiløb.
Litauen geografi
Litauen er opdelt i fire hovedområder: Østersøkysten, Kuršių Nerija (Kuriske Spids), Aukštaitija (Højlitauen) og Suvalkija. Kystregionen består af lavtliggende sletter, der strækker sig nordpå fra Polen. Disse sletter er ofte sumpede og indeholder adskillige søer og floder, hvilket gør det til et ideelt levested for en lang række vilde dyr og planter.
Længere inde i landet ligger Kuršių Nerija, en smal landstribe, der adskiller Østersøen fra Vištytis-søen og byder på nogle af Litauens smukkeste sandklitter. Aukštaitija ligger i det nordøstlige hjørne af landet og er kendt for det bakkede landskab, skovene og floderne. Endelig ligger Suvalkija i Litauens sydvestlige hjørne og består hovedsagelig af lavland og frugtbare sletter, der er ideelle til dyrkning af afgrøder.
Litauen natur
Litauen er hjemsted for en række unikke og smukke bjergkæder, hvoraf nogle kan udforskes af vandrere på alle niveauer. Samogitian Highlands er den mest fremtrædende bjergkæde i Litauen, hvis højeste top når 492 meter. Det byder på naturskønne udsigter over de omkringliggende landskaber og dyreliv samt muligheder for klippe klatring, camping og skiløb i baglandet.
En anden populær bjergkæde i Litauen er den kuriske fjeldsider, der ligger på landets vestkyst. Det har en række maleriske sandklitter, som er ideelle til at vandre og udforske. Ud over sandstrande er området også hjemsted for adskillige laguner og vådområder.
Hvorfor hedder det Litauen?
Litauen er opkaldt efter den litauiske stamme, som var en af de baltiske stammer, der boede i regionen. Det menes, at navnet "Litauen" stammer fra Lietuva, et gammelt indoeuropæisk ord, der betyder "flodernes land". Landet har en rig historie, idet det har været styret af forskellige imperier i løbet af sin fra storhertugdømmet Litauen til det polsk-litauiske sameksistens og senere til det russiske imperium.
Litauens styreform
Litauens styreform er baseret på forfatningen fra 1992, som fastlægger de statslige organers struktur og funktioner. Statsoverhovedet er en direkte valgt præsident, der er øverstkommanderende for militæret og formand for landets øverste forsvarsråd. Premierministeren udnævnes af præsidenten og bekræftes af parlamentet. Parlamentet består af 141 medlemmer, der vælges for fire år ad gangen. Retsvæsenet består af forfatningsdomstolen, Højesteret og andre domstole.
Den udøvende magt består af præsidenten, premierministeren og kabinettet. Regeringen er ansvarlig for at gennemføre de love, som parlamentet har vedtaget, og for at koordinere de statslige organers aktiviteter. Den har også ansvaret for udenrigspolitik, handelsforhandlinger, forsvar og sikkerhedsspørgsmål.
Fakta Litauen: Hvilken styreform er der i Litauen?
Litauen er en parlamentarisk republik med en valgt enkammerlovgivende forsamling, kendt som Seimas. Litauens præsident vælges direkte af folket og har en femårig embedsperiode.
Premierministeren udnævnes af præsidenten og godkendes derefter af Seimas.
Litauen økonomi
Litauens økonomi påvirkes positivt af medlemskabet af Den Europæiske Union (EU). Efter tiltrædelsen af EU har Litauen været i stand til at drage fordel af øgede udenlandske investeringer, adgang til markeder, et stabilt økonomisk miljø og andre fordele. F.eks. hjælper EU-midler Litauen med at udvikle infrastruktur som f.eks. veje og offentlige transportsystemer.
Landet har også modtaget støtte til at modernisere sin energisektor, så det kan bevæge sig væk fra at være afhængig af Rusland for at dække sine energibehov. Desuden har EU ydet støtte til Litauen for at hjælpe landet med at opbygge en veludviklet finanssektor og fremme iværksætteri i landet.
Den litauiske økonomi understøttes af en række forskellige sektorer, herunder landbrug og skovbrug, fremstillingsvirksomhed, teknologi og finans. Regeringen yder også skatte incitamenter til at fremme investeringer og forskning og udvikling i Litauen. Disse foranstaltninger er med til at sætte skub i den økonomiske vækst, hvilket resulterer i stigende beskæftigelse, stigende lønninger og en mere dynamisk og moderne økonomi.
Fakta Litauen: Hvilken valuta har Litauen?
Litauens officielle valuta er euroen, som har været i brug siden 1. januar 2015. Den litauiske litas (LTL) blev brugt før denne dato, men den blev i sidste ende udfaset, da Litauen indførte euroen.
Litauen og sport
Litauen har en lang tradition inden for sport. Sport som basketball, fodbold og atletik er særligt populære blandt Litauens unge. Basketball er særlig vigtig for landet; den blev først indført i 1920'erne og er siden blevet landets nationalsport. Den litauiske basketballliga (LKL) er en af Europas topbasketballligaer, og mændenes landshold deltager ofte i internationale turneringer.
Fodbold og atletik er også populært. Litauen har desuden produceret sportsstjerner som bokseren Raimondas Tarvydas, der vandt guldmedalje ved OL i 1996. Ud over de traditionelle sportsgrene er litauerne ivrige fans af eSport. Landet er hjemsted for nogle af Europas bedste professionelle gamere.
Litauens fodboldlandshold
Det litauiske fodboldlandshold kontrolleres af det litauiske fodboldforbund og deltager i FIFA- og UEFA-konkurrencer. Holdet spillede sin første officielle landskamp i 1923 mod Estland og vandt kampen 4-2. Litauen begyndte at deltage i internationale konkurrencer, og i 1939 er de et af de stiftende medlemmer af UEFA.
I de tidlige år havde Litauens landshold succes i internationale turneringer. Den største bedrift var at vinde den baltiske pokal syv gange mellem 1927 og 1938. Kendte fodboldspillere fra Litauen omfatter Zigmantas Radvila, Vytautas Andriuškevičius, Arvydas Novikovas og Tomas Danilevičius.
Litauen religion
Litauens religion er hovedsageligt kristendom, og 68,9 % af befolkningen var romersk-katolsk i 2020. Den resterende del af befolkningen består hovedsageligt af lutherske og græsk-ortodokse kristne trosretninger.
Der er også små, men voksende samfund af muslimer, jøder, buddhister og andre trosretninger i landet. Det religiøse liv i Litauen er i vid udstrækning centreret omkring den romersk-katolske kirke, som har spillet en stor rolle i landets kultur i århundreder. Mange af Litauens fester, skikke og traditioner har deres rødder i den katolske arv.
Litauisk sprog
Litauisk er det officielle sprog i Litauen. Litauisk er et af de ældste i europa med skriftlige optegnelser fra det 16. århundrede. det er et baltisk sprog, der er beslægtet med lettisk og hviderussisk. litauisk har tre dialekter: højland, lavland og suvalkiečiai. det officielle sprog i litauen er standardlitauisklitauisk har et rigt ordforråd med mange lån fra andre sprog, især latin og polsk.
Det litauiske alfabet består af 32 bogstaver. det skrives med latinsk skrift med flere diakritiske tegn, der bruges til at angive forskellige vokallængder og toner.
Litauens nationalflag
Litauens flag er en gul, grøn og rød horisontal trikolore. Den består af tre lige store vandrette bånd: Det øverste bånd er gult, det midterste bånd er grønt, og det nederste bånd er rødt.
Statsflaget blev vedtaget den 20. marts 1989. Det har en symbolsk repræsentation af den litauiske kultur og historie - historisk set blev disse farver brugt i stof og tøj, som litauerne bar. Gult repræsenterer solen, lys og godhed, grønt symboliserer naturen og håb, og rødt står for mod, mod og styrke.
Litauens nationalflag kaldes også nogle gange Vytis (udtales: vee-tees), som er navnet på et gammelt litauisk kavaleriemblem. Den oprindelige udgave stammer fra det 14. århundrede, hvor det blev brugt i kamp som et tegn på magt og beskyttelse. Dette symbol findes også på det litauiske våbenskjold.
Litauens nationalflag
Litauens nationalsang
Litauens nationalsang hedder "Tautiška giesme" og blev komponeret af Vincas Kudirka i 1898. Hymnen findes i to versioner, den ene med originaltekst og den anden med oversatte ord. Dens melodi er tæt forbundet med folkemusik fra Litauens fortid.
Sangen handler om folkets tapperhed, deres styrke og mod, deres stolthed og deres engagement i frihed, uafhængighed og bevarelse af deres sprog. Teksten minder folket om, at de skal huske deres historie og fortsætte med at arbejde for fremskridt. Hymnen er et symbol på Litauens modenhed som nation og borgernes urokkelige hengivenhed for frihed, retfærdighed og fred.
Litauens nationaldag
Litauens nationaldag fejres hvert år den 16. februar til minde om underskrivelsen af uafhængighedsloven i 1918. Denne helligdag markerer begyndelsen på Litauens rejse mod suverænitet og selvbestemmelse, som blev opnået gennem hårdt arbejde og udholdenhed gennem mange årtier.
Helligdagen fejres traditionelt med store sammenkomster og festlige parader i større byer i hele Litauen, med dagens højdepunkt i form af en stor march gennem landets hovedstad Vilnius. Her bærer litauere klædt i nationaldragter bannere og flag langs hovedgaden for at mindes deres nations uafhængighed. Marchen efterfølges af en stor parade, der omfatter traditionelle musik- og danseopvisninger fra hele Litauen og dets nabolande.
Ved afslutningen af paraden afholdes en højtidelig ceremoni på parlamentspladsen, hvor regeringsembedsmænd holder taler, og hvor der lægges kranse til minde om dem, der ofrede deres liv for Litauens frihed. Derefter følger en officiel reception med dignitarer fra hele verden og repræsentanter fra litauiske samfund i udlandet.
Litauisk mad
Litauisk mad er kendt for sin store vægt på kartofler, kål, rugbrød og mejeriprodukter. Populære retter omfatter Cepelinai, Zeppelin-lignende dumplings lavet af revet kartoffel og serveret med creme fraiche eller kødsovs, Kugelis (kartoffelbudding) og Šaltibarščiai (kold rødbedesuppe); en række andre kolde rødbederetteretter er også populære.
Til dessert er der en række muligheder, lige fra søde brød til donuts fyldt med syltetøj eller chokolade og småkager med ost. Sild er almindelig i det litauiske køkken, ligesom mange andre fiskesorter; røget skinke er også populært. Surkål og syltede agurker er en fast bestanddel af det litauiske køkken, og forskellige slags svampe er også meget udbredt.
Traditionelle drikkevarer omfatter Kvass, en gæret drik lavet af rugbrød, ligesom øl også er også meget populært i Litauen.
Litauen historie
Litauen er et af de baltiske lande, der blev selvstændige i 1991 efter en lang historie med besættelse af fremmede magter. Litauen har en gammel og kompleks historie, der går helt tilbage til forhistorisk tid. Arkæologiske udgravninger har afsløret beviser for primitive bosættelser nær Østersøen helt tilbage til 8.000 f.Kr.
Den første registrerede hersker i Litauen var Mindaugas, som forenede landet i 1236. Litauen ekspanderede hurtigt under storhertug Gediminas og hans sønner Vytenis og Kestutis i det 14. århundrede. I 1386 var Litauen blevet en magtfuld stat, der strakte sig fra Østersøen til Sortehavet.
På sit højdepunkt i i det 16. århundrede var Litauen det største land i Europa. Men landets magt begyndte at falde efter en række krige med nabolandene, og det blev til sidst delt op mellem Rusland, Preussen og Østrig i 1795. Den litauiske nationalisme blomstrede op i det 19. århundrede, og landet erklærede sig uafhængigt den 16. februar 1918.
Litauen led under i høj grad under Anden Verdenskrig, hvor det blev besat først af Sovjetunionen og derefter af Nazityskland. Mellem 1941 og 1945 anslås det, at over 200.000 mennesker blev dræbt i Litauen.
Litauen og 2. Verdenskrig
Litauen blev besat af sovjetiske styrker i 1940 og erklærede sig som en neutral nation. I 1941 faldt Litauen til Nazityskland, da Operation Barbarossa, den massive invasion af Sovjetunionen, der markerede starten på Anden Verdenskrig, begyndte. I denne periode blev hundredtusindvis af litauiske jøder dræbt i koncentrationslejre og mange andre etniske litauere blev sendt til nazistiske arbejdslejre.
I 1944 blev landet igen besat af sovjetiske styrker, og dets grænser blev trukket om. Litauen forblev en del af Sovjetunionen indtil sin uafhængighed i 1991. Perioden efter Anden Verdenskrig var også præget af en massiv tilstrømning af flygtninge fra andre dele af Europa samt af mennesker fra andre sovjetiske republikker.
Litauen seværdigheder
Ud over sin naturlige skønhed og sine kulturelle attraktioner er Litauen også hjemsted for adskillige historiske steder. Byen Kaunas er kendt for sin historiske gamle bydel og det nærliggende niende fort, der er et minde om Litauens fortid som besat stat. Besøgende kan også udforske resterne af gamle slotte som Trakai-slottet og Rumsiskes Manor. I Vilnius finder besøgende masser af religiøse steder, herunder St Anne'e kirke, Dommedagsporten og Gediminas-tårnet. Alle disse steder giver et fascinerende indblik i Litauens rige historie.
Nationalparken Den Kuriske Lnadtange er et af de mest populære naturreservater i Europa. Denne fantastiske strækning af sandklitter og skove langs Østersøen giver besøgende en betagende udsigt og masser af muligheder for at udforske Litauens naturlige vidundere.
Gediminas-tårnet
Gediminas-tårnet byder på en fantastisk udsigt over Vilnius fra toppen af en bakke i den gamle bydel. Tårnet er en del af et gammelt slotskompleks, der blev bygget af storhertug Gediminas i det 14. århundrede, og er blevet en af de mest populære attraktioner i Litauen.
Trakai slottet
Galve-søen danner baggrund for Trakai-slottet, et af Litauens mest ikoniske vartegn. Det blev bygget i det 14. århundrede af storhertug Vytautas og fungerede som en befæstet base mod angribere. Besøgende kan udforske de smukt bevarede interiører og klatre op i tårnene for at få en fantastisk udsigt over søen.
Kaunas' gamle bydel
Kaunas gamle bydel er et malerisk område med brostensbelagte gader og farverige gamle bygninger. Mange af byens største attraktioner kan findes her, herunder Sankt Michaels Kirke, Rådhuspladsen og museerne for kunsthåndværk. Det niende fort ligger lige nord for den gamle bydel og markerer Litauens modstand Sovjetisk besættelse.
Druskininkai
Denne livlige kurby er et populært rejsemål i Litauen. Den er kendt for sine mineralkilder og ture i varmluftballon samt for sine mange kulturelle attraktioner såsom Druskininkai-museet og Rusne Open-Air Ethnography Museum. Den nærliggende Grutas Park er en forlystelsespark fra sovjettiden, der giver de besøgende et indblik i landets kommunistiske fortid.
Litauen historie
Litauen Tidslinje
En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Litauen.
Highlander-lederen Mingdaugas forener de litauiske stammer og skaber storhertugdømmet Litauen
1230
Vilnius grundlægges
1320
Litauen bliver det sidste europæiske land til at adoptere kristendommen
1365
Den polsk-litauiske union dannes
1569
Litauens befolkning falder med 40 % på grund af krige, hungersnød og pest
1721
Den Polsk-Litauiske union slutter og det meste af Litauen bliver en del af det russiske imperium. Klaipeda i vest går til Preussen
1795
1. Verdenskrig: Tyskland besætter Litauen. Efter tysk nederlag erklærer Litauen sin selvstændighed
1914-1918
Polen erobrer Vilnius; det forbliver en del af Polen indtil 1939. Kaunas bliver hovedstad i Litauen
1920
Klaipeda i det vestlige Litauen erobres af Nazityskland. Sovjetunionen erobrer Vilnius, som vender tilbage til litauisk kontrol
1939
Sovjet besætter Litauen og indlemmer det i USSR. 38.000 litauere deporteres til Rusland
1940
Tyskland invaderer USSR og besætter Litauen. Tyskerne bydes velkommen som befriere af mange litauiske nationalister
1941
Tyskerne trækker sig tilbage. Litauen blev igen indlemmet i USSR
1944
Gorbatjov tillader valg hvor de Ikke-kommunistiske nationalister vinder. I en fredsdemonstration dannes en menneskekæde på tværs af Baltikum
1989
Litauen bliver den første sovjetstat, der erklærer selvstændighed
1990
Vilnius gamle bydel optages på UNESCOs verdensarvsliste.
1994
Litauen tilslutter sig EU og NATO
2004
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.