Østrig - Alperepublikken

Østrig er et lille land i midten af Europa. Hele 60 % af landet består af bjerge. Derfor er Østrig også blevet et af Europas hoved turistmål for de mange skiløbere.


Østrig flag i kort

Østrig

Østrig officielt Republikken Østrig er en forbundsstat, som ligger i det Centraleuropa. Forbundslandet består af ni forbundslande med hvert sit parlament og regering.

De ni forbundslande er Vorarlberg, Tyrol, Salzburg, Niederösterreich, Wien, Steiermark, Burgenland og Kärnten.

Republikken Østrig blev dannet af resterne af det østrig-ungarske dobbeltmonarki efter 1. Verdenskrig. Herefter fik Østrig sin første statsforfatning i 1920. Forfatningen blev videreført efter 2. Verdenskrig i 1945, hvor den Anden Republik blev dannet.

Hvor stor er Østrig

Østrigs totalareal er 83,871 km2.

Hvad er Østrig mest kendt for

Østrig er særligt kendt for sine store og flotte alper og smukke natur. Derudover er Østrig og særligt hovedstaden Wien kendt for dets ikoniske arkitektur.

Østrig neutral

Østrig fik fuld suverænitet med statstraktaten 15. maj 1955. Østrig har forfatningsbestemt neutralitet og er sæde for flere internationale organisationer. FN, OSCE og OPEC har statssæde i Østrig.

Østrig fakta

Hovedstad: Wien

Officielle sprog: Østrigsk tysk

Demonym: østriger

Regeringsform: Føderal semipræsidentiel parlamentarisk republik

Lovgivende forsamling: Parlament

Areal: 83.879 km2

Kendingsbogstav: A

Hvad betyder Østrig

Det tyske navn Österrich betød ”østligt rige” på oldhøjtysk. Ordet blev for første gang brugt i det 12. århundrede.

Hvad hedder bjergene i Østrig

Bjergene i Østrig hedder Centralalperne, Hohe Tauern og Niedere Tauern, Nordlige kalkalper, Sydlige Kalkalper og Wienerwald. Østrig kaldes derfor også i folkemunde Alperepublikken.

Østrig er domineret af Alperne, som dækker 60 % af landet. De har en kæmpe betydning for landets turisme, hvor alpin vintersport trækker mange turister til landet.
Grossglockner
Bjerget Grossglockner set fra sydvest.

Hvor høj er det højeste bjerg i Østrig

Grossglockner er det højeste bjerg med 3.798 m.o.h. De højeste bjerge i Østrig er 3-4.000 meter høje. Bjergerne ligger i østalperne.

Donau

Donau floden krydser fra vest mod øst gennem Østrig på en 350 km lang strækning. Donau udspringer i Schwarzwald i Tyskland, den er 2.850 km lang, hvilket gør den til næst længste flod i Europa.

Floden løber ud i Sortehavet og passerer ti lande: Tyskland, Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumænien, Moldova og Ukraine.
Text

Hvad grænser Østrig op til

Østrig grænser op til Liechtenstein, Schweiz, Italien, Slovenien, Ungarn, Slovakiet, Tyskland og Tjekkiet. Landet Østrig er derfor omgivet lande hele vejen rundt.

Hvor ligger Østrig

Østrig ligger i Europa med grænser op til Liechtenstein, Schweiz, Italien, Slovenien, Ungarn, Slovakiet, Tyskland og Tjekkiet.

Østrig vejr

Klimaet i Østrig er et fugtigt, kontinentaltpræget Klima. De høje områder i vest har altid sne på toppen af alperne.

Østrig befolkning

De ældste spor efter mennesker i Østrig hører til palæolitikum, Neandertalernes tid. Under bronzealderen blev der etableret mange handelscentre, hvor størrelsernes på disse blev større og større.

I dag er den østrigske befolkning en relativ homogen befolkning. Næsten 90 % er tysksproget og 80 % er romersk-katolske.

60 % af landet er ikke beboet særligt på grund af alperne og de store bjergområder.

Hvilken tro har man i Østrig

Tre fjerdele af Østrigs befolkning tilhører den romersk-katolske tro. Andre trosretninger i Østrig er protestantiske tro, islam, jødisk tro, buddhisme, hunduisme og Jehovas vidner.

Østrig mad

Østrigs køkken er sammensat af det kosmopolitiske wienerkøkken og en række landkøkken.

Derudover har Østrig en traditionsrig kaffe- og cafékultur som er præget af bager- og konditorhåndværk. Blandt de kendte kager er Sachertore, Apfelstrudel og Kaiserschmarrn.

En Apfelstrudel er en aflang rulle af fillodej med fyld af æblestykke, sukker, kanel og rosiner.
Apfelstrudel
Den østrigske traditionelle kage Apfelstrudel

Østrigs nationalret

Tafelspitz er Østrigs nationalret. Det laves af oksekød, der koges og skæres fint. Oksekødet bliver serveret sammen med æblemos smagt til med peberrod, samt en purløgssauce.

Østrig historie

En stor del af det nuværende Østrig blev omkring 15 f.Kr. besat af Romerriget. Efter kristendommens udbredelse i 2. århundrede e.Kr. var der en langsom nedgang for Romerriget.

Kejserriget Østrig

Kejserriget Østrig blev oprettet i 1804. Østrigs første kejser hed Franz 1. (1792-1835). De første 10 år af kejserriget var præget af krige.

Herefter blev Kejserriget afløst af dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn i 1867.

Østrig og 2. Verdenskrig

Den 12. marts 1938 marcherede den tyske Wehrmacht ind i landet Østrig og tog landet under sig i Adolf Hitlers nationalsocialistiske Tyske Rige. Østrig gik under navnet ”Ostmark”.

Herefter aflagde den østrigske forbundshær ed på, at soldaterne med deres liv ville forsvare og adlyde Hitler og det tyske rige.

Den 1. oktober 1938 blev der indført den tyske forvaltningsstruktur i Østrig. Det vil sige, at den føderalistiske styreform blev erstattet af en central nationalsocialistisk forvaltning af landet.

Forfølgelsen under 2. Verdenskrig

Jøder og politiske modstandere blev forfulgt lige efter Anschluss. Der blev inden for få uger arresteret omkring 60.00 og de blev alle deporteret til Dachau.

Derudover blev også kunster og videnskabsmænd også forfulgt eller fik deres arbejde indskrænket, hvis deres holdninger ikke stemte overens med den nazistiske ideologi.

Koncentrationslejre i Østrig

Den største koncentrationslejr i Østrig var Mauthausen-Gusen. Der blev under krigen bragt omkring 200.000 fra mere end 30 forskellige nationaliteter bragt til Mauthausen og dens underlejre. Omkring 100.00 blev dræbt eller døde som følge af arbejdet i koncentrationslejren.

Efter 2. Verdenskrig

Østrig blev igen en republik i 1945 efter 2. Verdenskrig. Østrig var dog undet besættelse af de allierede sejresherrer Storbritannien, Frankrig, USA og Sovjetunionen.

Østrig politik

Østrigs statsoverhoved er forbundspræsidenten og forbundskansleren er regeringschef.

Nationalrådet har 183 medlemmer og er det direkte valgte parlamentskammer. En valgperiode i Østrig er på fem år, og valgretsalderen er 16 år. Hvilket er den laveste stemmerets alder i Europa.

Østrig forfatning

Ifølge Østrigs forfatning er Østrig en forbundsstat bestående af ni delstater eller forbundsland. Østrigs forfatning er fra 1920, men blev ophævet i 1934 og ligeledes genindført i 1945.

De ni forbundsland har hver deres parlament og egen regering. Forbundspræsidenten er statsoverhoved, som vælges ved direkte valg for en seksårig periode – der er mulighed for en gang genvalg.

Forbundspræsidenten udvælger en kansler, som leder regeringen i en periode, som ikke må overskride fire år.

Hvilken styreform har man i Østrig

Østrig er en demokratisk republik og en forbundsstat.

Østrig og økonomi

Efter 2. Verdenskrig lå Østrigs økonomi i ruiner. Det skete efter, at en stor del af erhvervslivet var kommet i tyske hænder.

Det resulterede i, at samlingsregeringen i de tidlige efterkrigsår nationaliserede mere end 70 af landets store virksomheder, banker og forsikringsselskaber. Det blev grundlaget for konsensuspolitik, som indebærer, at regeringen udarbejder den økonomiske politik i et tæt samspil med nationalbanken og de vigtigste erhvervsorganisationer.

Konsensuspolitikken har været med til at rede Østrig for ikke at blive ramt af større økonomiske kriser siden efterkrigsårene.

I dag er de vigtigste sektorer i den østrigske økonomi engros- og detailsalg, transport- og hotel- og restaurationsvirksomheder.

Hvad eksporterer Østrig

Østrig eksporter maskiner, kemiske produkter, stål- og metalvarer og vin.

Over 70 % af Østrigs eksport går til andre EU-lande. Hvor samtidig stammer næsten 80 % af Østrigs import fra andre EU-lande.

Østrig medlem af EU

Østrig blev i 1995 medlem af EU. De har været medlem af Schengenområdet siden 1. december 1997. Førhen var en stor del af Østrigs udenlandsk politik præget af deres neutralitet. Men med landets deltagelse i EU og herunder EU’s fælles forsvarspolitik har neutralitetspolitikken mistet sin udenrigspolitiske betydning.

Østrig blev medlem af EU samme år som Finland og Sverige. Det Europæiske samarbejde begyndt i 1951 med seks medlemslande, i dag er der 27 lande med i EU.

I 2002 blev euroen indført som valuta i Østrig. Tidligere var valutaen den østrigske schilling.

Læs mere om Østrigs EU medlemskab og EU her.
Læs mere om EU i indlægget EU - Den Europæiske Union

Hvilken valuta har Østrig

Valutaen i Østrig er euro.

Østrig flag

Østrigs nuværende flag blev officielt anerkendt i sin nuværende for m i 1945. Men som et heraldisk mærke kan den hvide bjælke i rødt føres tilbage til 1200-tallet.

Det østrigske flag er derfor en verdens ældste flag. Det østrigske flag er kendetegnet ved de to røde striber, som omgiver en hvid stribe i midten.
Østrig flag
Det østrigske flag

Østrig sprog

I Østrig er det officielle sprog tysk, som tales i dialektiske former. Derudover er slovensk, kroatisk og ungarsk anerkendte minoritetssprog.

Sproget i Østrig er østrigsk tysk.

Østrig hovedstad

Østrigs hovedstad er Wien. Wien ligger i den nordøstlige del af Østrig ved floden Donau.

Wien

Wien er hovedstaden i Østrig og en af landets 9 delstater. Byen Wien har været beboet fra den yngre stenalder.

Byen Wien er verdenskendt for sin kultur. Hvor særligt musikken har en stor betydning for Wien. Byen kaldes musikkens verdenshovedstad, på grund af dens mange berømte musikere og komponister, herunder Mozart og Beethoven.


Wien byder på mange historisk-kulturelle bygninger og områder. Byens centrum og Schönbrunn slot er kommet på UNESCOs Verdensarvlisten.

Østrig kultur

Østrig har et rigt kulturliv og nogle af verdens største komponister kommer fra Østrig. Den største og mest kendte er W. A. Mozart.

Østrig og musik

Østrigs musikalsk udvikling blev indledt i 700-tallet med grundlæggelsen af klostre i blandt andet Salzburg, Kremsmünster og Michaelbeuern.

Mozart

Mozart var en Salzburger komponist, han er anerkendt som en af de største komponister af klassisk musik.

Wolfgang Amadeus Mozart blev født den 27. januar 1756 i Slazburg, og døde 5. december i 1791 i Wien.

Mozart er en af wienerklassikkens mestre og en af de mest populære komponister i hele verden. Selvom Mozart kun blev 35 år gammel, skabte han et omfangsrigt livsværk. Han har lavet musik indenfor genrerne operaer, balletmusik, symfonier, solokoncerter, messer, lieder, strygekvartetter, sonater og meget andet kammermusik.

Alle Mozarts værker er katalogiseret af Ludwig won Köchel i KV. Det vil sige alle Mozarts værker er registret med angivelsen KV også et registreringsnummer.
Mozart
Komponisten Mozart
Kilde: Barbara Krafft, Public domain, via Wikimedia Commons

Østrig nationalsang

Østrigs nationalsang hedder Land der Berge, Land am Strome. På dansk Bjergenes land, landet ved floden.

Sangen har været Østrigs nationalsang siden de blev en selvstændig forbundsstat efter 2. Verdenskrig.

Nationalsangen blev valgt ved konkurrence og den blev besluttet den 25. februar 1947.

Hør Østrigs nationalsang herunder.

Østrig nationaldag

Østrigs national er den 26. oktober. Nationaldagen fejrer årsdagen for vedtagelsen af loven om permanent neutralitet, som blev vedtaget i 1955.

Østrig nationaldragt

Dirndl er den traditionelle sydtyske og østrigske kjole for kvinder. Ordet dirndl betyder også pige på den lokale sydtyske dialekt. Mænd bærer Lederehosen, som er bukser af læder.

Landhausmode er det tøj, som er inspireret af dirndlen eller folkedragter.


Dirndl består som oftest af en kjole, bluse og forklæde. Dragten er baseret på bøndernes traditionelle festdagspåklædning i det sydlige Tyskland og Østrig. Dengang holdt en dragt til et helt liv. Til dagligt gik kvinderne i en enkel Arbejdsdirndl af bomuld. Hvorimod til helligdage og kirkegang bar en Festdirndl af brokade, silke eller fløjl.

Dragten kom først ind i de adelige kredse, da kejserfamilien tog dragten til sig.
Folkedragter er lokale, og hvert område har sine varianter.

I dag bliver dragterne brugt til fester, helligdage, jul og bryllupper. Der er også særlige folkedragter, som nogle bliver gift i.

Dirndl, lederhosen og Landhausmoden har været almindelig under oktoberfester siden 1990erne.

The Sound of Music

Den oscarbelønnet amerikanske drama- og filmmusical fra 1965 The Sound of Music er instrueret og produceret af Robert Wise.

Sound of Music er den tredje mest indtjenende film i den amerikanske filmhistorie.

Filmen foregår i Østrig kort før 2. Verdenskrig udbryder. Den handler om den selvsikre novice Maria forlader sit kloster for at blive guvernante for syv børn med en streng enke far. Med sjov og sang bringer Maria glæde til familien.

Læs mere og se traileren på IMDb.

Østrig seværdigheder

Schönbrunn-paladset

Wiens Schönbrunn-palads er en baroks plads, som er opført på UNESCOs verdensarvsliste. Det er et af de vigtigste arkitektoniske, kulturelle og historiske monumenter i Østrig.
Schönbrunn paladset
Schönbrunn paladset og haven foran.

Hofburg kejserpalads

Hofburg kejserpalds var det tidligere vinterophold for den østrigske kongefamilie. Slottet er et af Wiens mest imponerede barokke paladser. Den er placeret i Wiens UNESCO-noterede historiske centrum.

Eagle’s Nest – Kehlsteinhaus

En time uden for Salzburg ligger den alpine by Berchtesgaden og det historiske Ørnerede/Kehlsteinhus.

Det var Adolf Hitlers bjergtop hytte og det tidligere sydlige hovedkvarter for nazistpartiet.

Stefans domkirken – Sephansdom

Stefans domkirke er en af Wiens top attraktioner. Domkirken har mørke gotiske spir, indviklet flisebelagt tag og et imponerende klokketårn. Stefans domkirke er placeret på Stephansplaz, som ligger i byens UNESCO -fredede historiske centrum.
Stefans domkirke
Stefan domkirke i Wien.

Wiens Statsopera – Wiener Staatsoper

Wiens operahus er et af de mest prestigefyldte operahus i verden. Operaen er fra renæssancearkitekturen.

I slutningen af 1861 begyndte byggeriet af Operaen, som stod færdig i 1869. i 1945 blev Wien udsat for et luftangreb, som medførte omfattende skader på bygningen. Det tog 10 år at udbedre skaderne på bygningen.

Hvert år huser operaen utallige operaer og balletforestillinger.
Wiens Stasopera
Wiens Statsopera - Wiener Staatsoper

Østrig

Tidslinje

En tidslinje over de årstal, hvor Østrig har været selvstændig.

Markgrevskab

976

Hertugdømme

1156

Ærkehertugdømme

1453

Kejserrige

1804

Østrig-Ungarn

1867

Første republik

1918

Føderalstat

1934

Anschluss

1938

Anden republik

Siden 1945

Østrigske Statstraktat

Trådte i kraft 27. juli 1955

logo
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord.
Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur.
Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.
SitemapSponsorerede artikler
apartmentdatabasemap-markerearthchevron-down