Tyskland byder på spændende historie, smuk natur, alper, kunst, mad og selvfølgelig øl. Bliv klogere på vores sydlige nabo her.
Tyskland
Tyskland er et højt industrialiseret land i Centraleuropa. Det har den største befolkning i Den Europæiske Union og er hjemsted for nogle af verdens mest berømte vartegn, herunder Brandenburger Tor, slottet Neuschwanstein og Oktoberfest. Tyskland har en rig historie inden for kunst, litteratur, musik, filosofi, videnskab og teknologi. Det er et af de stiftende medlemmer af FN, NATO og Den Europæiske Union. Tyskland har en stærk økonomi og er en af verdens største eksportører.
Tyskland blev genforenet i 1990 efter sin deling efter Anden Verdenskrig. Siden da er landet blevet mere og mere integreret i den globale økonomi og kultur og er blevet en vigtig del af den Den Europæiske Union. Hovedstaden Berlin er en pulserende metropol med mange kulturelle attraktioner og et rigt natteliv. Tyskland har nogle af de ældste universiteter i Europa og er også hjemsted for mange forskningsinstitutter og førende virksomheder som BMW, Siemens og Volkswagen. Det tyske køkken er verdenskendt for sin mangfoldighed og kvalitet, især pølser, øl og brød.
Tyskland er et land med mange forskellige landskaber, hvor den nordlige halvdel er mest flad og den sydlige del har bjerge, skove og floder. De store byer som Berlin og München har nogle af de højeste levestandarder i Europa. Tyskland har også en lang tradition for musik, teater og andre former for scenekunst, som både lokale og besøgende nyder godt af.
Tyskland har noget af den smukkeste og mest varierede natur i Europa, fra Schwarzwald til Østersøen. Landet er også hjemsted for snesevis af nationalparker, hvilket gør det til et fantastisk rejsemål for vandreture og camping. Tyskland er også kendt for sine festivaler, såsom Oktoberfest, julemarkeder og karnevalsfester.
Tyskland fakta
Den tyske forbundsrepublik
Motto: Enhed og retfærdighed og frihed (Einigkeit und Recht und Freiheit)
Nationaldag: 3. oktober (Genforeningsdagen / "Tag der Deutschen Einheit"
Nationalmelodi: Deutschlandlied
Regeringsform: Føderal parlamentarisk republik
Hovedstad: Berlin
Officiellesprog: Tysk
Demonym: Tysker
Areal: 357.592 km2
Kendingsbogstav: D
Tyskland Hovedstad
Berlin er Tysklands hovedstad og største by med over 3,5 millioner indbyggere. Den ligger i den nordøstlige del af landet og grænser op til Brandenburg mod øst, Polen mod nord og Bayern mod syd. Byen har en rig historie, idet den har været et vigtigt centrum af politik, kultur og handel siden middelalderen. Den er hjemsted for mange ikoniske vartegn som Brandenburger Tor, Reichstag-bygningen og Berlinmuren.
Berlin er et vigtigt finanscentrum og har en blomstrende økonomi. Det er hjemsted for mange af Tysklands største virksomheder, bl.a. Siemens AG og Deutsche Bank. Byen har også en livlig kulturel scene med over 170 museer, 7 operaer og mere end 80 teatre.
Berlin er et populært turistmål takket være de mange attraktioner og den kosmopolitiske atmosfære. Byen har noget for enhver smag, lige fra det pulserende natteliv til de mange forskellige shopping- og spisemuligheder.
Fakta om Berlin
Hovedstad i Tyskland
Region: Bundesstaat Berlin
Grundlagt: 1237 (ældste bebyggelse dateret til 1174).
Hvad grænser Tyskland op til
Tyskland grænser i nord op mod Danmark, i øst mod Polen og Tjekkiet, i syd mod Østrig og Schweiz, i vest mod Frankrig, Belgien, Holland og Luxembourg.
Fakta Tyskland: Hvor ligger Tyskland
Tyskland ligger i Vesteuropa med kyst mod Nordsøen og Østersøen.
Tyskland klima
Tyskland har generelt et tempereret klima med regelmæssige, men generelt moderate temperaturer på alle årstider. Somrene er normalt varme og dejlige, mens vintrene kan være kolde, men relativt milde sammenlignet med andre nordeuropæiske lande. Nedbøren er fordelt over hele året uden nogen udpræget tørtid.
Der er tendens til lidt varmere temperaturer i den sydlige del af Tyskland end i den nordlige del. I Alperne kan temperaturen være betydeligt lavere end i andre dele af landet.
Gennemsnitstemperaturen kan svinge fra 10 til 15 °C i sommermånederne og 0 til -2 °C om vinteren. Generelt øges nedbøren mod nord og snefald er almindeligt i vintermånederne, især i Alperne. Solskinsmængden er også generelt lavere i Nordtyskland end i Sydtyskland. Generelt set har Tyskland dog flere solskinsdage end mange andre europæiske lande.
Tyskland geografi
Tyskland består af 16 delstater, heraf tre såkaldte bystater (Berlin, Hamborg og Bremen).
Tyskland natur
Tyskland natur er meget forskelligartet med skove og bølgende bakker i vest, centrale højlandsområder, floddale og lavlandsområder længere mod øst og alpine bjerge langs den sydlige grænse. Kystlinjen er ca. 2.389 km lang.
Hvorfor hedder det Tyskland
Man mener, at Tyskland har sit navn fra det latinske ord Germania, som Julius Cæsar brugte i sin bog Commentarii de Bello Gallico (Galliske Krige). Oprindelsen af dette udtryk er omstridt, men det menes at være en henvisning til en gruppe af germanske stammer, der boede i det område, der dengang var kendt som tysk.
Denne betegnelse blev brugt til at beskrive en gruppe mennesker, der talte germanske sprog og boede i den centrale del af det nuværende Tyskland og det omkringliggende område. Navnet blev hængende, og i dag bruges det stadig om både nationen og dens sprog. Det gør det til et af de ældste nationale navne i Europa, og der findes optegnelser om dets anvendelse helt tilbage til den tidlige middelalder. Den moderne tyske stat blev dannet i 1871, og navnet har derfor været brugt i flere hundrede
Tysklands styreform
Tysklands styreform er en føderal parlamentarisk republik. Det betyder, at magten er delt mellem centralregeringen og de enkelte delstater, som hver især har deres egen valgte lovgivende forsamling og delstatsregering. Den nationale regering består af tre grene - den udøvende, den lovgivende og den dømmende magt.
Den udøvende magt omfatter præsidenten, som er statsoverhoved, kansleren, som leder regeringen og vælges af folket, og kabinettet, som består af medlemmer, der udpeges af kansleren.
Den lovgivende gren består af to organer: Forbundsdagen eller Bundestag, som vælges direkte af vælgerne, og Bundesrat, som er et overhus, der repræsenterer de 16 delstater.
Facts om Tyskland: Hvilken styreform er der i Tyskland
Tysklands nationalforsamling er det lovgivende organ i Tyskland, og medlemmerne vælges direkte af borgerne. Det mødes i Reichstag-bygningen i Berlin og består af to kamre:
Forbundsrådet (Bundesrat) repræsenterer interesserne i Tysklands 16 delstater, som hver har mellem tre og seks stemmer afhængigt af befolkningens størrelse. Forbundsdagen (Bundestag) er det mest magtfulde kammer og har sine medlemmer valgt direkte af folket. Pladserne er fordelt efter et system med forholdsmæssig repræsentation.
Den tyske nationalforsamling består af 709 medlemmer. Heraf vælges 598 direkte af folket ved et parlamentsvalg, og de øvrige 111 udpeges indirekte af forskellige partier. Forsamlingens sammensætning ændres efter hvert forbundsdagsvalg. Medlemmerne sidder i fire år og kan genvælges uden begrænsning.
Tyskland økonomi
Tyskland har den største økonomi i Europa (og den fjerdestørste økonomi i Verden målt på nominelt BNP). De ledende virksomheder er industrielle, videnskabelige og teknologiske. Som et højt udviklet land rangerer Tyskland på niendepladsen på Human Development Index.
Fakta Tyskland: Hvilken valuta har Tyskland
Den officielle valuta i Tyskland er euroen (EUR). Denne fælles valuta blev indført i 2002 og erstattede den tyske mark, som havde været i omløb siden 1948.
Tyskland og sport
Tyskland og sport har altid været et perfekt match. Lige fra det tyske fodboldforbunds tidlige dage til succesen i internationale konkurrencer har Tyskland etableret sig som en af de førende sportsnationer i Europa.
Ud over fodbold har Tyskland udviklet et ry for fremragende kvalitet inden for en bred vifte af sportsgrene. Atletik, cykling og svømning er alle populære discipliner blandt tyske atleter, og landet har produceret utallige olympiske og verdensmestre i disse sportsgrene. Tyskland er også hjemsted for nogle af de bedste tennisspillere i verden, og stjerner som Boris Becker og Steffi Graf er blevet kendte navne.
Tysklands fodboldlandshold
Tysklands fodboldlandshold, Die Mannschaft, er et af de mest succesfulde hold i international fodbold. De har vundet fire verdensmesterskaber og tre europamesterskaber. De er også regerende verdensmestre efter deres sejr ved VM i fodbold i 2014.
De seneste års succes er blevet tilskrevet en stærk forpligtelse til at udvikle ungdommen og et fokus på taktisk ekspertise. Som et resultat heraf har Tyskland haft et væld af unge talenter, som f.eks. Mesut Özil, Manuel Neuer og Toni Kroos.
Ud over at have et imponerende trofæskab har Tyskland også produceret nogle af verdens bedste spillere nogensinde, såsom Franz Beckenbauer, Jürgen Klinsmann og Lothar Matthäus.
Tyskland religion
I Tyskland er kristendommen den primære religion idet 74,3 procent af befolkningen tilhører forskellige kristne trossamfund. Den romersk-katolske kirke er det største kristne trossamfund og tegner sig for ca. 30 procent af befolkningen. Protestantismen tegner sig for ca. 35 procent og omfatter mange lutherske, reformerte, forenede og baptistiske kirker.
Den næststørste religiøse gruppe er islam med 5,9 procent af befolkningen. Jødedommen udgør 0,1 procent af befolkningen, mens andre religioner som buddhisme og hinduisme hver især kun udgør 0,3 procent eller mindre af befolkningen. Der er også en betydelig ikke-religiøs befolkning i Tyskland, idet 20 procent ikke er tilknyttet nogen religion.
Tysk sprog
Det tyske sprog tales af anslået 95 millioner mennesker i Europa, som har sproget som modersmål. Det er det mest udbredte og officielle eller medofficielle sprog i Tyskland, Østrig, Schweiz, Sydtyrol (Italien), Liechtenstein og Belgien, samt et af de tre officielle sprog i Luxembourg og et medofficielt sprog i Opole Voivodeship i Polen. Det er også udbredt i andre dele af Europa, bl.a. i Frankrig, Nederlandene, Danmark og Slovakiet. Tysk er medlem af den vestgermanske sprogfamilie og er et af verdens største sprog.
Tysk har udviklet sig fra oldhøjtysk, som blev talt i folkevandringstiden omkring 500-700 e.Kr. Det er nært beslægtet med engelsk, hollandsk og frisisk. Tysk har mange dialekter, både standard- og regionale, herunder alemannisk, bayersk og schweizisk tysk.
Tysklands nationalflag
Tysklands nationalflag er sort, rød og gul. Det er et trefarvet flag med tre vandrette striber af samme bredde. Farverne symboliserer det tyske folks frihed, enhed og broderskab.
Den nuværende version af nationalflaget blev vedtaget i 1919 efter afslutningen af Første Verdenskrig. Siden da er det blevet brugt som et officielt symbol til at repræsentere Tyskland i internationale arrangementer og i hjemmet. Tysklands nationalflag er et symbol, der forener landet, dets befolkning og dets historie. Det er også en stærk påmindelse om den tyske nations mod, udholdenhed og modstandsdygtighed i modgangstider.
Tysklands nationalflag
Tysklands nationalsang
Tysklands nationalsang, "Das Lied der Deutschen" eller ” Deutschlandlied”, blev skrevet i 1841 af digteren August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. Hymnen er en ode til Tysklands enhed og frihed, og hvert af de tre vers udtrykker et andet tema: stolthed over Tysklands fortid, tro på Tysklands fremtidige muligheder og kærlighed til den tyske befolkning.
Sangen er blevet oversat til mange sprog, og melodien er baseret på den østrigske folkesang "Heidenröslein", som Franz Joseph Haydn komponerede i 1797. Den blev vedtaget som Tysklands nationalsang i 1922 og er blevet brugt lige siden, undtagen i nazitiden, hvor den blev erstattet af en anden salme. I dag er den et symbol på tysk nationalidentitet og stolthed.
Tysk mad
Tysk mad er blevet formet af de mange regioner og kulturer, der udgør landet. Traditionelle tyske retter er kraftige, saucerede og ofte fulde af smag. Blandt de populære basisretter er Bratwurst, Schnitzel, kringler, sauerkraut og Spätzle. Desserter som Schwarzwaldkage og æblestrudel er også populære for dem med en sød tand.
Det tyske køkken har også nogle regionale specialiteter som bayersk ølsuppe, Thüringer knödel lavet af kartofler og Eintöpfe, som er en slags gryderet. Tyskerne har også en forkærlighed for kaffe, som de ofte nyder sammen med kager eller andet bagværk.
Tyskland og øl
Tyskland og ølkultur har været uløseligt forbundet i århundreder. Tysk øl er kendt over hele verden for sin særlige smag og kvalitet, og der findes flere regionale øltyper, som er blevet internationalt kendt. Tysklands rige bryggeritradition har skabt en unik ølkultur, hvor der lægges vægt på nydelse af drikkevaren og på bæredygtige produktionsmetoder.
Denne kombination af smagsvarianter og bryggeteknikker har gjort tysk øl til en kilde til stolthed for mange øldrikkere, både i og uden for Tyskland. Øl betragtes ofte som en integreret del af den tyske nationale identitet og kultur, og der findes i dag mere end 1.500 bryggerier i Tyskland.
Den traditionelle ølproduktionsstil er fortsat højt respekteret blandt bryggerier verden over takket være dens opmærksomhed på kvalitet, ingredienser og konsistens. De tyske øltyper omfatter pilsnere, altbiers, Kölsch øl, hvedeøl og røget bockøl.
Tyskland historie
Tyskland har en lang og historisk historie, der går tilbage til oldtiden, da de germanske stammer befolkede store dele af Europa. I århundreder var Tyskland opdelt i mange små stater, hvor hver stat havde sin egen hersker. I 1871 forenede Preussen alle de tyske stater til én nation kaldet det tyske kejserrige. Dette nye forenede Tyskland blev hurtigt et af de mest magtfulde lande i Europa og førende inden for industrialisering.
I 1933 kom Adolf Hitler til magten, og Nazityskland begyndte at opstå. Hitlers regime førte til Anden Verdenskrig og dens ødelæggende konsekvenser for Tyskland og verden. Tyskland blev besejret i 1945, og de allierede besatte Vesttyskland indtil 1949. Østtyskland blev et kommunistisk land, der var besat af Sovjetunionen.
Berlinmuren blev bygget i 1961 for at adskille Øst- og Vesttyskland. Muren stod indtil 1989, hvor den endelig faldt, hvilket markerede afslutningen på den kolde krig og genforenede Øst- og Vesttyskland. I 1990 blev Tyskland officielt genforenet som én nation igen. Siden da er Tyskland blevet et levende, moderne demokratisk land og et indflydelsesrigt medlem af Den Europæiske Union. I dag er Tyskland førende på verdensplan på mange områder, herunder videnskab, teknologi og industri. Det er også et af verdens førende turistmål.
Tyskland i 1800-tallet
I 1800-tallet gik Tyskland fra at være et kludetæppe af små, uafhængige stater til at blive en forenet nation. I dette tidsrum skyllede den industrielle revolution ind over Europa og medførte ændringer i teknologi, industri og samfund, som ville forme det politiske og kulturelle landskab i det moderne Tyskland. Preussen steg til magten i denne periode under Otto von Bismarck, som var kansler fra 1862 til 1890.
Gennem en række krige og alliancer lykkedes det Preussen at samle de forskellige tysktalende fyrstendømmer i ét samlet land i 1871. Denne nye nation, det tyske kejserrige, vedtog en forfatning, der gav mere magt til centralregeringen og samtidig begrænsede de enkelte staters rettigheder. Mens det nye imperium viste sig at være stærkt militært og økonomisk, men det stod også over for interne politiske spændinger.
Dette omfattede en voksende arbejderbevægelse, som skyldtes industrialiseringens hårde arbejdsvilkår, og stigende krav om mere demokrati fra middelklassens uddannede borgere. Ved slutningen af det 19. århundrede var Tyskland blevet en af Europas mest magtfulde nationer og var en vigtig bidragyder til udviklingen af den moderne europæiske kultur.
Landets hovedstad, Berlin, var blevet et pulserende centrum for læring og innovation, mens det politiske system fortsat var overvejende autoritært. Disse spændinger ville i sidste ende føre til udbruddet af Første Verdenskrig i 1914.
Tyskland og 1. Verdenskrig
Tyskland var en vigtig deltager i 1. verdenskrig og spillede en afgørende rolle i konflikten. Landet erklærede krig mod Rusland den 1. august 1914, efterfulgt af krigserklæringer mod Frankrig to dage senere og mod Belgien den følgende dag. Tysklands krigserklæring mod Rusland var motiveret af dets alliance med Østrig-Ungarn, som allerede havde erklærede krig mod russerne.
Tysklands generaler, som var påvirket af Schlieffenplanen, troede, at de hurtigt kunne besejre Frankrig og derefter vende deres opmærksomhed mod Rusland. Den tyske hær rykkede i begyndelsen hurtigt frem i Frankrig.
I begyndelsen af september 1914 var den kun 40 mil fra Paris, men modstand fra de franske og britiske hære stoppede dens fremgang i det første slag af Marne. Senere i 1914 forsøgte Tyskland at overliste de allierede hære ved at invadere det neutrale Belgien, men blev besejret i slaget ved Ypres i april og maj 1915. Dette dødvande på Vestfronten skulle vare indtil 1918.
I 1916 indledte Tyskland en stor offensiv på Østfronten mod Rusland, som resulterede i nogle Tyske sejre, men i sidste ende lykkedes det ikke at opnå en afgørende sejr. I 1917 vendte de allierede skæbnen, da amerikanske tropper blev inddraget i konflikten, og det førte til Tysklands nederlag i november 1918.
Ved afslutningen af Første Verdenskrig måtte Tyskland påtage sig ansvaret for at have startet krigen og blev tvunget til at underskrive Versaillestraktaten, som pålagde straffeerstatninger på landet. Denne traktat var en vigtig faktor for Adolf Hitler og hans nazistiske parti i Tyskland, hvilket i sidste ende førte til starten på Anden Verdenskrig. Man kan således sige, at Tysklands rolle i Første Verdenskrig havde en stor betydning for verdenshistorien.
Tyskland spillede en vigtig rolle i begivenhederne op til og under Anden Verdenskrig. Efter Tysklands nederlag i Første Verdenskrig var Tyskland økonomisk nedtrykt og politisk ustabilt, hvilket gjorde landet modent for Adolf Hitler og hans nazistiske parti.
Nazisterne udnyttede disse forhold ved at appellere til tysk nationalisme, antisemitisme, racisme og andre idéer i et forsøg på at få magt. Da Hitler først var ved magten, begyndte han at gennemføre en politik, der gjorde det muligt for Tyskland at opruste og opbygge sine militære styrker. Dette førte til udbruddet af Anden Verdenskrig i 1939, da Tyskland erklærede Polen krig og indledte en række invasioner i hele Europa.
I løbet af krigen, Tyskland besatte store dele af Europa og påførte de erobrede lande frygtelige lidelser. Det var ansvarlig for millioner af menneskers død, herunder jøder i koncentrationslejre, krigsfanger og civile ofre. De allierede styrker besejrede til sidst Tyskland i 1945 og iværksatte en række retssager i Nürnberg for at stille nazistiske ledere til ansvar for deres handlinger.
Ved krigens afslutning blev Tyskland af de allierede magter opdelt i fire besættelseszoner, og landets regering blev afskaffet. Landet stod over for alvorlige økonomiske problemer i de følgende år, men med hjælp fra USA og andre lande lykkedes det til sidst at genopbygge sin økonomi og blive en af Europas førende nationer.
Tyskland seværdigheder
Tyskland er et land, der har noget for enhver smag, lige fra den fantastiske natur i Bayerns bølgende bakker til den moderne arkitektur i Berlin.
Et must-see-destination i Tyskland er München. Denne travle by er hjemsted for nogle af Europas vigtigste kunstsamlinger og museer samt nogle af verdens bedste ølhaller. München er også hjemsted for den største Oktoberfest-fest, komplet med traditionel bayersk musik og kostumer.
For dem, der er interesseret i historie, har Tyskland masser at byde på. Fra romerske ruiner og middelalderborge til byer, der er ødelagt af Anden Verdenskrig, kan besøgende udforske nogle af Europas mest betydningsfulde landemærker og monumenter. Tyskland har også mange hyggelige og charmerende byer som Rothenburg ob der Tauber og Bamberg, der er gode til sightseeing.
Slottet Neuschwanstein
Dette slot fra det 19. århundrede i Bayern er et af de mest ikoniske seværdigheder i Tyskland og et must for enhver besøgende.
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor er et af de vigtigste symboler på Tyskland og dets lange historie. Den blev bygget i 1791 af den preussiske konge Frederik Wilhelm II og fungerede som en ceremoniel indgang til byen Berlin.
Brandenburger Tor blev renoveret i 2002 og er siden da blevet et vigtigt turistmål, både for turister, der besøger Berlin, og for dem, der kommer for at se den historiske arkitektur. Porten består af tolv doriske søjler, der hver er femogtyve meter høje, med en skulptur af sejrsgudinden på toppen. Den er flankeret af to korintiske søjler og krones af en indviklet dekoreret buegang.
Mindesmærke for Berlinmuren
Resterne af dette ikoniske symbol på den kolde krig står stadig i dele af Berlin som en påmindelse om tidligere tiders opdeling mellem Øst- og Vesttyskland. Mindesmærke for Berlinmuren ligger i nærheden af Brandenburger Tor i Berlin, Tyskland.
Mindesmærket består af to lange lodrette betonplader med en sti mellem dem, der symboliserer den opdeling, der var mellem Øst- og Vestberlin under den kolde krig.
Resterne af muren er bevaret i forskellige dele af byen, så folk kan udforske og mindes denne vigtige historiske begivenhed. Der der er også flere mindesmærker i Berlin, der mindes de liv, der gik tabt i denne omtumlede periode i Tysklands historie.
Mindesmærket for Berlinmuren er en påmindelse om, hvor langt Tyskland er kommet siden murens fald, og det er et vidnesbyrd om landets engagement i demokrati og frihed. Det er et vigtigt sted for besøgende fra hele verden, der kommer for at vise deres respekt for dem, der blev berørt af Berlinmuren. Mindesmærket tjener også som en påmindelse om betydningen af demokrati og frihed i vores verden i dag.
En tidslinje over en række vigtige historiske begivenheder i Tyskland.
Kejser Karl den Store, krones til romersk kejser af pave Leo III.
800
Valget af Albert I markerer begyndelsen på Habsburg-dynastiet med base i Østrig.
1438
Martin Luther proklamerer 95 teser mod traditionel kirkelig praksis; starten på protestantisk splittelse fra den katolske kirke
1517
Trediveårskrigen
1618-1648
Napoleon påtvinger fransk herredømme over store dele af Tyskland
1806
Begyndelsen af industrialiseringen.
1848
Otto von Bismarck samler Tyskland under ledelse af Preussen
1871
1. Verdenskrig
1914-1918
Versailles-traktaten: Tyskland mister kolonier og jord til naboer, betaler omfattende erstatninger
1919
Adolf Hitler, leder af det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti (Nazi), leder et mislykket kup i en ølhal i München
1923
Hitler bliver kansler
1933
Invasion af Polen udløser Anden Verdenskrig
1939-44
Tyskland besejret, Hitler begår selvmord. Allierede opdeler Tyskland i besættelseszoner
1945
Tyskland er deles: De amerikanske, franske og britiske zoner i vest bliver til Forbundsrepublikken Tyskland; den sovjetiske zone i øst bliver til den kommunistiske Tyske Demokratiske Republik
1946
Vesttyskland tilslutter sig Nato; Østtyskland tilslutter sig Warszawapagten
1955
Byggeriet af Berlinmuren afslutter den konstante flugt af mennesker fra øst til vest
1961
Berlinmuren falder
1989
Genforeningen: Vesttyskland og DDR forenes i én samlet Tyskland
1990
Leksikongen er en database fyldt med en masse interessante artikler om alt mellem himmel og jord. Leksikongen har til formål at inspirere og informere om spændende emner indenfor historie, samfund og kultur. Du kan også læse om nogle af de mest betydningsfulde mennesker igennem historien.